Açılışa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, CHP İl Başkanı Alaattin Yüksel, Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, meclis üyeleri, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı. Başkan Kocaoğlu, açılış öncesi yaptığı konuşmada, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'nin kentin belleği olduğunu söyledi. Kocaoğlu “Dünyanın neresinde yazılmış olursa olsun İzmir ile ilgili bütün kaynakları tarıyoruz. İzmir'in tarihini arşivlemeye çalışıyoruz. Amacımız tüm araştırmacı, yazarların burada bulunan belgelerden eserlerine ilgi alanlarına dip not olarak Rahmetli Başkan Ahmet Piriştina'dan bahsetmesi. Başkanımızın adının tüm dünyada yaşaması için buna önem veriyoruz. Bugün de uzun dönemdir hazırlandığımız ulaşım sergimizi açıyoruz. Uzunca bir müddet burada ziyarete sunulacak. Bağışta bulunan tüm dostlara ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi. Sergiyi gezen Kocaoğlu ve konukları eski ulaşım araçlarını tek tek inceledi.

Sergide 1940 yılında kullandığı bisikleti sergilenen Aysel Hitay, Başkan Aziz Kocaoğlu'ne teşekkür etti. Hitay “2004 yılında Rahmi Koç Müzesi'ne armağan etmiştim. Bisikletimi İstanbul'dan buraya getirerek burada sergiliyorlar. Çok mutlu oldum. Gençlik günlerime geri döndüm" dedi.

Kent ve Ulaşım Sergisiönde İzmir'in ulaşım tarihi, “Günlük Yaşam", “Demiryolu", “Deniz", “Hava" ve “Kara" ulaşımı olmak üzere beş ayrı bölümde anlatılıyor. Sergide eski otobüs maketleri, 1974 yılında açılan Teleferik'in 1 numaralı vagonu, 1960 model Anadol, 1957 model BMW motosiklet, 1939 Model Chrysler makam aracı, İzmir'in tanınan sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden biri olan Aysel Hitay'ın 1940 yılında kullandığı bir bisiklet, Gölcük ve Yalova vapurlarının çan, bröve ve pusulalı gemi dümeni, 1910 ve 1920'li yıllara ait kentin cadde ve ulaşım araçlarını gösteren fotoğraflar yer alıyor. Sergiyi gezecek öğrencilere de soru-yanıt şeklinde İzmir'in ulaşım tarihi ile ilgili çekici bilgiler veriliyor. Sergide ayrıca Steoskop ile 19. yüzyıldan kalma tren istasyonlarının görülebileceği bir bölüm yer alıyor. Bir yıl boyunca açık kalacak sergi, Pazar günleri hariç saat 09.00 ile 16.30 saatlerinde ücretsiz gezilebilecek.
 

Editör: Haber Merkezi