Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesinde yaklaşık 1 yıldır üzerinde çalışılan İzmirART Dijital Sanat Platformu’nun tanıtımı yapıldı.  İzmir’deki sanatsal yarışmaların, sanat odaklı eğitimlere ilişkin başvuruların ve ortak görüş oluşturmaya yönelik kamuoyu araştırma altyapısının bulunduğu İzmirART’ın lansmanı İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşti. Etkinliğe; İBB Başkanı Tunç Soyer, İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer, İBB Başkan Vekili Mustafa Özuslu, CHP'li belediye başkanları, CHP'li belediye meclis üyeleri ve il/ilçe yöneticileri, kentteki sivil toplum kuruluşlarının ve sanat kurumlarının temsilcilerinin yanı sıra Cezmi Baskın, Hayko Cepkin, Zülfü Livaneli ve daha birçok ünlü sanatçı da katıldı. 

İZMİRART'TA NELER VAR?

İzmirART Platformu; İzmir’de sanat üretimi yapan 60’ı aşkın yapının (devlet tiyatroları, opera, senfoni, özel tiyatrolar, sergi galerileri, event holler, ilçe belediyeleri, STK’lar vb.) günlük etkinlik takvimlerini, İzmir’in kültür sanat haritası ile bu harita temelinde etkinliklere ulaşım alternatifleri ve güncel saat entegrasyonunu, bilet satışını, sanal sergi platformunu, sanatsal blog sayfasını, sanatçı portfolyo sayfalarını, kültür sanat rotalarını ve online etkinlik alanlarını bünyesinde barındırıyor.

 

'DEMOKRASİ EN GÜZEL İNOVASYON'

"Bu güzel kalabalığı görünce heyecanımın arttığını söylemek istiyorum" diyerek konuşmasına başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şunları söyledi: Kültür ve sanat cehaletin önünde bir engel, birlikte yaşamamızı keyifli kılan bir enstrüman. Daha pek çok tanımlama yapılabilir ama eksikliği hayatımızı çölleştiriyor, bizi yoksullaştırıyor. Söylenecek çok şey var belki ama ben işin bir boyutuyla ilgili birkaç şey söylemek istiyorum; demokrasi 5 yılda bir sandığa gitmekten ibaret değil. Bunu hepimiz biliyoruz.  Demokrasi, birlikte yaşama kültürü, birlikte yaşama hukuku, birlikte yaşamanın güzelliği, insanlığın bulduğu en güzel inovasyondur. Demokrasinin erdemlerinde zenginliğinde bir zafiyet yok ama demokrasinin insan topluluklarıyla buluşmasında kullanılan araçlarda bir sıkıntı var. O yüzden demokrasiyi  dijitalleştirmek mecburiyetindeyiz. Visitİzmir adında bir çalışma yaptık.. İzmir'in turizmi potansiyelini ortaya çıkaran bir çalışma oldu. Bu çalışma, kültür ve sanat üretiminin insanlarla buluşmasının dijitalleştirilmesidir. Bütün arzumuz, bu çölleşen iklimimizde kültür ve sanatla nefes almak için daha çok insanı kültür sanat üreticisiyle buluşturmak..."

'İYİ Kİ İZMİR'DE SOYER VAR'

Ünlü Sanatçı Zülfü Livaneli ise, "Toplumlar sertleşiyor, ekonomik çıkarlar, siyasi çıkar ilişkileri dehşetli çatışmalara yol açıyor. Bunları dönen çarklar olarak düşünün, bunların içine bir yumuşatıcı koymamız lazım. Bu da kültürdür. İnsanları, ülkeleri birbirine yaklaştıracak şey kültür ve sanattır. Pandemi döneminde özellikle bağımsız sanatçılar adeta Squid Game içindeydi,  intihar edenler oldu. İyi ki büyükşehirlerimizde bu belediyeler var. İyi ki İzmir'de Tunç Soyer var" dedi.

Editör: Haber Merkezi