İZ Tv’de yayınlanan Özgür Coşkun ile Başkanla Başbaşa programının konuğu Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda oldu. Arda, başkanlık döneminden yaptığı ve yapacağı çalışmalara, İzmir’in Çernobili olarak bilinen alanda yaptığı eylemlerden, Sarnıç’taki rezerv alanlara, Meclis’te kabul edilen bütçe oranından AKP Milletvekili Atila Kaya’nın kendisine yönelik eleştirilerine kadar birçok faklı konuyu değerlendirdi.

Geçtiğimiz günlerde oy çokluğu ile kabul edilen Gaziemir Belediyesi bütçesi ile ilgili konuşan Arda; “Muhalefet ret oy kullandı ama o zaten klasiktir, eleştirecekler, yeterli bulmayacaklar. Bütçe zaten bir tahmindir, öngörülerdir. Bizim belediye bütçemizde 285 milyon olarak bir önceki bütçeye göre yüzde 46 artışla onaylandı. Fen işleri bütçemiz yüzde 178 arttırıldı” ifadelerini kullandı.

Enflasyonun belediyedeki satın alma işlemlerini etkileyeceğini vurgulayan Arda, “Dolayısıyla 2022’den geçerli olmak üzere sendika ile işçilerle bir sözleşme imzalayacağız. Haliyle onların ücretlerine yansıyacak. Enflasyon, akaryakıt, elektrik, bu rakamlar yerinde durmuyor, hepsi bütçeye yansıyor. Bunlar bizim öngördüğümüz şeyler. Bunun dışından yapacağımız birçok yatırım var” diye konuştu.

‘NEDEN ELEŞTİRİ KONUSU?’

Meclis’te yaşanan ‘yol yapma’ gerginliğine de değinen Arda, “Büyükşehir Belediye Meclisi, her ilçedeki ilk sıradaki meclis üyelerinden oluşuyor. Büyükşehir’in ayrı bir birimi var mı? Büyükşehir’in Gaziemir’deki yol, çalışma alanlarıyla ilgili tanımlanmış çalışma alanları var. Onları Gaziemir’e yaptığında neden eleştiri konusu oluyor ki? Büyükşehir Meclisi’nde alınıyor bu kararlar. İBB’nin yapmalarından gocunmalarını ben anlamıyorum. Büyükşehir Gaziemir için de Menderes için de Buca için de çalışacak. Kıskançlık olduğunu düşünüyorum. İBB, CHP tarafından yönetiliyor; rahatsızlık oradan geliyor. Tunç Başkanımız bize destek verdikçe rahatsız oluyorlar” dedi.

‘DOĞRU KARARLAR ALDIK’

Başkanlıkta geride bıraktığı 2,5 yılı değerlendiren Halil Arda, “Proje olarak değil ama zihniyet olarak koyduğumuz hedefler vardı” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamulaştırma, tasarruf, yeni kaynaklar yaratma gibi. Bu hedeflerimizin hepsinin birer birer uyguladık. Pandemide ne kadar doğru kararlar aldığımızı gördük. Pandemi Gaziemir Belediyesi’ni hemen hemen hiç etkilemedi. Dezavantajlı ailelerin yanında olduğumuzu söyleyebilirim, tabi ki burada taşerondan kurtulma en büyük hedefimizdi. Gaziemir’de ilk yaptığımız iş buydu ve 2,5 yılda 15 milyona yakın tasarruf sağlamıştır Gaziemir Belediyesi. Elimiz güçlü olunca da sendikayla masaya oturunca bu rakamları işçilerimiz aktardık. Dolayısıyla onlarda şu an çalışmalarımızdan son derece memnun”

‘İKTİDARA YÜRÜYÜŞ IŞIĞI’

Daha önce sarf ettiği ‘Gaziemir bizi umut görüyor’ sözlerini de değerlendiren Arda, “Gaziemir’deki sorunların çoğu iktidardan kaynaklanan sorunlar ama bu sorunları vatandaşlar bize taşıyor; bizi umut olarak görüyorlar. Burada CHP’nin iktidara yürüyüşünün ışığını da görüyorum. Halkın güvenini kazanmış durumdayız. Şunu söylüyorlar; ‘Siz söz verirseniz tutarsınız, siz bu işin başında olursanız yaparsınız’ Gaziemir Belediyesi’nden talepler ve şikayetler 2 kat artmış durumda. Bunları incelediğimizde birçoğunun belediye hizmetleri ile ilgili olmadığını görüyoruz. İnternet sorununu da hastane sorununu da bize yazıyorlar. Bizdeki o umudu görüyorlar” dedi. Arda bu kararların örnekleri olduğunu, iktidarın kendi belediyelerinde bu hizmetleri kolaylıkla sağladığını hatırlattı.

‘İLÇEDE CHP’NİN OYU ARTTI’

Kendisiyle ilgili sürekli eleştirilerin ortaya atılmasını değerlendiren Arda, “Çünkü vatandaşın problemlerini sürekli gündeme taşıyoruz. Kamuoyu baskısı yaratıyoruz, vatandaşlara önderlik yapıyoruz. Bu da iktidar kanadında rahatsızlık yaratıyor. Mezarlık problemiyle ilgili haberler yapıyoruz, burada bir rahatsızlık yaratıyoruz. Çernobil ile ilgili eylemler yapıyoruz. Yani biz iktidarın çözmesi gereken Gaziemir’deki sorunlarla ilgili gündem yarattık, hakkımızı arıyoruz. Bunları dile getirdikçe vatandaşın bize olan tercihi birilerini rahatsız ediyor. Dolayısıyla 2,5 yıldır hiç olmadığı kadar denetimlere tabi tutuluyoruz. Ben çok mutlu oluyorum. Yaptığımız işe kendimiz güveniyoruz, yanlış bir iş yapmamak için ince eleyip sıkı dokuyoruz. CHP’nin Gaziemir’deki oyunda artış var. Yüzde 61,5 rakamlarına çıktık, pandemi süreci olmasına rağmen” diye konuştu.

‘GÜNDEM OLUŞTURDUK’

İzmir’in Çernobili olarak bilinen nükleer atıkların olduğu alanda yaptığı ‘Duran Adam eylemi’ ile ilgili ise Arda, “14-15 yıl önce ortaya çıkmış bir sorun ve bu sorunu geçen yıllar içerisinde gündeme taşıyan bilim adamları, odalar olmuş, STK’lar olmuş. Ben de belediye başkanı olduktan sonra sorunu diyalogla çözmek istedim ama bir mesafe kat edemeyince farkındalık yaratmak için bu eylemi gerçekleştirdim. Belediye başkanı durduğu zaman haber oluyor ama orada belediye başkanı durmadı sadece. Tabip Odası da durdu, Çevre Mühendisleri, Kimya Mühendisleri Odası da durdu. Baro geldi, birçok odalar, STK’lar, kent konseyleri, belediye başkanları arkadaşlarım beni yalnız bırakmadılar. Amacımıza ulaştık, İzmir’in Çernobili kamuoyunda tartışılmaya başlandı” dedi.

İZ GAZETE YAZARINA TEŞEKKÜR

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atila Kaya’nın, nükleer atıkların bulunduğu Gaziemir’deki alan ile ilgili, “Firma sahiplerine ödül verir gibi ‘kamulaştırılsın’ diyorlar. Halil Arda’nın fabrika sahibine söylediği tek söz yok, sanıyorum aralarında bir ilişki var” ifadelerini de değerlendirdi. Arda, “Orada bir Çernobil kayası var, Atila Kaya’da o kayanın altında kaldı aslında. Bir şey yapmadıkları gibi iftira atmaya başladılar. Ben ‘Burası kamulaştırılsın devlet temizlesin’ diye çok masum bir açıklama yapmıştım. Daha sonra beni sevgili Ertuğrul Barka uyardı, sitem etti biraz. ‘Burayı hem kirlettiler hem de kamulaştırılarak ödüllendirilecekler. Bu doğru bir söylem değil, buraya devletin el koyması gerekiyor’ diye bir köşe yazısı yazdı. Ben kendisine teşekkür ediyorum. O yazıyı yazdıktan sonra ben söylediğim şeyin nereye gideceğini gördüm ve o günden itibaren söylememi değiştirdim. Halkın sağlığını hiçe sayanların ödeyeceği bedel orayı kaybetmek olmalı. En az 4-5 aydır ‘Devlet buraya el koysun’ derken, kalkıp Atila Kaya’nın beni fabrika sahipleri ile ilişkilendirmesi bana çok komik geldi. Çok ucuz bir politika” şeklinde konuştu. Arda, Gaziemir’deki problemlerin CHP iktidarında çözüleceğinin sözünü verdi.

‘BELEDİYE PAY ALMIYOR’

“Sarnıç’ta ise 2006 yılından bu yana hiçbir adım atılmamış” ifadelerini kullanan Arda, “Yerler vatandaşlara devredilmemiş, devredilmediği için zaman içerisinde rayiçleri de yükseldiği için bugün çıkan rayiç fiyatları inanılmaz rakamlara yükseldi ve vatandaşların bunun ödemesi mümkün değil. En son Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çıkardığı bir durum vardı. Sarnıç’ta 38 tane parseli rezerv alan ilan ettiler ve rezerv alan ilan edilen yerleri Emlak Yönetim A.Ş.’ye devrettiler. Buraları satmaya başladı. 2 bin liradan 670 gibi fiyatlara düştü m²’ler. ‘Madem mümkün, rezerv alanı ilan edip bu rakamları düşürüyorsanız. Diğer kalan bütün parselleri de rezerv alan edin ve direkt olarak vatandaşa siz satın’ diye çağrıda bulunuyoruz uzun süredir. Son gelişme 637 parseli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı rezerv alanı etti. Bir önceki 4706 sayılı yasa rafa kaldırıldı. Bu yasa devam etseydi, satış bedellerinden Gaziemir Belediyesi’ne de yüzde 30 pay gelecekti. Ancak rezerv alan ilan edilmesiyle Gaziemir Belediyesi’ne herhangi bir pay gelmeyecek” dedi.

‘SORUNLARI BİLİYORUZ’

Son olarak ilçede yaptıkları ve yapacakları faaliyetleri de anlatan Başkan Arda, sosyal projeleri STK’larla sürdürdüklerini belirtti. Arda, kamusal alanları genişletme iddialarının da sürdüğünü söyledi. Bir-iki ay içerisinde ilçede 5 katlı bir binada Gençlik Merkezi’nin temelini atacaklarını dile getiren Arda, Cumhuriyet Meydanı’nın Milli Emlak Müdürlüğü’nden tahsisini istediklerini ancak bu gerçekleşmeyince satın alma yoluna gittiklerini de sözlerine ekledi. Arda, “İlçemizi çok iyi tanıyoruz, sorunları biliyoruz. Tüm bu sorunları çözmek için 2022 yılında da canla başla çalışacağız” diyerek sözlerine son verdi.

Editör: Haber Merkezi