GİZEM TABAN/ İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi mayıs ayı olağan ikinci oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yokluğunda Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu’nun idaresinde gerçekleşti. Çiğli Tramvay Hattı Projesi ile Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu Hafif Raylı Sistem Hattı Projesi için Başkan Soyer’e kredi yetkisi verilmesi oy birliğiyle kabul edildi. Bir önceki meclis oturumunda gündeme gelen ‘trafik’ tartışması bu oturumda da yaşandı. 

SOYER, ROMA’DAKİ ZİRVEYE KATILACAK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, İtalya'nın Roma kentinde 16-17 Haziran 2021 tarihlerinde düzenlenecek olan “URBAN 20 (U20) Belediye Başkanları Zirvesi 2021”e davet edildiği ve zirveye katılacağına dair mecliste bilgilendirme yapıldı. 

ULAŞIMDA YETKİ DÜZENLEMESİ

Mecliste yer alan gündem maddesinde, Toplu Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nün görev, yetki ve sorumluluğunda olan; İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yer alan kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile bilet ücret ve tarifelerini, belirlenmesinin koordinasyonun İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmesinin uygun olduğu belirtildi.

İZMİRİM KARTLARLA İLGİLİ PROTOKOL

Ayrıca, mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan İzmirim Kartların şehir kartı haline geleceği düşünüldüğünde hizmetin aksamadan sürekli, etkin ve verimli şekilde yapılması için söz konusu hizmetin ÜNİBEL A.Ş tarafından yapılmasının uygun olacağı ifade edildi. Söz konusu hizmetle ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ÜNİBEL A.Ş arasında protokol yapılacak. Uygulamalar, 11 Haziran 2021 tarihinden itibaren hayata geçecek.

75 MİLYON EURO KREDİ YETKİSİNE OY BİRLİĞİ

Çiğli Tramvay Hattı Projesi kapsamında 2021 yılından itibaren yıllara sari kullanmak üzere 55 milyon Euro tutarında ve Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu Hafif Raylı Sistem Hattı Projesi kapsamında 2021 yılından itibaren yıllara sari kullanılmak üzere 20 milyon Euro tutarında kredinin sağlanması ve kullanılması ile kredilere ilişkin her türlü işlem için Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yetki verilmesi hakkındaki önergeler oy birliğiyle kabul edildi. Başkan Soyer’e toplamda 75 milyon Euro kredi için yetki verilmiş oldu. 

TRAFİK VE METRO TARTIŞMASI TAM GAZ

Geçen oturumda yaşanan trafik tartışması bu oturumda da devam etti. Önceki oturumda AKP’nin trafik eleştirilerine yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bunun siyasi sorumluluğu elbette bizde ama bunun birilerinde daha siyasi sorumluluğu var diye düşünüyorum. Çünkü Türkiye’de hükümetin bir metre tüneli, metrosu olmayan kent İzmir” ifadelerini kullanmıştı. AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, geçtiğimiz oturumda yaptığı trafik eleştirisini bu oturumda da tekrarlayarak merkezi hükümet ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortak olarak hayata geçirdiği İZBAN’ı örnek gösterdi. AKP’li Hızal’a yanıt CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu’dan geldi. 

‘SADECE BELEDİYENİN SORUNU DEĞİL’

CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Trafik konusunda belediye başkanımız geçen mecliste ‘Devletin metroya 1 lira harcaması bile yok’ dedi. İZBAN başka bir şey. Devlet başka yerlerde her türlü yatırımı yaparken neden İzmir’de raylı sistemde belediyenin desteğini almak zorunda kaldı? Nereden baktığınıza bağlı, ben de buradan bakıyorum. O zaman hepsini devlet yapsaydı. İzmir’in cezalandırıldığı hep söylenir. Raylı sistemde devletin İzmir’e hiçbir katkısı yok. Umarız İzmir de diğer iller gibi devletten alması gerektiğini alır. İzmir’in trafik sorunu sadece belediyenin sorunu değil, ortakları içerisinde Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve kamu kurum ile kuruluşlarının olduğu Ulaşım Koordinasyon Merkezi var. Kararları beraber alıyorlar. Ben İstanbul’da trafikten dolayı 1 geceyi köprüde geçirmek zorunda kalan, aracını bırakıp toplu ulaşımı kullanmak zorunda kalan yakınlarım olduğunu biliyorum. Bu, pandeminin getirdiği ihtiyaçtan kaynaklanan, insanların toplu ulaşıma yönelmemelerinin getirdiği bir sorun. Tüp geçit konusuna gelirsek; İzmir’in fikri sorulmuyor, belediyenin görüşü alınmıyor. Büyükşehir Belediyesi, tüp geçidin olacağı yerde kuş cennetinin zarar göreceği nedeniyle karşı çıkıyor” açıklamalarında bulundu. 

‘HÜKÜMET İZMİR’DE METRO YAPMADI’ 

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu ise, “Sonuçta ister hükümet ister yerel yönetim olalım biz kimin parasını harcayacağız, halkın parasını. Biz de kamuyuz hükümet de kamu bakanlık da kamu ve vatandaşın vergisini kullanıyoruz. Kendi paramızı değil. İZBAN yüzde 50, yüzde 50.  Allah bin kere razı olsun. Selçuk’a, Bergama’ya da gidelim, nereye gidebiliyorsak gidelim. Ne güzel Büyükşehir ile hükümet el ele vermiş kamuya hizmet yapmış. Bu memlekete taş üstüne taş koyan kim varsa teşekkür ederiz. Ancak hükümet İstanbul’da, Ankara’da, Bursa’da metro yaptı, İzmir’de yapmadı. Bu haklı bir eleştiri, biz de talep ediyoruz. Trafik konusunda ben de muzdaribim ama otoyol da tıkanıyor. Sayın Valimizden rica etmiştik, sadece belediye ve kamu kurumları değil tüm kurum ve kuruluşları esnek çalışma modeline ayarlansın ki geliş gidiş saatlerinde bu trafik sorunu olmasın. Ama trafikteki araç 640 bin araçtan 1 milyon 450 bin araca çıkmış. Aynı yol duruyor. Çaresini hep beraber bulmak zorundayız. Muhalefetin de çözüm önerileri varsa meclise getirmelidir. Bu sorun çözülünce hepimiz rahatlayacağız” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi