YAĞIZ BARUT / İZGAZETE- CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, Çiğli Belediyesi tarafından düzenlenen, 'Çiğli Kent Sempozyumu'nda, 'Yerel Yönetimlerin Eğitim Politikası Nasıl Olmalı?' başlıklı sunumu gerçekleştirdi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, “Neye inanıyorsanız o eğitim politikasını hayata geçirirsiniz. Mustafa Kemal de aynısı yapmıştı. Savaşı kazanmış, emperyalizme karşı hattı örmüş ve savaştan sonra cumhuriyeti inşa etmiştir. Bunu eğitimle yapacağım demiştir. Kurtuluş Savaşı sırasında cepheyi bırakıyor ve Ankara'da yapılan öğretmen şurasına katılıyor. Cehaletle savaşın önemini biliyor. Cumhuriyet devrimlerini bir bir sıralarken en çok önem verdiği şey eğitim politikası. Demek ki biz, geçmişten ders alacağız. Cumhuriyet böyle kurulmuş peki yıkmak isterseniz nasıl yıkarsınız? Kendi diktatörlüğünüzü kurarsınız ama bunun bu kadar kolay olmadığını görüyoruz. Mustafa Kemal'in kurduğu rejimin kökü eğitimdir ve bunu yok edebilmenin yolunun eğitimden geçtiğini biliyorlar. Eğitim ve üretim ilişkisini bildikleri için buradan yol yürüyorlar” diye konuştu.
Kaya, 0-6 yaş arası çocuğa neyi öğretilirse gelişimin öyle devam edeceğini ifade ederek, “Bu çocukların beyninin yüzde 75 ini doldurmuş olursunuz. Geri kalanı bir kısım öğretmen ve çevre ile tamamlar. Sübyan mekteplerinin kurulması, kuran öğrensin diye değildi. Bunların tamamı iktidarın kendi ideolojik hattına uygun yetiştirme için yapılıyor” dedi.

‘BUNLAR TESADÜF DEĞİL’

 Okul öncesi eğitimin yok denilecek seviyeye geldiğini vurgulayan Yıldırım Kaya, “Yurtlara hiç yatırım yapılmıyor. Bunların hepsini cemaatlere ve tarikatlara teslim ediyorlar ve örgütlü güç haline getiriyorlar. Bunlar tesadüf değil. Kendi anlayışlarını hayata geçirmeye çalışıyorlar. 12 Martta darbe yapılmış, ilk kilit öğretmenler sendikasına vurulmuştu. Gençlerin değişiminde ve gelişiminde öğretmenlerin en önemli faktör olduğunu biliyorlar. 80 darbesinde yine Türkiye Öğretmenler Derneği'nin kapısına kilit vuruldu. Öğretmenler işkence gördü. Yakın tarihe bakın, 15 Temmuz darbesinden sonra 20 Temmuz da sivil darbe gerçekleşti. İlk atılanlar öğretmenler oldu. Darbenin mağdurları yine öğretmenler oldu. Darbelerin yöneldiği yer demokrasi rejimleridir. Köy enstitüsüne de aynı zihniyetle kilit vuruldu” ifadelerini kullandı. 

‘DEMOKRASİ DEVRİMİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN EĞİTİM POLİTİKANIZ OLMALI’

CHP Genel  Başkan Yardımcısı Kaya, Köy Enstitüsü modeline yönelik konuşarak, “Köy Enstitüsü mezunu saz çalabiliyordu, çapa sallıyordu, okulun penceresini yapıp, taş örebiliyordu. Bizim ortaya koyduğumuz bu model Finlandiya'da benimsendi. Şimdi bu modeli yeniden nasıl yapabiliriz diye düşünüyoruz. Bizim eğitim tarihimiz sadece bize değil Avrupa’ya da birçok örnek olabilecek durumda. Demokrasi devrimini gerçekleştirmek için eğitim politikanız olması lazım” dedi.

‘DEVRİMCİ ANLAYIŞ GİTTİ’

5 milyon gencin açıköğretim de okuduğunu ve bu öğrencilerin öğretmenlerle buluşmadığını ifaden Kaya, “Örgün öğretimden yaygın öğretime geçmelerinin sebebi budur. Devrimci anlayış gitti. Bunlardan arınmak gerekir.  Yerel yönetimlerde kreşler açıyoruz, yaz kurslarını açıyoruz. Biz çocukların yaz dönemlerinde nereye gideceğini anlata anlata başarabiliriz. Aynı nehre akacak dereleri çoğaltmamız lazım. Belediye bünyesinde eğitim birimlerinin açık olması lazım” diye konuştu.

‘İZMİR’İN BU KONUDA ÖNDER OLMASI GEREKİYOR’

CHP Genel Başkan Yardımcısı, demokratik bir ülke yaratmak için yapılması gerekenlere yönelik, “Özgür ve demokratik Türkiye'yi yaratmak için çağdaş bilimsel, lâik eğitim yolunu benimsemeniz gerekir. Bunun için bizlere çok görev düşüyor. Bu CHP'nin tarihsel sorumluluğudur. Belki köy enstitülerini açamayız ama kent enstitülerini güçlendirmek zorundayız. Milli eğitim politikaları herhangi bir cemaate, tarikata teslim edilemez. Dün FETÖ'ye bugün menzile bırakıyorlar.  Ancak bunların karşısında, kurtuluşun ve kuruluşun kenti İzmir'in bu konuda önder olması gerekiyor” dedi

Editör: Haber Merkezi