Ramis Sağlam - Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında geçtiğimiz günlerde İzmir Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Akıllı ve Sürdürülebilir Ulaşım Paneli”nde, İBB Başkan Yardımcısı Muzaffer Tunçağ’ın, İzmir Tramvay Projesine yönelik eleştirilere “saçma sapan muhalefet” ifadesi  tepki topladı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, meslek odası olarak söz konusu projeye ilişkin bilimsel ve hukuki temellere dayalı raporu ve itiraz ettikleri noktaları açık ve net kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlattı. Tramvay projesi sürecinin sözde bir katılımcılık anlayışı ile demokrasiden uzak bir süreçle uygulamaya geçirildiğini söyleyen  Kocaer, “Alel acele hayata geçirilen proje uygulamada yaşanan durumlar karşısında itiraz ettiğimiz temel konulardaki haklılığımızı göstermektedir” dedi

İKİ KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Trafik levhaları ve refüjlerin kaldırılmasından kaynaklı iki can kaybının yaşandığını belirten Kocaer, “Hâlâ güzergah değişiklikleri yapılmakta. Ne yazık ki plansız programsız işleyen inşaat faaliyetinde gerekli önlemler alınmaması sonucunda iki can kaybı yaşandı. Toplu ulaşım alternatiflerinin geliştirilmesi yönünde açıklamalarımızı her platformda dile getirmekteyiz. Ancak onca kamu kaynağı kullanılarak iki bölgede gerçekleştirilen tramvay projesi; belirlenmiş olan güzergahı, güzergahın yeşil alan ve yaya kullanımına ayrılmış alandan geçiriliyor olması gibi birçok itirazımız projenin uygulama aşamasında çevreye verdiği zararlar ve can kayıpları ile daha da artmakta ve ileride oluşabilecek sorunların artacağı yönünde endişeleri çoğaltmaktadır” dedi.

‘KINIYORUZ’

Kocaer, demokrasiden, katılımcılıktan vurguyla bahsedilen bir ortamda Tunçağ’ın, yaptıkları değerlendirmeleri, ‘saçma sapan’ olarak nitelendirmesini TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi olarak kınadıklarını ifade etti.

Tramvay Projesine yönelik İzmir Şehir Plancıları Odası Ulaşım Komisyonu, Ağustos 2014’te yayınladığı raporda, konu ile ilgili görüşlerini kamuoyu ile paylaşmış, projenin eksiklerini, yapılması gerekenleri detaylı bir şekilde sıralamıştı.

İZMİR TRAFİĞİNE NEFES ALDIRIR MI?

İBB’nin, Karşıyaka-Konak Tramvay Projesi’nin 2017 yılının sonunda 390 milyon liraya mal olması bekleniyor. Hizmete girdiğinde, İzmir trafiğini nefes aldıracağının iddia edilmesine rağmen meslek odaları durumun böyle olmayacağını savunuyor.

Komisyonun hazırladığı, İzmir Tramvayı İnceleme Raporu İzmir Ulaşım Komisyonu Raporunda, mevcut ulaşım bağlantıları, yaya güvenliği, yeşil alanların azaltılması ve otopark sorunları gibi birçok konuda detayları, sonuçları analiz edilerek, görüş ve önerilerinin dikkate alınması istenmişti.

GÜVENLİK TEDBİRLERİ İÇİN ÖNERİLER

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu geçtiğimiz günlerde Tramvay Projesi ile ilgili bir de “İş sağlığı ve işçi güvenliği” raporu sundu kamuoyuna. Raporda, tramvay inşaatı çalışmasında gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığı belirtilerek  yetkililer göreve çağrıldı.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

TMMOB İzmir İKK’nin yaptığı açıklamada, yaya ve taşıt trafiğine yönelik tespitleri ve alınması gereken önlemlerden bazıları şöyle:
* T.C. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan ve Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nde uygulanması için karar alınan “Yolların Yapım Bakım ve Onarımlarında Trafik İşaretleme Standardı”na uygun şekilde işaretleme yapılarak güvenlik önlemleri artırılmalı.
* Yayaların her istedikleri noktadan karşıya güvensiz bir şekilde geçişlerini önlemek ve taşıtların herhangi bir noktadan güvensiz dönüşlerini engellemek için trafik lambalı yaya geçitleri ve kavşaklar hariç orta refüjde yaya bariyeri sağlam, düzgünce ankrajı yapılmış, devrilmez güvenlikli panolar konulmalı.
* Tramvay imalat güzergahı ile hem taşıt yolu arasında hem de yapımı devam eden kaldırımlarda, imalat alanı güvenlik bariyerleri ile çevrilerek kentlilerimizin şantiye sahasına girmesi önlenmeli,
* Bisiklet yolu üzerinde bisikletlilerin zarar görmemesi için bordür vb. inşaat malzemeleri bulundurulmamalı,
* Tramvay rayları altına dökülen betondan dolayı yapılan derin kazı sonucu kökleri meydana çıkarak devrilme sonucu can ve mal kaybına yol açabilecek bazı palmiye ağaçları için önlem alınmalı
*  Kataneller (enerji direkleri) sebebiyle genişliği azaltılan veya dar olduğu için engellilerin kullanması mümkün olmayan kaldırımlara görme engelliler için kabartma kılavuz çizgi döşenmemelidir.
* Aydınlatmanın olmadığı kısımlarda özellikle Selçuk Yaşar Sokak’ta hava karardığında seyyar aydınlatmalar ile hem yaya hem de araç emniyeti sağlanmalı.

Evrensel

Editör: Haber Merkezi