Cihan Samgar- Ümit Kartal  / İz Gazete

Mehmet Gönenç, iki dönemdir ‘merkez sağ’ın geleneksel olarak güçlü olduğu ilçelerden Bergama’yı yönetiyor. Başkan Gönenç ile yüzde 59 oranında ‘hayır’ın çıktığı referandumu konuştuk.  1 Kasım seçimlerinde Bergama’da tarih boyunca solun aldığı en yüksek oy olan yüzde 43’ü gördüklerini söyleyen Mehmet Gönenç, referandumda çıkan yüzde 59 hayır oyunu beklentisinin altında ama olumlu bulduğunu söyledi. Başbakan ve bakanların referandum sürecinde İzmir’e ‘çullandığını’ ifade eden Gönenç, ona rağmen İzmir toplamında alınan oyun ise önemli olduğunu vurguladı.  İşte Başkan Gönenç’in açıklamaları:

“REFERANDUM YAPILMAMALIYDI”

Referandum öncesinde toplum müthiş bir şekilde kutuplaştırıldı. Özellikle iktidar partisi kutuplaştırma üzerinden yürüyüp kendi gücünü mutlak şekilde egemen kılmak istiyordu. Bu sebeple, toplumda önemli bir ayrışma oldu. Şöyle düşünüyorum; toplumdaki bu kutuplaşma bile referandumun yapılmaması için bir gerekçeydi. Toplumun karpuz gibi ortadan bölüneceği önceden belliydi. Evet’in ya da Hayır’ın kıl payı önde çıkacağı çok önceden belliydi.

“KURUMLAR YIPRANDI”

Anayasa gibi bir toplumsal uzlaşma metninin bile toplumu yarı yarıya böldüğünü gördük. Öte yandan bu anayasa değişikliğinin meşru ya da kabul edilebilir olduğunu söylemek zor. YSK’nın aldığı karar sonucunda güven problemi ortaya çıktı. Demokratik sistemin kurumları yıpranmaya başladı. Yargı, basın, ordu, YSK hepsi inanılmaz şekilde siyasileşti. TBMM keza öyle... Birçok kurum güven konusunda yıprandı. Vatandaşın güvenebileceği bir devlet aygıtı, mekanizması kalmadı. Siyaset kurumuna, meclise, yargıya, basına YSK’ya, orduya güvenmiyorsun. Kim kalıyor? Tek adam kalıyor Tüm kaderimizi ona bağlamamız bekleniyor. Bu çok sağlıksız…”

“YAŞLI BAKIM AYLIĞININ KESİLMESİNDEN KORKANLAR OLDU”

Bergama açısından beklentimiz yüzde 60-62 bandıydı. Yüzde 59 gibi bir sonuç çıktı. Kırsalda evet oylarının biraz daha fazla olduğunu görüyoruz. Yaşlı bakım aylığı ve emeklilere yönelik kimi sosyal hakların kaybedileceği korkusu kırsalda evet’in çıkmasında etkili oldu. Bergama, merkez sağ oyların ağırlıkta olduğu bir geleneğe sahip. Ona rağmen MHP’nin de tabanının oyu yüzde 90 oranında hayır şeklindeydi.  Mevcut durumu iyi bir noktaya taşıdığımızı söyleyebiliriz. Ama bunu genel seçimle kıyaslamamak lazım. Bu bir seçim değil. Yine de en azından şu ortaya çıktı: AKP + MHP normalde yüzde 40 değil ama bu referandumda yüzde 40 ancak alabildiler. “

“İZMİR’E ÇULLANDILAR”

İzmir’de beklentimiz yüzde 70’di. Tabi dönem dönem konuşmalarda yüzde 75’i de telaffuz edenler oldu ama bunun kolay olmadığını düşünüyordum. Bu nedenle hemen hemen hedef başarıldı diye düşünüyorum. Bütün İzmir geneli için yüzde 69 iyi rakam. Sonuçta göz ardı etmemeliyiz ki; Başbakan son hafta İzmir’e kamp kurdu. Kınık’a bile 15 günde 2 bakan 1 başbakan geldi. Mesela, Bergamaspor’dan biliyorum. Spor kulüplerine bile ‘Evet çıkarsa kulüplere para göndereceğiz’ diye vaatlerde bulundular.  Anlayacağınız, İzmir’in üzerine çullandılar, ona rağmen başarılı bir rakam.”

“İZMİR MARŞI İLE GURUR DUYDUK”

İzmir’in değerleri, Cumhuriyet’in değerleridir.  Hoşgörüsü, kimsenin yaşam tarzına müdahale olmaması... İzmir’in değerleri çağdaş demokrasinin değerleridir. İzmir Türkiye’ye ilham oldu. Bunu sadece istatistik olarak ya da matematiksel oy hesabı ile değerlendirmemek lazım. Türkiye’de çağdaş demokrasiyi en iyi yaşama geçirmiş yerlerden biri. İzmir marşı da bu anlamda sembol oldu. İzmir marşını söylediğinizde İzmir duruşu dediğimiz o duruşu insanlara hatırlatmış oluyorsunuz. Bir siyasi parti mitinginde duymak şaşırtıcı sürpriz olmayabilir ama çok alakasız yerlerde ve her siyasi düşünceden insanların olduğu yerlerde duyuluyorsa bu İzmir’in sembolleştiğinin göstergesidir. Bu durumdan mutlu olduk, gurur duyduk.”

Editör: Haber Merkezi