Güzelbahçe Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan panele CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen,Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, belediye meclis üyeleri, Güzelbahçe, Urla ve Seferihisar Kent Konseyleri, Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER),Cumhuriyet Kadınları Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Türk Anneler Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türk Kadınlar Birliği Güzelbahçe şubelerinin temsilcileri ve Yarımada Güçbirliği Derneği ile vatandaşlar katıldı.

'SİYANÜR'ÜN DOĞAYA VE İNSANLARA ETKİSİ BÜYÜK'

Çevre ve insan sağlığı açısından Efemçukuru Altın Madeni adlı sunumu yapan Halk Sağlığı Uzmanı Prof.Dr. Ali Osman Karababa, '' Siyanürle altın ayrıştırılması sonucu su ve gıdalarla solunan havayla ve ciltten temas yoluyla siyanür insanlara geçiyor. Doğadaki bitkiler ve hayvanların da o ölçüde zarar görüyor. Efemçukuru'ndaki altın madeni işletmesinde savunma olarak siyanürlü işlem yapılmayacak olması, bölgedeki ağır metallerin siyanür kullanılmadan da bir kazma darbesi vurulsa dahi yöreye büyük zarar verecektir. Ağır metallerin arıtılmasının tek bir sistemle mümkün değildir. Doğayı önce kirletmek sonra da eski haline getirmek bilimsel olarak mümkün değil'' diye konuştu.

'ALTIN MADENİ ÇAMLI BARAJINA ENGEL OLUYOR'

 Avukat Arif Ali Cangı ise, insan sağlığını tehdit eden altın madeniyle başlattıkları hukuksal mücadele sürecinde yaşanan skandallara değinip bir sunum gerçekleştirdi, Avukat Cangı, ''Altın madeni çalıştığı için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU’nun yapılmasını zorunlu gördüğü Çamlı Barajı yapılamamaktadır. Buna çözüm olarak kilometrelerce öteden Gördes Barajı’ndan İzmir’e su sağlamak için bir planlama yapılmıştır. Çok uzaktan maliyet ve işgücü harcanarak su temin eden İzmir, gelecekteki su kaynağı olan Çamlı Baraj Havzasında Altın Madenciliğinin getirdiği kirlilik riski ile karşı karşıyadır. Bu süreçte yaptığımız hukuki mücadeleler içinde büyük yanlışlar ve aksaklıklar yaşandı. Gizli bir güç bu madeni çalıştırmak için her zaman karşımızda oldu'' dedi. Jeoloji Yüksek Mühendisi Savaş Dilek’de bölgenin jeolojik yapısı hakkında dinleyicilere bilgi verdi. Madenin kapasite artırımına gittiğini çalışmaya başladı ilk zamandan 2026 yılına kadar süreçte 450 milyon dolar yatırımla 1 milyar 350 milyon dolarlık bir kazanç elde edeceğini bu kazancın sömürge ülkelerinde dahi görülmediğini belirterek,'' Çamlı Barajı’nın su toplama alanında kalan alanda bölge halkının içme ve sulama suyu olarak kullandığı su kuyuları mevcuttur. Maden, asitli maden sularının ve bunların çözeceği başta arsenik, kurşun, bakır, çinko ve kadmiyum olmak üzere ağır metallerin yer altı ve yer üstü sularına bulaşmasına neden olacağından, sadece Efemçukuru Köyü değil, başta üzüm festivali ile öne çıkan Kavacık Köyü olmak üzere çevre köylerin içme ve sulama sularının kirlenmesine yol açıyor'' dedi. Toplantıya katılan Güzelbahçe, Urla ve Seferihisar Kent Konseylerinin, İzmir’in Menderes ilçesine bağlı Efemçukuru ve Karabağlar ilçesine bağlı Kavacık köyleri arasında çevresi çam ormanlarıyla kaplı vadinin içinde Kanadalı EldoradoGold’un uzantısı TÜPRAG şirketi tarafından Haziran 2011’den bu yana işletilen Efemçukuru Altın Madenine karşı ortak bir platform oluşturması, Madenin etkilediği diğer ilçeler Karabağlar, Menderes, Narlıdere ve Balçova Kent Konseylerini bu platforma katılımı, Başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olmak üzere tüm bu ilçelerin belediye başkanlarını platformun çalışmalarının içinde olması, Tüm İzmirlilerin sağlıklı su hakkını savunmak amacıyla İzmir Su Hakkı Mitingi, halkı bilgilendirme amaçlı panel, seminer vb. etkinlikler yapılmas. Kazanılan davalara rağmen çoğu zaman altın madenlerinin çalışmasına izin verildiği günümüz koşullarında, İzmir için sosyal medya dâhil yaratıcı yeni yöntemler bularak hem Efemçukuru Altın Madeni’nin kapatılması, hem Çamlı Barajı’nın yapılması için mücadelenin sahada yürütülmesi konularında İzmirlilere çağrı yapıldı.

Editör: Haber Merkezi