Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) şubat ayı olağan üçüncü meclis oturumu İBB Başkan Vekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleşti. Gündem maddeleri üzerinden tartışmaların yaşandığı toplantının gündem dışı konuşmalar bölümü de gergin geçti. 

‘GÜNDEM DIŞI’ TARTIŞMASI

Meclis’in başlangıcında ‘gündem dışı konuşma’ tartışması yaşandı. Önceki iki oturumda gündem dışı konuşmalar kısmı toplantı başında yapılırken bu kez toplantı sonuna bırakıldı. Gündem maddeleri görüşülürken AKP Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe söz aldı. İBB Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Boztepe’nin açıklamalarının gündem dışı olduğunu belirterek uyardı. Bunun üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. AKP’lilerin tepkileri üzerine açıklamalarda bulunan Başkan Vekili Özuslu, “Sayın Boztepe, dünkü maddeleri gündeme getiriyor. Dün 3 madde geçmiş, Boztepe de tabiri caizse uyumuş” dedi. Bunun üzerine AKP’li Boztepe, “Bize yalan söylediniz” çıkışında bulundu. Özuslu ise, “Yalan falan söylemedik. Söz konusu gündem maddeleri dün görüşüldü, geçti” ifadelerini kullandı. Ardından söz alan AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, Özuslu’nun usulen hata yaptığını, niyet okuduğunu öne sürdü. Bunun üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, Meclis Çalışma Yönetmeliği’ne dikkat çekerek, “Bu konuda herhangi bir hata yapılmadı. Yönetmeliğe göre; meclis başkanı meclis çalışmalarında düzeni sağlamakla yükümlüdür. Söz alan üyenin konu dışına çıkması yasaktır. Buna aykırı davranan üyeler başkan tarafından uyarılır, devam ederse meclisten çıkarılır. Hüsnü Bey gündem dışına çıktı, dünkü 3 maddeden söz etti. Bu konuda hata, yanlış yoktur. Gündem dışı kısmında yine söz alıp söylemek istediğini söyler” diye konuştu. 

İZFAŞ’TA SERMAYE ARTIŞI

Komisyonlardan oy çokluğu ile meclis gündemine gelen; Belediye’nin iştiraki olan İZFAŞ A.Ş’nin sermaye artışına ilişkin önerge tartışma yarattı. AKP’li meclis üyeleri sermaye artışına yönelik eleştirilerde bulundu. 

‘EMEĞE DEĞER VERİYORUZ’

Eleştiriler üzerine söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı CHP Meclis Üyesi Bülent Sözüpek, “İZFAŞ bizim şirketlerimizden biri. İZFAŞ’ın yönetim kurulunda da Ticaret Odası, Sanayi Odası ve İzmir’in birçok önemli STK’ları görev alıyor. Biliyorsunuz 2021 yılının ilk 6 ayında hiçbir şekilde fuar yapılamadı, ikinci 6 aylık dönemde 12 adet fuar gerçekleşti. Bu gelirler de giderleri karşılayamadı. 2022’de 32 tane fuar yapılacak. Uluslararası fuarların kent ekonomisine katkısı büyük. ‘Personel giderleri yüksek’ deniyor, biz emeğe değer veren bir partiyiz. Bu yüksek maliyet de tamamen yasa koyucunun yaptığı vergi ve sigorta primlerinden kaynaklı. Sendikalaşmadan dolayı da farklar oluşuyor. İZFAŞ’ta çalışan tüm emekçi kardeşlerimizin emeklerinin karşılığının almasını isteriz. İşçi maliyeti, emek üzerinden siyaset yapılmasını doğru bulmuyorum. Yapılan sermaye artırımı, ülkenin ekonomik koşullarından kaynaklanıyor. Ayrıca, İZFAŞ’ın kendi enerjisini kendi üretmesi için bir projesi var, bu paranın büyük kısmı buraya yatırılacak” diye konuştu. 

‘1 MİLYON 700 BİNLİK FATURA’

CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise, “Komisyon başkanımız aslında gerekli açıklamayı yaptı ancak şunu da eklemek isterim; elektrik faturası, bu şirkete 500 bin civarında gelirken elektrik zamlarından sonra 1 milyon 700 bin civarında gelmiş. Fuarların açılmaması nedeniyle de şirket gelir elde edememiş. Devam eden projeler de var. Kifayeti müzakere diyelim” dedi. 

İZFAŞ’ın sermaye artışını içeren önerge oy çokluğuyla kabul edildi.

‘AKTARMA SİSTEMİ OTURDU’

ESHOT Genel Müdürlüğünün 2022 Yılı Mali Bütçesinde yer alan bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarlarının yıl içinde yüzde onunu geçen 421 milyon TL iç borçlanma kısmı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından onay alınması, söz konusu kredi için Belediye’nin garantör olması ve kredi kullanımı ile ilgili her türlü işlem için İBB Başkanı Tunç Soyer’e yetki verilmesine ilişkin önerge oy birliğiyle kabul edildi.  Krediye onay veren AKP Grubu, ESHOT’ta 90 dakika aktarma düzenlemesinin kaldırıldığını hatırlatarak eleştirilerde bulundu. Eleştiriler üzerine söz alan Ulaşım Komisyonu Başkanı CHP Meclis Üyesi Raşit Dirim: Bu bir aktarmalı sistem. İBB tarafından aktarma süresi 120 dakikaya çıkarıldı. İkinci aktarmaya da küçük bir ücret eklendi. Geçtiğimiz dönemde AKP’liler buna karşı çıkmıştı, ‘vatandaş zorlanıyor’ diyerek…  Fakat sonrasında sistem oturdu. Bu düzenleme, kentin şehir merkezine uzak oturan vatandaşların daha uyguna merkeze gelmesi için yapıldı” dedi.

‘GÖRMEZDEN GELMEK DOĞRU DEĞİL’

Toplantın gündem dışı konuşmalar bölümünde söz alan CHP Meclis Üyesi Gamze Gül Çamur, üslup vurgusu yaptı. Muhalefetin, İBB’nin yatırımlarını görmezden geldiğine de dikkat çeken Çamur, “Farklı görüşlerde olabiliriz ama aynı zamanda biz halkımıza bu kararları saygı çerçevesinde, birbirimizi kırmadan, hakaret etmeden bir uzlaşı yoluyla alabileceğimizi göstermeliyiz. Konuşurken tansiyon yükselebilir ama bizler meclis üyesiyiz, normal bir vatandaş gibi davranamayız. Örnek davranmamız gerekiyor. Daha önce burada hoş olmayan, meclis üyelerimize yakışmayan tavırlar sergilendi. Muhalefetteki arkadaşlar sürekli İBB’yi yatırım yapmamakla suçluyor, parayı çarçur etmekle suçlanıyoruz. Üsluba dikkat etmeliyiz. Ama eğer yatırımlarımız görmezden gelinirse, İzmirlileri manipülatif bir şekilde yönlendirmeye kalkarsak bunun dönüşü olur. İzmirliler akıllı insanlar, bizim nelere nasıl yatırım yaptığımızı biliyor. Biz yatırımlarımızı da yapıyoruz insanlarımızın sosyal ve psikolojik yaşamları için sosyal projeler de yapıyoruz. Bunları yapmaya da devam edeceğiz. Yatırımların görmezden gelinmesini doğru bulmuyorum. Siz ‘konser yaptınız, yatırım yapmadınız’ derseniz bu olmaz. Böyle atıp tutarak İBB’yi Türkiye Cumhuriyeti’nden bağımsızmış gibi, ekonomik ve sosyal gerçekleri görmezden gelerek dışarıda tutmak hiç doğru değil” ifadelerini kullandı. 

‘22 DAKİKA 10 SANİYE NİRVANA’DIR’

Birçok meclis üyesi gündem dışı konuşmalar bölümünde ortalama 5 dakika konuşma yaparken AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal’ın konuşma süresini uzatmasına İBB Başkan Vekili Özuslu tepki gösterdi. Hızal’ın konuşmasının sona ermesinin ardından açıklamalarda bulunan Özuslu, “Gündem dışı konuşmalar için yönetmelik; başkan söz verip vermemekte serbesttir der. Kendisi 22 dakika 10 saniye konuştu. Bir hakkın bu kadar kötüye kullanılması mümkün olamaz. Bir de ‘konuşmamız kısıtlanıyor’ deniyor bu mu kısıtlama? Hiç öyle bir şey yok. Rica ediyorum; söz isteyen hatiplerin konuşmalarını da aynı şekilde dinleyin. 22 dakika 10 saniye Nirvana’dır. İzmirlilere şikayet ediyorum. Söz hakkını bu şekilde kötüye kullanmanın örneğine rastlanmamıştır. Şu dakikadan itibaren her hatibin 22 dakika 10 saniye konuşma hakkı vardır” dedi.

‘BAŞKANIMIZIN PR’A İHTİYACI YOK’

AKP’li Hızal, İBB Başkanı Tunç Soyer’e yönelik, “Buca Metrosu temel atma töreninde Genel Başkanı var diye PR yapmak için ‘Hükümet İzmir’i cezalandırıyor’ diyor. Yalan söylüyor” minvalinde eleştirilerde bulundu. Hızal’a yanıt veren CHP Meclis Üyesi Bülent Sözüpek, “Başkanımızın PR’a ihtiyacı yok. Beş milyonluk kentin en yüksek oyla seçilmiş bir belediye başkanı kendisi… Bence Özgür Bey kendi PR yapmak için sapla samanı karıştırıyor. İzmir’de bir hikaye yazılıyor. Başkanımızın bütün kararlarının arkasındayız. Hem yatırımlarımızı görmezden geliyorlar hem de ‘yalan söylüyorlar’ diyorlar. Kim yalan söylüyor, İzmirlilerin takdirine bırakıyorum” dedi. İBB’nin hayata geçirdiği projelerden örnekleri de sıralayan Sözüpek, “Sosyal demokrat bir belediye başkanı olan Sayın Soyer’in sonuna kadar yanındayız” ifadelerini kullandı. 

‘RANTI KENTİN İNSANLARINA SAĞLAYACAĞIZ’

İZBETON ile ilgili eleştirilere de değinen Sözüpek, “İZBETON en çok çalışan firmalardan bir tanesidir. İhaleler, bu kentin iş insanlarına verildi. Ülkenin 5 firmasına hükümet tarafından veriliyor ya, İzmir’de böyle değil. Bu kentin insanlarına veriliyor. Uzundere’de Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapmadığı okulu yaptı. Bütün ibadethanelerin temizliği yapılıyor, 5 milyon ton asfalt atıldı. Başkanımız Tunç Soyer’in her zaman yanında olacağız. Başkanımızın her zaman dediği gibi ‘biz birilerine değil, bu kentin insanlarına rant sağlayacağız” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi