Özgür Coşkun ile Başkanla Baş Başa programına katılan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, yaptıkları çalışmaları anlattı.

“Selçuk’ta var olan bir sürü cevher ve biz nasıl yetişiriz derken çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Efes’i bütün dünya biliyor. Efes sadece antik kentten ibaret değil, dünyanın en değerli hazinesine sahibiz. Şirince, Artemis Tapınağı hepsi şehrin göbeğinde. Bu değerlerin hepsi esasen Selçuk’ta. Biz o yüzden Efes Selçuk diyoruz” sözleriyle Selçuk’un önüne eklenen Efes ifadesini açıkladı.

“Tanıtım anlamında ciddi bir ataktayız” diyen Sengel, “Bu kent kültürü ve sanatı içinde barındıran bir kent. Efsaneler yaratırsınız ama biz efsaneler kentindeyiz zaten. İtalya Konsolumuzla görüşüm halinde olduğumuz bir antik kentle kardeş şehir olacağız. Gittiğimiz yerlerde mesela Strazburg’ta kendimizi tanıtma fırsatı bulacağız. Efes Selçuk’tan esnafın beklentisi çoktu. Turizm her an sekteye uğrayabilir pandemi bunun en büyük destekçisi oldu. O yüzden biz kentimizi iyi şekilde tanıtmalıyız” şeklinde konuştu.

‘PROBLEMLERLE DEVRALDIK’

Belediyeyi devraldıklarında birçok problem olduğunu belirten Sengel şunları söyledi, “O problemler küçük kum yığınları olsa hallederdik ama kocaman dağlar kadar problem vardı. Birden bir sürü dava kucağıma düşüverdi. Evet problemler olur, çözülebilmek adına olur. Kesinlikle umutsuzluğa kapılmamak gibi bir özelliğim var. Bunu ekibime de yansıtırım. Öncelikle ben umudumu taşımaya devam ediyorum. Biz bir şeyleri çözebilmek adına geldik. O yüzden halkın karşısına geçip bunu yapamayız demektense çaba sarf ediyorum”

“Birçok ilçeden belediye şirketleri var bizim hiç olmamış, ilk defa belediye şirketi kurmaya çalışıp yol almaya çalışıyoruz.  Çözü üretmeye devam edeceğiz” diyen Sengel, “Köy akademi projelerimiz var, pandemi sürecimizde bile bu mantığa devam ediyoruz. Çeşitli tarlalar kurduk. Tarım ve turizm birlikte yürüyor. Toprak, üretim, sağlık ve doğru tarım çok önemli. Gelir gelmez başladık bu işe. Turizmle gastronomi çok paralel. Biz ikisini bir araya getirmeye çalışıyoruz. Bu iş bana keyif veriyor. İşsizlik problemi var ama bunu yerel yönetimlerin çözmesi mümkün değil ama üretimi teşvik edebiliriz. Yeni istihdam alanları oluşturabiliriz. Aile tarımının biraz daha oluşmasını istiyoruz.

Efes Festivalinden ve yeni lokasyonları bulmaktan çok keyif aldığını dile getiren Sengel, Toprak Okulu açacaklarını ve Türkiye’de ilk olacağını söyledi.  “5 Hedef 50 Projenin en önemli projesi. Okul öncesinde başlamak üzere seminerlerle, çeşitli kurslarla çocukları kumla buluşturabileceğimiz, üretim yapan kadınlara ulaşabileceğiz, pazarla şenlendireceğimiz bir proje olacak. Bizde proje bol. Hepsi de beni heyecanlandırıyor” diyerek Efeslim Kartı ayrıntılı şekilde anlattı. 

Pamucak Sahili’ni de anlatan Sengel, 11 km olan Pamucak ile ilgili, “Orada kum zambaklarımız var yakın zamanda korumaya aldık. Gezgin Fest ile birlikte Gençlik Festivali yaptık. Kamp alanımız var. Kamp turizmi çok önemli ama karavanda çok önemli. Bu altyapıyı sağlamaya çalışıyoruz. Avrupa Plaj Voleybolu Şampiyonasını olacak. Bu şu demek Avrupa’nın gözü Efes Selçuk Pamucak Sahili’nde olacak. Bu kapsamda her şey hazır. Şirince herkesin gözdesi olan bir yer gelir gelmez karar aldık. Trafikle ilgili bir sıkıntı vardı onu çözdük. Yepyeni bir köy pazarı açacağız. Sokak sağlıklaştırma projesi için çalışıyoruz. Sit durumu söz konusu olduğu için kurulla beraber kararlar alıyoruz” diyerek yaptıkları çalışmaları anlattı.

Sengel, 5 yıl sonra Efes Selçuk için ne ifadeler kullanılır sorusuna ise, “Efes’in Selçuk’a ait olduğunu tüm dünyaya göstermek, Efes Selçuk’u gerçekten marka değil sadece etik kent haline getiren Filiz Ceritoğlu Sengel ve ekibiydi desinler istiyorum” şeklinde cevap verdi.

Editör: Haber Merkezi