Konak Belediyesi'nin Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen etkinlik, Ata'nın öldüğü gün olan 10 Kasım 1938 ve sonrası günlerde çıkan gazetelerin ilk sayfalarından oluşan 'Milli Matem Sergisi'nin açılışıyla başladı.

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş tarafından açılışı yapılan sergiye vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Dönemin; Cumhuriyet, Ulus, Tan, Kızılay, Kurun gazetelerinde Ata'nın vefatının ardından kaleme alınan haberlerin yer aldığı sergiyi gezenler, o kara günün acısının tüm Türkiye'ye nasıl yansıdığını görmüş oldu. Başkan Pekdaş da sergiyi gezerek, o güne dair çıkan haberleri okudu.

Etkinlik, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ne kurulan dev podyumda Çiğli Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerinin hazırladığı 'Osmanlı'dan Cumhuriyet'e temalı kıyafet defilesiyle sürdü. Vatandaşlar defileyi hayranlıkla izledi, bol bol fotoğraf çekerek anı ölümsüzleştirdi. Zeybek gösterileriyle renklenen defilede, en büyük alkışı Türk Bayrağı desenli kıyafet aldı.

Defile sonunda 10. Yıl Marşı eşliğinde sahneye Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş çıktı. Başkan Pekdaş, Büyük Atatürk’ü ebediyete intikalinin 78. yılında özlemle andıklarını belirterek, “Onun ideali olan Cumhuriyet’i temsil ederek, onun sembolleriyle analım istedik. Çünkü Büyük Atatürk Dünyanın ilk antiemperyalits Ulusal Kurtuluş Savaşı sonrasında kurduğu bu Cumhuriyet’in hukukun üstünlüğünün gerçekleştiği bir Cumhuriyet olmasını istemişti. Bu Cumhuriyet'in laik ve modern bir devlet olmasını istemişti ve insanlarının özgürce sokakta dolaştığı aydınlık bir ülke olmasını istemişti. İzmir onun istediği gibi bir şehir. Gençlerinin böyle özgüvenli olmasını, böyle kendinden emin, ne istediğini bilen idealist, özgüveni yüksek gençler yaratalım istemişti. Çünkü Cumhuriyet’in bu özgüvene ihtiyacı var" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi