Gizem TABAN/İZ GAZETE- Çeşme Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Ekrem Oran, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Çeşme Cumhuriyet Meydanı 2. Etap Projesi’nin başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar basın mensuplarıyla gezen Başkan Oran, projeyi tüm detaylarıyla anlattı. Proje kapsamında Çeşme Kalesi’nin betonlaştırıldığına dair eleştirilere sert çıkan Oran, Çeşme eski Belediye Başkanı Nuri Ertan’a da tepki gösterdi. Görev süresi boyunca ilçede yapılan çalışmalara yönelik bilgiler de veren Oran, Çeşme Cumhuriyet Meydanı 2. Etap Projesi kapsamında Çeşme Kalesi’nin önüne inşa edilen büfelerin yapımı sona erdiğinde ilçe halkı onay vermezse gerekeni yapacağını söyledi.

PROJEYİ YERİNDE ANLATTI

Başkan Oran, 150 iş gününde projenin tamamlanacağını ve proje bedelinin 4 milyon 488 bin 773 lira olduğunu belirterek, “Toplam 21 bin 299 metrekareyi kapsayan bu düzenlemenin ikinci etabında 3 bin 986 metrekare kaldırım, 4 bin 900 metrekare yol, bin 872 metrekare meydan ve havuz, bin 350 metrekare otopark, 2 bin 367 metrekare yeşil alan, 685 metre bisiklet yolu olmak üzere 16 bin 940 metrekarelik, yaklaşık 5 milyon lira maliyeti olan bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Çeşme’nin sadece karadan vitrinini değil, aynı zamanda denizden vitrinini de değiştiriyoruz. Bunu da 65 yıl sonra yapıyoruz. Yeryüzündeki cennet Çeşme’ye yakışan onun tarihi dokusuyla doğasını birleştiren bir uygulamadayız. Çeşme’ye hizmet için ‘Çeşme Bizim Sevdamız’ diyerek yola çıktığımız ilk andan itibaren en büyük hedefimizin ‘Herkesin yüzünün güldüğü, mutlu bir Çeşme yaratmak’ olduğunu her fırsatta dile getirdim ve attığımız her adımda bunun için çalışıyoruz” dedi.

‘HALKA RAĞMEN BİR ŞEY YAPMAYIZ’

Çeşme Cumhuriyet Meydanı 2. Etap Projesi için “Milimine kadar Anıtlar Kurulu onaylı olduğunu belirteyim” diyen Belediye Başkanı Ekrem Oran, proje kapsamında Çeşme Kalesi önüne inşa edilen büfelerle ilgili ‘rant’ iddialarına da tepki gösterdi. Projeye ilişkin bilgiler veren Oran, eleştirilere de yanıt verdi. Oran, şunları söyledi: “Büfelerle ilgili belediyemizin verdiği ilk proje bu değildi. Fakat Anıtlar Kurulumuz bu şekilde uygun gördü. Bahsedildiği gibi bir rant söz konusu değil. Burası Çeşme Belediyesi’nin meclis kararıyla belediye şirketimiz ÇEŞTUR’a aynı sermaye olarak verildi. Burası Çeşmeliler ile Çeşmelilerin misafirleri 2 buçuk TL’ye çay, 6 TL’YE kahve içebilecekleri halkın sosyal tesisi olacak. Çeşme Belediyesi ‘halka rağmen’ hiçbir şey yapmaz. Projemiz bittikten sonra betonarme dokular, kalemizin dokusuna ve eski gümrük binamızın dokusuna uygun olarak döşenecek. Ve bittikten sonra benim halkım, içinden çıktığım Çeşme halkı eğer bunu uygun görmezse biz de gereğini yaparız. Bu kadar net! Ama milim milim Sit Kurulu onaylı projemizi şu an yapıyoruz.”

‘İYİ NİYETLİ GÖRMÜYORUM’

Projeyi eleştiren Çeşme eski Belediye Başkanı Nuri Ertan’a tepki gösteren Başkan Oran, “İşin enteresan yanı 22 bin metrekare bir vizyon projesi yapılırken insanların buraya takılmalarını ben çok iyi niyetli görmüyorum. Buranın eski hali de var. O büyüklerimiz, o zaman neredeydi diye de benim kafamda bir soru işareti var. O zaman sesi çıkmayanlar, bugün ne oldu da sesini çıkarıyor bilmiyorum. Bu büfelerin bitmemiş hali üzerine bir bardak suda bu kadar yaygara koparan arkadaşların iyi niyetinden ben ve benim Çeşme ailem şüphe duyuyor. Bu proje bittikten sonra eğer bu büfeler benim Çeşme ailemi rahatsız ediyorsa onların EKO’su da gereğini yapacak. Tepkinin nereden geldiğini görüyoruz. Bitmesini herkesin görmesi lazım. Bizim bunu yıkmamız bir saatimizi almaz” açıklamalarında bulundu.

‘ÖNCE AYNAYA BAKSINLAR’

Oran, Çeşme eski Belediye Başkanı Nuri Ertan’ın ilçedeki 5 katlı otelini işaret ederek, “Çeşme’nin böğrüne hançer gibi saplanmış bu binayı yapan arkadaşlar, burayı 15 yıldır kapalı tutup Çeşme Turizmini baltaladıkları gibi bizim meydanımızdaki halkın kullanımına açık büfeleri eleştiriyorlar. Kendileri önce aynaya bakmalı” dedi.

‘ENGELLERİ KALDIRDIK’

“Çeşme’nin önüne konulan tüm engelleri gerekirse canımız pahasına kaldırdık” diyen Oran sözlerini şöyle sürdürdü: “Tam 25 yıldır kaldırılamayan bir yapı vardı. Lunapark… Çeşme’nin böğrüne bir hançer gibi saplanmış olan Lunapark’ı kaldırdık. Orada, tıpkı Barcelona’da olduğu gibi seyir terasları, denize girme mekanları ve halkın kullanımına ücretsiz olarak açılacak duşlar, soyunma kabinleri ve belediyemizin şirketinin işleteceği bir kafeteryamız olacak. Halkımızın rantının olacağı bir yer olacak.”

Kent Müzesi’nde açıklamalarda bulunan Oran, yapının önceki halinin fotoğraflarını da göstererek, “Çeşme’nin pırlanta taşının önündeyiz. Burası bizim belki de en değerli mücevherimiz. Burası da işgal altındaydı. Bu bina istimlak edildi. İstimlak edildikten sonra da Kent Kültürü ve Mübadele Müzesi olarak restore edildi” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi