Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) kasım ayı olağan birinci oturumu İBB Başkanı Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşti. Önemli kararların alındığı toplantıda, Urla Belediyesi’nin Kayyumu Murtaza Dayanç’ın Urla Meydan Projesi hakkındaki önergenin reddedilmesi tartışmalara neden oldu. Toplantının sonunda açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, AKP’li meclis üyelerinin ithamları ve sert eleştirilerine karşılık net mesajlar verdi.

UZUNDERE’DE İZBETON FORMÜLÜ

Karabağlar'ın Uzundere Mahallesi'nden yapımına devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanında III. Etap olarak belirlenen alanın dönüşüm sürecini hızlandırabilmek amacıyla İBB şirketi olan İZBETON A.Ş ile protokol imzalama kararı aldı. Konuya ilişkin İBB Meclisi kasım ayı olağan birinci oturumunda gündeme gelen önerge komisyonlara gönderildi. Komisyonlarda görüşüldükten sonra Meclis’ten onay alması halinde yürürlüğe girecek olan önerge şöyle; “Karabağlar ilçesi, Uzundere Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanında III. Etap olarak belirlenen 11187 ada 9 parsel, 11198 ada 8 parsel, 11199 ada 5 parsel, 11200 ada 6 parsel, 11201 ada 11 parsel, 11202 ada 9 parsel ve 1117 parseldeki mevcut yapılarda "6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" kapsamında yaptırdığımız "riskli yapı tespiti" doğrultusunda ihaleye hazır olan III. Etapta olası depremlere karşı inşaat yapım işi hızlandırıp tamamlayarak hak sahiplerine Yeni Konut / Ticari Bağımsız Birimlerin teslimini hızlandırmak için Belediyemiz ile Belediye iştirakimiz İZBETON arasında imzalanacak Protokol ve eki olan Özel Teknik Şartnamenin görüşülmesi.”

110 MİLYONLUK KREDİ YETKİSİ

Belediyenin 2021 Mali Yılı Bütçesinde yatırım, kamulaştırma ve diğer harcamalar için nakdi veya gayri nakdi olarak, dilimler halinde kullanılmak üzere; bankalardan 110 milyon TL’ye kadar kredinin sağlanması ve buna ilişkin her türlü işlem için Başkan Soyer’e yetki verilmesi hakkındaki önerge komisyonlara gönderildi. Önerge komisyonlarda görüşüldükten sonra Meclis’te kabul edilirse, 110 milyon TL kredi için Başkan Soyer’e yetki verilecek.

‘SUÇLAMAK, HAKSIZLIK’

Urla Kayyumu Murtaza Dayanç’ın ‘Urla Meydan Projesi’ne ilişkin önergenin reddedilmesi tartışma yarattı. AKP Grubu, söz konusu önergenin kabul edilmemesi hakkında İBB’ye eleştirilerde bulunurken ret kararının siyasi olduğunu öne sürdü. Konuyla ilgili söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Şu anda şaşıyorum. Bugünkü gündemimizde bile Urla ile ilgili oy birliği ile geçen dört madde var. Üçü oy birliği ile geçmiş, biri ise oy birliği ile reddedilmiş. ‘Arkadaşımız siyaseten hareket ediyorsunuz’ diyor, bunlar çok yanlış. Urla halkı İBB’nin samimiyetinden emin. Konu üzerinde tüm Urlalı meclis üyeleri çalışsın diyerek siz de görüşlerinizi ifade ettiniz. İBB’yi siyasi karar almakla suçlamak haksızlık. İmar komisyonu nerelerde teknik ve hukuki yanlışlık gördüyse ifade etti. İBB Urla yararına olan her konuda karar almaya hazırdır” diye konuştu.

‘BELİRSİZLİKLER VAR’

CHP’li meclis üyesi Murat Aydın ise, “Orada özel mülkiyete sahip insanlarla konuşulmamış. Bizim onaylayıp reddettiğimiz şey görseller değil, planın verimliliği. AKP Grubu, ‘O kişiyi oraya kim aday yaptı’ diye sordu. Ben de size sorayım: Urla Belediye Meclisi’ni kim toplantıya çağırmıyor? Milli iradeye bu kadar saygılıysanız toplarsınız meclisi, bir karar verilir. Hatta o karar da burada tartışılır. Dolayısıyla proje hakkında teknik bakımdan da belirsizlikler var” dedi.

SOYER: MÜZAKARE EDİN

Tartışmaya noktayı koyan Başkan Soyer, “Urla’daki meclis üyesi arkadaşlarımızla oturun, bunu da müzakere edin. Bir mutabakatla gelirse buradaki arkadaşlarımız da ilkesel olarak daha rahat eder” diye konuştu. Söz konusu önerge oy çokluğu ile reddedildi.

TARIM VE HARMANDALI SUNUMU

İBB tarafından hayata geçirilmesi planlanan tarım lisesi projesi ve İBB’ye ait Harmandalı Katı Atık Bertaraf Tesisi hakkında AKP Grubu’nun eleştirileri üzerine Başkan Soyer, şunları söyledi: “Tarımı da Harmandalı’yı da konuşacağız.  Harmandalı ile ilgili çok titiz bir çalışma sürdürüyoruz, bir sonraki oturumda bir Harmandalı sunumu yapalım, ne yapılıyor konuşalım. Aynı şekilde bir tarım sunumu yapalım, bizim liseden, üniversiteden muradımız ne, başka bir tarımdan anladığımız ne… Tüm bunların sunumunu yapalım, net ve şeffaf bir şekilde ortaya konsun, eleştirileri dinleriz.”

‘TÜRKKİYE’DE TARIM BİTTİ’

AKP’li Meclis Üyesi Fikret Mısırlı, ‘Başka bir Tarım Mümkün’ konulu Ulusal Karikatür Yarışması’nın düzenlenmesini içeren önerge hakkında İBB Başkanı Soyer’i eleştirdi. AKP’li Mısırlı, Soyer’e ‘başarısız çıkışında bulundu. Eleştirilere yanıt veren Başkan Soyer, “Türkiye’de tarım bitti. Türkiye’de tarımı birileri bitirdi. Türkiye’de tarımı bitiren şey iklim değişikliği, hava kirliliği değil, tamamen yanlış tarım politikalarıdır. İthalata bağlı politikalardır. Samanı, buğdayı ithal etmektir. Üreticiler, süt hayvanını kesime gönderiyor. Üretici artık tarım yapmak istemiyor. Toplumun dengeleri bozuluyor. İnsanlar doğduğu yerleri niye terk ediyor? Türkiye’de gençlerin üçte biri işsiz. Bu da tarımdan kaynaklanıyor, üretim yapılmıyor. Biz başka bir tarımı bunun için söylüyoruz. Israrla söylemeye devam edeceğiz. Bu bir kader değil. Bu verimli topraklara, kadim kültüre inanıyoruz. Bunu karikatürle de her yerde söylemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

NARLIDERE’YE DESTEK, BAŞKAN ENGİN’DEN TEŞEKKÜR

Narlıdere Belediye Başkanlığı tarafından yapılacak olan KDV dahil 40 milyon 160 bin 160,52 TL ihale bedelli ‘Narlıdere Belediyesi Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Yapım İşi’nin İBB ile ortak proje kapsamında yapılması ve söz konusu tesisin yapımı için sözleşme tutarının yüzde 75' i olan KDV dahil 30 milyon 120 bin 120,39 TL tutarında yardım yapılması hakkındaki protokol oy birliğiyle kabul edildi.  Önerge hakkında söz alan Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, “Narlıdere’de yapılacak bir yatırımın İBB tarafından yüzde 75’inin protokol ile desteklenmesi ile ilgili. Bununla ilgili söz aldım. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’e, parti gruplarımıza, belediyemizin bürokratlarına çok teşekkür ederim. Yapılacak alan, Narlıdere’mizin merkezi bir alanında, daha önce Pir Sultan Abdal Parkı diye adlandırılan bir alan. Şimdi de aynı isimle, meydan ve sosyal kompleks olarak planladığımız bir alan. İhalesi gerçekleşti. Yaklaşık 100 araçlık kapalı otoparkımız, 25 bin metrekarelik bir peyzaj, yeşil alan, yürüyüş alanları, bisiklet alanları ve çay bahçesini içeriyor. İzmir’imize, Narlıdere’mize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

‘URLA MECLİS ÜYELERİ DIŞARIDA KALMIŞ DURUMDA’

Narlıdere hakkındaki önergeye ilişkin söz alan AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal ise, “İBB ile ortaklaşa bir yatırım. Biz güzel bir yatırıma oy birliği verdik. Keşke siz de Urla Belediyesi’ne oy birliği verseydiniz, para da istemiyorduk” dedi. Bunun üzerine Başkan Soyer, “Siz Urla Belediyesi misiniz?” çıkışında bulundu. AKP’li Hızal’ın, ‘Urlalıların hakkını tabi ki koruyacağız’ yanıtı üzerine ise Başkan Soyer, “Urla’daki meclis üyeleri keşke haklarını koruyabilecek güce sahip olsalar... Ne yazık ki ne komisyonları toplanabiliyor ne karar süreçlerine katılabiliyorlar. Tamamen dışarıda kalmış durumdalar” dedi.

‘SİYASET GÜL BAHÇESİ OLABİLİR, BİZİM ELİMİZDE’

Toplantının sonunda açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, “Toplantının başında söylediğim sözlerin anlaşılmadığını üzülerek gördüm. Böyle devam etmesin. Bu tablolar birilerinin hoşuna gidebilir ama hoş değil, siyasetin doğrusu da bu değil. Siyaset gül bahçesi olabilir bu hepimizin elinde. Ama birileri olmasın diye uğraşıyor. Ben, bana oy veren 1 buçuk milyon insanın hakkını koruyorum derken sadece 1 buçuk milyonun başkanlığını yapıyorum anlamı mı çıkar buradan? Ben bana oy veren 1 buçuk milyon insanını hakkını korumalıyım diyorum ama 4 buçuk milyon insana başkanlık yapıyorum, bu 4 buçuk milyon insana başka bir siyasetin mümkün olduğunu göstermeye çalışarak… Bu 4 buçuk milyon insan, demagoji, yalan, paçadan çekiştirmeci siyaset anlayışına mahkum olmasınlar diye. Biz aramızda iyilik üzerinden bir yarış, rekabet kurabiliriz. Yalan girdiği zaman işin içine, yalan ya çaresizlikten ya acizlikten ya öfkeden ya nefretten girer ama bunların erdemlerle alakası yoktur.  Yalanın bu çatının altına girmemesi lazım ki biz başka bir siyasetin, iyilik, güzellik üzerinden bir siyasetin mümkün olduğunu gösterelim. Bunda ne kötülük var, birbirimizi incitmeyelim diyorum” diye konuştu.

‘ÇELİK GİBİ SABRIM VAR’

Soyer, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ben iyilikten ayrılmayacağım. Ben bu memleketin güzle insanlarının daha iyi bir siyasete layık olduğuna inanıyorum. Ben bunu yapmaya devam edeceğim, varsın birileri başka şeye devam etsin. Asla vazgeçmeyeceğim. Çelik gibi sabrım var, çelik gibi iradem var. Ve bu memlekete daha iyi şeyler yapabilmek için, hiçbir menfaat beklemeden canla, başla çalışmaya devam edeceğim.”

Editör: Haber Merkezi