Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) kasım ayı olağan ikinci meclis oturumu İzBB Başkanvekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleşti. Komisyonlardan oy çokluğu ile meclis gündemine gelen; Konak Belediyesi’ne ait Güney Mahallesi’ndeki bir taşınmaz ve üzerindeki zeminüstü müştemilat, Konak ilçesi, Göztepe Mahallesi’ndeki bir taşınmaz ve üzerindeki katlı otopark binası ve Natırzade Mahallesi’ndeki Alanyalı Konağı’nın Büyükşehir Belediyesi’ne devrine karşılık Büyükşehir Belediyesi tarafından Konak Belediyesi’nin inşa edilecek yeni hizmet binasının inşa bedelinin karşılanmasına yönelik önerge tartışmalara neden oldu. AKP Grubu söz konusu önergeye karşı çıkarak Büyükşehir Belediyesi’ne ve Konak Belediyesi’ne eleştirilerde bulundu. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ise eleştirileri yanıtlarken AKP’ye de tepki gösterdi.

‘ÇÖKME İŞİNİ BİZ BİLMEYİZ’

Aynı zamanda Konak Belediyesi Meclis Üyesi olan İzBB Meclisi AKP Grup Sözcüsü Hakan Yıldız’ın önerge hakkında Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’ne yönelik eleştirilerine yanıt veren Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Büyükşehir Belediyesi ile Konak Belediyesi arasında uzlaşıyla, Büyükşehir Belediye Başkanımızın teklifiyle bizim de ihtiyacımıza binaen ortada olan bir problemin halledilmesi noktasında iki taraf bir noktaya geldi. Uzlaşı içinde Konak Belediyesi’nin bütçesinden tek kuruş çıkmadan, İzmir’in kalbi Konak’a yakışır bir hizmet binası yapılması noktasında başkanımızla konuştuk. Bürokratlarımız bir araya gelip uzlaşı sağladılar. Yemişçizade Konağı, zaten 25 yıllığına İzBB’ye tahsis ettiğimiz ve Konak Belediyesi ile Valilik desteğiyle restorasyonu yapılan bir binaydı. Ve Kurtuluş Anı Evi olarak İzBB tarafından yapıldı ve halkımızın hizmetine sunuldu. Susuzdede Parkı’ndaki Sayıştay denetimine tabii olan, devamlı sıkıntı yaratan otoparkla ilgili zaten sıkıntı yok. Sıkıntılı bir konuda çözüm üretilmiş oldu. Tepecik Pazaryeri ile ilgili ikide bir ‘emsal’ deniyor, başkanımızın bize ifadesi; o parsele Büyükşehir’in ihtiyacını giderecek zabıta binası ve güvenlik binası yapılması noktasında…Burası imara falan açılmayacak. 5393 Sayılı Kanun kapsamında tahsis edeceğiz. Konak’ta ilçe başkanı düzeyinde siyasiler demeç verdi; ‘Büyükşehir, Konak’ın mallarına çöküyormuş’ diye… Çökme işini biz bilmeyiz. Çökme işi bizim kabiliyetimizde olan işler değil. Biz uzlaşı içinde başkanımızla anlaştık, başkanımız da bunu bizden istedi. ‘Büyükşehir Konak’a yardım yapmıyor’ diyorlar. Bütçelerimizde, kesin hesaplarımızda her şeyi görüyorlar. Birinci Kadriye Mahallesi’ndeki sosyal tesis alanında Büyükşehir Belediyesi’nden ihale bedelinin yüzde 70’ini alıyoruz, Toros’taki sosyal tesiste destek aldık, Gültepe’de aldık. Kadın sığınma evi ve cemevi ile ilgili başkanımızın sözü var. İki taraf anlaşmış uzlaşmış, gayret verimli bir şekilde… Ekonomik verilerin bu noktada olduğu bu şartlarda Konak’ın bütçesinden tek kuruş çıkmadan hem problemlerin çözümü sağlanmış olacak hem de bütçe kaynaklarını kullanmadan hizmet binası sağlayacağız. Biz yaptığımız işlerden eminiz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e bu yaklaşımından, katkısından dolayı teşekkür ediyorum. Konak’a yakışır çok güzel bir hizmet binası yapacağız” diye konuştu.

‘BİN KERE VERMEYE RAZIYIZ’

AKP Grup Başkanvekili Özgür Hızal’ın konuya ilişkin eleştirilerini de yanıtlayan Başkan Batur, şunları söyledi: “Konak Belediyesi’ne bu kadar sahip çıkmaları beni duygulandırdı. Bizim krediyi alış tarihimiz, kredinin onaylandığı tarih 22.06.2021, bu süre içerisinde bakanlıktan izin verilen tarih 30.03.2022, o günden bu yana da Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri herhalde yakından takip ediyorlardır. 30 yıl sonra, inşaat sektöründe mart ayından sonra bakanlık fiyat artışına gitti. Herhalde Türkiye’de yaşamıyorlar, inşaat sektörünü takip etmiyorlar. İnşaat sektöründe fiyatların bu kadar uçtuğu bir dönemdeyiz. Ve ‘kredi’ dendi, krediler çıktı ama krediler özel bankalardan alınacak. Kamu bankası değil. İller bankası, sizin aldığınız krediye kefil oluyor. Şu an krediye ulaşan kimse yok zaten… Bile bile faizi yüksek olan krediyi kullanacağım ama belediye başkanımızla yaptığımız çalışmayı kullanmayacağım! Belediyeciliği biraz biliriz. O konuda bize akıl vermeye kalkmayın. Zamanı geldiğinde kredi de kullanırız. Önemli olan hizmet sağlamaktır. Ülke nereden nereye geldi. Bütün her şeyin fiyatı katlandı. Belediyeler ayakta duruyorsa büyük başarıdır, belediye başkanlarını tebrik etmeniz gerekiyor ama tebrikle ilgili probleminiz var. Konak Belediyesi kendi ayakları üzerinde duran, yatırımlarını yapan herkesle uyum içerisinde çalışan bir belediye… Başkanımızın bizden böyle bir talebi oldu, bir kere daha istese bin kere vermeye razıyız. Hep Büyükşehir Başkanı mı verecek bir kere de biz veririz. Alan da veren de memnun. Size ne oluyor, anlamadım.”

Editör: Haber Merkezi