Ümit Kartal / İz Gazete - Bu sabah İZBAN kullanmak üzere istasyonlara gidenler ‘sürpriz’le karşılaştı. İZBAN işçilerinin üyesi olduğu Demir Yol İş Sendikası ile İZBAN AŞ arasında süren sözleşme görüşmelerinden sonuç çıkmayınca işçiler işbaşı yapmadı.

İzmir’de sabahın erken saatlerinden itibaren ulaşım için İZBAN’ı kullanmak isteyenler istasyonlardan geri dönmek zorunda kaldı. Her hak arama mücadelesine olduğu gibi İZBAN işçilerinin mücadelesine de tepkiler benzer şekillerdeydi: “Bunca maaş alıyorlar hala ne istiyorlar?” Oysa İZBAN’da işçilerin aldığı yüksek maaş net 1600 lira civarında.

Gazetemize ulaşan “Onca maaş alıyorlar ne grevi! Ulaşım hakkımızı engelleme hakları yok. İşe girmek için yalvaranlar şimdi grev mi yapıyor! Cesaretleri varsa AKP’li belediyelerde grev yapsınlar” tepkilerine yanıt yine sendikal hayatı grev ve direnişlerle geçmiş bir isimden geldi.

NEDEN KIZIYORUZ!

Türk-İş’e bağlı DERİTEKS Sendikası İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, tepkilere şu şekilde cevap verdi: “Yoksulluk sınırının 1711 lira olduğu yerde tüm hakları ile 1616 lira maaş alan işçiler haklarını aramasın mı? Sessiz kalanlara kızıyoruz da hakkını arayanlara neden kızıyoruz? İzmir halkını her gün bir yerden bir yere taşıyan çalışanlar asgari ücretten 300 lira fark alıyorlar.  İstedikleri Belediye bürokratlarının aldığı uçuk ücretler mi?”

İTHAMLAR ÇİRKİN

İzmir halkının ulaşım hakkını engelleyenin Büyükşehir Belediye Başkanı ve İZBAN Genel Müdürlüğü olduğunu vurgulayan Alagöz,  işçilerin işe yalvararak girdiği iddialarına ise sert tepki gösterdi: “Hakkını arayan işçiye böylesi ithamlarda bulunmak çok çirkin. Velev ki, işe yalvararak girmiş olsun. Öyle olmuş olması bu kadar düşük ücretle çalışacağı, köle gibi her şeyi kabul edeceği anlamına mı gelir?”  Alagöz meselenin parti meselesi olmadığını, önemli olanın ekmek kavgası olduğunu söyledi.

KAMUOYUNU DOĞRU BİLGİLENDİRECEĞİZ

Kamuoyunda İZBAN işçilerinin çok yüksek maaş aldığına dair bilinçli olarak algı yaratılmaya çalışıldığını ifade eden Türk-İş’e bağlı TEKSİF Sendikası’nın Şube Başkanı Faruk Aksoy ise gerçeğin böyle olmadığını söyledi.  “İZBAN’da çalışan işçi kardeşlerimiz bilinenin aksine asgari ücret civarında maaşlarla ve ağır koşullarda çalışıyor. Yaklaşık bir aydır işçiler durumlarına dair sendikalarıyla birlikte kamuoyunu bilgilendirmeye çabalıyorlar. Özellikle sosyal medyada yaratılan işçi düşmanı algı, kasıtlıdır” diye konuşan Aksoy,  İZBAN işçileri haklarını kazanana kadar yanlarında olmaya ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeye devam edeceklerini söyledi. Aksoy ayrıca, İZBAN’ın hem TCDD hem de Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı bir şirket olduğunu hatırlatarak, “Sermayedarlar kendi çıkarları için siyaset sahnesinde rakip gibi gözükseler bile işçilerin haklarını gasp etmek için kendi çıkarlarını korumak üzere birliktelik oluşturuyorlar” dedi. 

Editör: Haber Merkezi