Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer, kentte 30 Ekim tarihinde meydana gelen deprem felaketinin ardından bilgilendirme ve değerlendirme toplantılarını sürdürüyor. İzmir Ulaşım Merkezi’nde (İZUM) gerçekleşen basın toplantısında konuşan Başkan Soyer, depremin ardından geçen 74 saatte neler yapıldığını ve son durumu açıkladı. 

YARDIMLARI KALEM KALEM ANLATTI
Son 24 saatteki artışlarla deprem çalışmalarını kalem kalem açıklayan Başkan Soyer, Depremin üzerinden geçen 74 saatte, yıkılan bina sayısı 7, hasarlı bina sayısı 504, can kaybı 91, yaralı sayısı 994, tedavisi devam eden hasta sayısı 220, taburcu edilen yaralı sayısı 774, ağır yaralı sayısı 4, boşaltılan bina sayısı 172, enkazdan kurtarılan kişi sayısı 106 oldu. Sahada çalışan arama kurtarma personelimizin sayısı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bin 485 ilçelerde 119 diğer illerden gelen 180 oldu. 2 Kasım itibariyle sahada çalışan toplam personelimizin sayısı 6 bin 224, iş makinesi sayısı 267’ye yükseldi. Gönüllü kişilerde sürekli artış olduğu için tam tespit yapılamıyor. İçme suyumuz son 24 saat içerisinde 97 bin 298 litreye, ekmeğimiz 77 bin 355’e, süt yardımımız 7 bin 720’ye, öğün olarak gıda yardımımız büyükşehir, ilçeler ve çevre iller toplamda 112 bin 144’e, içeceğimiz 48 bin 797’ye bebek mamamız 21 bin 768’e ulaştı. Çadır sayısı 2 bin 588’e, battaniye ve yorgan sayısı 25 bin 991’e, ısıtıcı 739’a, dağıtılan maske sayısı 369 bin 642’ye ve dün 0 olan uyku tulumu sayısı son 24 saatteki desteklerle 252’ye ulaştı” diye konuştu. 


 

TÜM BİNALAR KONTROL EDİLECEK
2021 yılı bütçe görüşmelerinde Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinin deprem gerçeğini göz önünde bulundurarak gerçekleştirileceğini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Kamu binaları ile ilgili hasar tespit çalışmaları yine aynı ekiplerin yapacağı çalışmalar sonucunda gerçekleşecek. Hasar tespit konusunda odalarımızın değerlendirmemesi büyük bir eksiklik. Bu uzun bir yolculuk… Biz yasal düzenleme konusunda önemli bir çalışmayı başlatacağız.  Yıkılan binalar ile ilgili yaptığımız çalışmalarda gördük ki, 92 ve 97 yılları arasında ruhsat almış binalar. 1999 yılı sonrası getirilen deprem yönetmeliğine uygun yapılmamış binalar. Burada büyük bir boşluk olduğunu gördük. Kentsel dönüşüm çalışmalarında hep ruhsatsız yerlerde yapılacağı düşünülür. Ancak bize bu deprem gösterdi ki burada büyük bir yanlışlık var. Bayraklının yukarı mahallelerinde yıkım yok. Öncelikle bu ezberin bozulduğunu görüyoruz. 1999 yılı öncesi imar iznini alan yerlerle ilgili bazı deformasyonların olduğu iddiaları var. Bize bu bilgiler resen geliyor. Bizim İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak böyle bir çalışma yetkimiz yok. Yapsak bile onları yıkmak gibi bir yetkimiz yok. Bizim bu yasal düzenlemeler ile ilgili bazı çalışma önerilerimiz olacak. Bizler 1999 öncesi yapılan binaların tespiti için özel ekipler kuracağız. Geçmişte kurulan deprem fonundan desteklenmesini isteyeceğiz. O fondakiler ne oldu bilmiyoruz ancak, biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bunu odalar ile birlikte yapacağız. İzmir’deki tüm binalarda yapı deformasyonu olup olmadığını kontrol edeceğiz. Tek derdimiz İzmir’deki yaşayan vatandaşlar bu şehirde güvenli yaşadığına emin olmasıdır.

İzmir'de yaşayan vatandaşlarımı rahat olsunlar. Bu deprem İzmir'in kendi fay hattından kaynaklı değil başka bir fay hattından kaynaklanmıştır. Bu kadar ucuz atlatılması bizim için bir uyarıdır. Önümüzdeki İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bütçe görüşmeleri var burada bunları göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı yürüteceğiz” açıklamalarında bulundu. 

SON 24 SAATTE ORTAYA ÇIKAN İHTİYAÇLARI SIRALADI
Son 24 saatte ortaya çıkan ihtiyaçlar ve eksikleri açıklayan Soyer, “Bu 24 saat içinde ortada çıkan bir tespit var. Önemli eksiklikler ve ihtiyaçlar belirledik. Dün burada söylemiştik, halkın bakkalı çalışmasın bugün tekrar başlatacağız. Depremle ilgili vatandaşlarımız desteğini sunacağımız bir çalışma yapacağımızı söylemiştik ve bunu başlattık. Burada 4 ayrı paketimiz var bunlar gıda, yemek, hijyen ve uyku tulu. Dün geç saatlerde açılmasına rağmen bugün 6 bin 944 uyku tulumu sağlanmış oldu.  Mat konusunda da ciddi anlamda ihtiyaç var. Bu İzmirlilerin dayanışma duygusudur. Bununla iftihar ediyoruz. Aşık Veysel Rekreasyon alanında inanılmaz bir kuyruk vardı, vatandaşlar evlerinde yaptıklarını evlerinden getirdiklerini bağışlamak istiyorlar. Bu gurur duyduğumuz ve İzmirli olmaktan onur duyduğumuzu göstergesidir. Seyyar tuvalet, duş, çamaşır makinesi, kurutma makinesi, sahra hastanesi yatağı, çadır matı, dış mekan ısıtıcısı, pilli aydınlatma, pil, kamp sandalyesi ve masası ihtiyaçlarımız var. Bunları paylaşmamın sebebi şu. Vatandaşlarımız onlara sunduğumuz paketlerden seçim yapabilmek yanında bu ihtiyaçlara da ayrıca bir destek verebilirler” dedi.

“HASAR TESPİTİ İÇİN 131 PERSONEL GÖREVLENDİRDİK”
Soyer ayrıca, “Çevre ve Şehircilik bakanlığı bünyesinde yürümesi gereken hasar tespit çalışmalarına da 131 teknik personelimizi görevlendirdik.  Bu çerçeveden yapılan çalışmalarda 4 bin 424 tespit çalışması gerçekleştirildi, 3 bin 903 bina hasarsız, 397 bina az hasarlı, 66 bina orta hasarlı, 42 bina ise ağır hasarlı olduğu tespit edildi” dedi.

91 CAN KAYBI 
Paylaşılan tabloda 2 Kasım itibari ile 91can kaybı, yaralı sayısı 994, tedavisi devam eden yaralı sayısı 220, taburcu edilen yaralı sayısı 774, ağır yaralı sayısı 4, boşaltılan bina sayısı 172, enkazdan kurtarılan kişi sayısı ise 106 olarak açıklandı.

Editör: Haber Merkezi