Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) eylül ayı olağan ikinci meclis oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu’nun idaresinde gerçekleşti. Toplantıda, 145 milyon TL kredi yetkisi hakkındaki önerge tartışma yarattı. Mecliste CHP ve AKP meclis üyeleri arasında gergin anlar yaşandı.

KREDİ TARTIŞMASI GERGİNLİK YARATTI

Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan oy çokluğu ile meclis gündemine gelen; İBB’nin 2021 Mali Yılı Bütçesinde yatırım, kamulaştırma ve diğer harcamalar için nakdi veya gayri nakdi olarak, dilimler halinde kullanılmak üzere; bankalardan 145 milyon TL'ye kadar kredinin sağlanması ve kullanılmasına ilişkin tüm işlemlerle ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’e yetki verilmesi hakkındaki önerge tartışma yarattı. Önergeye ilişkin söz alan Komisyon Üyesi AKP Meclis Üyesi Fikret Mısırlı, mali yönetim ve borçlanma hakkında eleştirilerde bulundu. AKP’li Mısırlı, belediyenin 10 milyar lira civarında borcu olduğunu öne sürdü.

‘BORÇLANMA YETKİSİ, YATIRIMLAR İÇİN’

AKP’li Mısırlı’nın eleştirilerine yanıt veren Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı CHP’li Bülent Sözüpek, “Ülkemizde ve dünyada şu an ekonomik koşullar hiç iç açıcı değil. Hükümet olarak da borçlanmalar yapılıyor. Belediyeler için de iç borçlanma ve dış borçlanma kaçınılmaz oldu. Büyükşehir Belediyemizin öyle söylendiği miktarlarda borcu yok. Yıllara sari olarak toplamda 7 buçuk milyar gibi borcu var. Bu yıl da, kanuna göre yüzde 10 borçlanma öngörülmekte. Bu yıl içinde 852 milyon borçlanma olmuş. Bunlar ödenmeyen borçlar değil. Son olarak gündeme gelen 145 milyon TL’lik borçlanma yetkisi de yatırım için. Cumhurbaşkanı hala ‘2002’deki krizden çıkamadık’ diye beyanlarda bulunuyor. Bu da ülkenin bir gerçeği… Meclis olarak; testiyi kırana değil, testiye su getirene bakmamız gerekiyor. Arkadaşlar bu yapılan yatırımlara oy çokluğu verseler de biz İBB olarak, CHP ve Millet İttifakı olarak İzmir’deki refahı artırıp, birlikte üretip, çalışıp, ortak paylaşımla karar almaya devam edeceğiz” diye konuştu.

SERT ÇIKIŞ: DEDİKODU MUHALEFETİ!

AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal da belediyeye mali yönden eleştirilerde bulundu. AKP’li Hızal, “CHP Kurultayı’nda birini Parti Meclisi’ne seçtirmek için İzmir’in evlatlarını görmezden gelerek Türkiye’nin birçok farklı yerinden personel aldınız” dedi. Hızal’ın eleştirilerine CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç’tan jet yanıt geldi. AKP Grubu’na sert çıkan CHP’li Kökkılınç, “İBB, borç batağında ya da krize girmiş herhangi bir durumla karşı karşıya değil. Bir konut alacağınız zaman imkanlarınız, varlığınız olur kredi çeker alırsınız. Bugün Türkiye nüfusunda aklı başında olan insanlar kendi ekonomilerini bu şekilde sürdürür. Kredi çekmek bizim yaşamımızda olağan bir durumdur. Belediye kanunlarla çalışan ve pek çok konuda da Cumhurbaşkanlığı iznine tabi olan bir kurumdur. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yılki borçlanması meclis kararına olarak daha da fazla olabilir. 1.2 milyar lira borçlanma hakkının 850 milyonunu kullanmış, bu maddeyle birlikte 145 milyon daha kullanacak. Burası resmi bir kurum, Sayıştay denetliyor. Bunlar resmi kayıtlar. Bunun dışında herhangi bir harcama yapması mümkün müdür? Çok büyük bir yanlış, demagoji yapılıyor. İzmir halkı belediyemize güveniyor. Burada ulaşımla ilgili çok büyük bir yatırım ve ek imalatlar var. İBB’nin borçlanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Kurultay meselesine gelecek olursak; ben bunu ‘dedikodu muhalefeti’ olarak değerlendiriyorum. Dedikodu muhalefetini arkadaşlarıma yakıştıramıyorum. Ne demek ki PM için her yerden insan almak? İBB’nin kuralları ve gerekli yasaları vardır. İllaki bir kurultay ile bunu bağdaştırmada bir kötü niyet görürüm. Sonuçta herkesin siyasetini kendilerine bırakmak lazım” açıklamalarında bulundu.

‘İSPAT EDEMEYEN MÜFTERİDİR!’

AKP’li Hızal’ın eleştirilerine devam etmesi üzerine açıklamalarda bulunan Başkan Vekili Mustafa Özuslu, iddiaların asılsız olduğunu dile getirdi. Özuslu, “Muhalefet eleştirsin ama eleştirirken haksız ithamda bulunduğunda ona CHP Grubu'nun itiraz etme hakkı var. Doğru söylenmeli. İzmir halkı bizi dinliyor. İBB’ye alınan personel sayısı bellidir. Bunların hangi kriterlerde, nasıl, ne şekilde işe alındığı kayıtlarımızda mevcuttur. Arzu ederseniz size değişik zamanlarda bunları gösteririz. 2019 Nisan’dan bugüne kadar alınan personel sayısı bellidir. Bu iddiayı ispat edemeyen müfteridir. Sizin yaptığınız CHP’nin kurultay ile ilgili sürecine müdahil olmaktır. Buna hakkınız yok. İzmir’in evlatları; Vanlısı da Erzurumlusu da, İzmir’de yaşayan her vatandaşımızın başımızın üzerinde yeri vardır. Sayın Tunç Soyer, ‘İzmir’de yaşayan her canlıya ayrım gözetmeksizin hizmet götüreceğim’ diyerek demokrat tavrını ortaya koymuş bir insan. İBB’ye personel alırken kimliğine mezhebine bakarsa yanlış olur, bu zinhar tehlikelidir” ifadelerini kullandı.

‘YALAN SÖYLÜYORSUNUZ, DAVA AÇACAĞIM’

AKP’li Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, Başkan Vekili Özuslu’ya “Mustafa Özuslu, belediyeye kaç kişi aldı?” sorusunu yöneltti. Başkan Vekili Özuslu ise, “Bir kişi bile almamıştır. İşte o kadar!” dedi. AKP Grubu, belediyeye kurultay ile alakalı olarak yüzlerce kişinin alındığını öne sürdü, Özuslu ise “Yalan söylüyorsunuz” çıkışında bulundu. AKP Grubu’nun “Yalan söylüyorsak dava açın” ifadeleri üzerine Özuslu, “Dava açacağım zaten” yanıtını verdi.

AKP’YE İZBETON YANITI

AKP’li meclis üyeleri ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi İZBETON ile ilgili ‘para olmadığı için asfalt hammaddesi bile alamıyor, hedefleri tutturamıyor’ eleştirisinde bulundu. Eleştirilerin ardından söz alan CHP’li Meclis Üyesi İrfan Önal ise, “Hedefleri tutturamamak noktasında eleştiri yaptılar. Ülke yönetilemiyor, bu ülkenin ekonomisi yönetilemiyor. Bu noktada hedeflerden sapmalar oluyor ama bu belediye kaynaklı değil, hükümet kaynaklı. İZBETON’un kullandığı malzemeler dolara endeksli. İZBETON’un kendi sayfasında hangi ilçeye ne kadar yatırım yaptığına ilişkin bilgiler var. AKP’li Bergama Belediyesi’ne 2 yılda 70 milyonluk yatırım yapılmış. Mahalle, mahalle paylaşılmış. Aliağa da ona keza. Şeffaf bir şekilde tüm yatırımlar, şirket sayfasında açıklanmış. 60 milyonluk bir kredi talebinde bulunmuştu, şirketimiz yine sayfalarında paylaşmış, krediyle araç almış. Sizin hiçbir belediyeniz denetimden geçmezken CHP’li belediyeler sürekli zapturapt altında. Bütün hesaplar kamuoyuna açık. Belediyenin bürokratı aynı zamanda devletin bürokratıdır. Bu şekilde belediyenin bürokratını küçümseyerek, dışlayarak, ayrıştırarak, ithamlarda bulunarak siyaset ve muhalefet yapılmaz” diye konuştu.

TANSİYON YÜKSELDİ

Tartışmalar mecliste gergin anlara neden oldu. CHP ve AKP Grubu arasında karşılıklı tartışmalar yaşandı, tansiyon yükseldi. Ardından ise 145 milyon kredi yetkisi hakkındaki önerge oy çokluğu ile kabul edildi.

‘AKP İl BAŞKANI ÖZÜR DİLEMELİ’

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından gündem dışı konuşmalar bölümüne geçildi. AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, kürsüde yaptığı konuşmada Büyükşehir Belediyesi’ne pek çok konuda sert eleştirilerde bulundu. Ardından kürsüye CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç çıktı. Eleştirilere tek tek yanıt veren Kökkılınç, Başkan Soyer’in, Dünya Bankası Kredisi ile ilgili görüşmek için AKP İl Başkanlığı’na yaptığı ziyaretin AKP tarafından suistimal edildiğini belirterek, “Büyükşehir Belediye Başkanımız ekibiyle birlikte AKP İzmir İl Başkanlığı’na gitti. Burada sanki belediye başkanımız yanlış bir şey yapmış da bunu düzeltmiş gibi bir algı oluşturuldu. Sizin evinize gelen bir iradeyi kendi içerisinde bir çelişki varmış gibi bir algı oluşturmak bana göre hiç etik değil. İnsanı çok rahatsız eden bir şey. Bu, misafiri su istimal etmektedir. Ben buna ayıp derim. Bana göre AKP İl Başkanı’nın (Kerem Ali Sürekli) İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’na bir özür borcu vardır. Özür dilemelidir” açıklamalarında bulundu.  Kökkılınç ayrıca, “İBB Meclisi’nden beklentimiz; ortak akılla yol almaya devam edelim, başkanımıza ve meclisi yöneten başkanlarımıza saygıda kusur etmeyelim. Örnek olalım, siyaseti cazip hale getirelim” ifadelerini kullandı.

‘EVİNİZ CAMDANSA TAŞ ATMAYIN’

AKP’nin ‘çıplak semazen’ çıkışıyla ilgili konuşan Başkan Vekili Özuslu, ‘Dans sanatçısı Ziya Azazi’nin 2011 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği bir programa katıldığını gösteren bir afişi Meclis’te ekrana yansıttırarak, “Değerlerden bahsediliyor. Dün dündü bugün bugündür, değerler değişir mi?  2011 yılında bu değerler vardı da 2021 yılında mı bu değerler değişti? 2011 yılında İstanbul AKP’deydi. İstanbul’da bu sanatçı oynarken sıkıntı yoktu da İzmir’de oynayınca mı sıkıntı oldu? Sizden ricam; eviniz camdansa komşunuza taş atmayın” dedi.