İZ GAZETE - Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, ilk günden itibaren tartışmalara sebep olan Menderes Katı Atık Bertaraf Tesisi hakkında önemli bir açıklama yaptı. Projeye ilişkin ‘ne evet ne de hayır dediği’ yönünde gelen eleştirilere yanıt veren Kayalar, “Bu tesisi kimse çöplük olarak düşünmesin. Burası ayrıştırma yapılan ve enerji üretilen bir fabrika. Tesisin Menderes’e herhangi bir zararı olmayacak” dedi.

‘Tartışmalar Siyasi’

İz TV’de Pınar Teke’nin Gün Doğdu programına katılan Kayalar, “Bu proje, Bergama, Menderes, Ödemiş ve Urla olmak üzere dört bölgede planlanan bir proje. Ödemiş’te açılan şehir merkezine ve tarlalara yakın olan tesis zararlı olsa orada yapılmazdı. AKP’li belediye tarafından yönetilen Bergama Belediyesin’de de aynı tesisin inşaatı devam ediyor” dedi. Ayrıca Kayalar, çıkan tartışmaların siyasi maksatlı olduğunu da ifade etti.

‘ÇED’den Geçerse Yapılır’

Yapılması planlanan tesisin dünyanın her tarafında yapıldığını belirten Kayalar, “Tesis şu anda ÇED aşamasında. ÇED raporunda çevreye zararlı olduğu anlaşılırsa zaten ÇED’den geçmez. Ancak geçtiği takdirde bu tesis yapılır” ifadelerini kullandı. Tesisin çöplük olmadığını söyleyen Kayalar, “Bu tesisi kimse çöplük olarak düşünmesin. Burası ayrıştırma yapılan ve enerji üretilen bir fabrika” diyerek projenin Menderes’e enerji de üreteceğini açıkladı.

kamyonlarının çevreye rahatsızlık vereceği iddialarını da yanıtlayan Mustafa Kayalar, “Tesise gidecek kamyonlar taş ocağının olduğu bölgeden geçecek. Kaldı ki tesise çöpler kapalı kamyonlarla taşınacak yani çevreye su akma gibi bir problem yaşanmayacak” dedi.

Tartışmaya Neden Olmuştu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menderes’te yapmayı planladığı katı atık bertaraf tesisi, gündeme geldiği ilk günden bu yana büyük tartışmalara neden olmuştu. Çakaltepe’ye yapılması planlanan tesise özellikle Çakaltepe Mahallesi muhtarı, AKP Menderes İlçe Başkanlığı ve bazı vatandaşlar tepki göstermişti.

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamalarda, endişeye yer olmadığı, son teknolojiyle inşaa edilecek bu tesisin bölgeye ve bölge halkına hiçbir zarar vermeyeceği belirtilmişti. Ayrıca tesiste enerji üretimi de yapılacağını belirten belediye yetkilileri, projenin Menderes’e zarar değil aksine yarar getireceğini açıklamıştı.

Editör: Haber Merkezi