İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı olağan ikinci oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yokluğunda Büyükşehir Belediye Başkanvekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu’nun idaresinde gerçekleşti. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşen meclis toplantısında Aralık ayı ilk oturumunda gündeme gelen Urla’da yapılması planlanan akaryakıt istasyonuyla ilgili tartışma ve Arif Akdemir adındaki vatandaşın siyasi parti temsilcilerine gönderdiği mektup konuşuldu. Öte yandan AKP Grup Sözcüsü Hakan Yıldız’ın Başkan Soyer’in ormanlık alanda ev yaptığını dile getirmesi ve ‘ilke’ eleştirilerinde bulunması mecliste gerginlik yarattı. AKP’li Yıldız’a tepki gösteren Büyükşehir Belediye Başkanvekili Özuslu ‘ilkeli olma’ vurgusu yaptı.
 

‘KİMSEYE VEREMEYECEĞİMİZ HESAP YOK’

Toplantının gündem dışı konuşmalar kısmında söz alan Çevre ve Sağlık Komisyonu Üyesi CHP’li Ertan Certel akaryakıt istasyonu ve mektup tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Certel 15 Aralık tarihinde basında çıkan, kendisi ve CHP Urla İlçe Başkanı Hakan Özbadur’u hedef alan haberlere yönelik şu açıklamayı yaptı: “İddialarla ilgili olarak gerekli hukuki süreç bugün itibariyle başlatıldı. Son dönemde Urla’mız ve yarım adadaki tarım arazileri ve sulak alanlar rant uğruna iktidar ve yandaşları tarafından kamulaştırılma yoluyla hedef alınıyor. Yazılı ve görsel basın üzerinden bizlere yönelik yapılan mesnetsiz saldırılara karşı bizler adalete ve hukuka inanana Atatürkçü yöneticiler olarak asla yolumuzdan dönmedik. Bulunduğumuz mevkilerin çıkar amaçlı kullanımına izin vermeyeceğiz. Bizler hak, hukuk ve adalet anlayışını şiar edinmiş CHP’de siyaset yapmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Hiçbir baskı bizi bu yoldan döndüremez. Bizlere bu mesnetsiz suçları isnat etmeye çalışan bu kişilere açmış olduğumuz dava ile Cumhuriyet Mahkemelerinde hesap vereceğiz. Bizlerin kimseye veremeyeceğimiz hesap yoktur.”

KÖKKILINÇ’TAN ‘KAMU YARARI’ AÇIKLAMASI

Yaşanan tartışmalar üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, Urla’da yapılması planlanan akaryakıt istasyonu hakkında şöyle konuştu: “Öncelikle burada meclis üyemizin iddialar noktasında kendini savunması doğal. Söylediği noktalar da kayda değer ve haklı. Urla’daki akaryakıt istasyonuyla ilgili konuda da 5 komisyon değerlendirme yapmış. Biliyoruz ki belediye meclisi de komisyon raporlarıyla bağlı değil. Daha önce gündeme gelen bu konu reddedilmiş. Yeniden gündeme gelmiş. Bu da gayet doğal. Her şekilde ikinci gelişinde de imarı ilgilendiren konu olduğundan komisyonlara gidecek. Burada farklı değerlendirmeler yapılmasını çok normal görüyoruz. İmar Komisyonu sadece imar açsından konuyu değerlendirmiş. Ama Çevre Komisyonu ikinci kez gelince biraz daha üstüne çıkmış ve mevzuyu kamu yararı konusunda değerlendirerek alanda akaryakıt istasyonu olması yönünde karar vermiş. Zaten 6 ay sonra yeniden meclis gündemine gelmiş konunun farklı sonlanmasını beklemek saçma olur. Bu konunun burada sonlanması gerektiğini düşünüyorum.”

ÖZUSLU’DAN ‘İLKESELLİK’ VURGUSU

AKP Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, Başkan Soyer’in ormanlık alanda ev yaptığını dile getirmesi ve ‘ilkesellik’ eleştirisi yapması üzerine AKP’li Yıldız’a tepki gösteren Büyükşehir Belediye Başkanvekili Özuslu, “Herkesin ev yapma, konut sahibi olma hakkı varken başka bir şey mi yaptı?  Orası meraydı da mı ev yaptı!  Orman alanlarına ev yapma şekli belliyken bunun dışında mı oraya ev yapıldı? Urla’da bir marjinal tarım alanı konuşulurken Tunç Soyer’in zeytinliğiyle bunu bağdaştırmanız anlaşılır değil. Türkiye’de milyonlarca insan bu hakkını kullanıyor. Hayatın her alanında ilkeli davranmak çok önemli. Bu bizim hayata ve topluma karşı sorumluluğumuzun da dışa vurumudur. Hayatta ilkeli ve o ilkeler etrafından tutum sergileyenler vardır bazen de ilkesel davranmayanlar vardır. Ben ilkesel davranmaya önem veriyorum. Sayın Yıldız’ın mecliste konuşurken konunun Sayın Başkanımızın evine gelmesinde ilkesellik görmüyorum. İlkesel bakışımızı belli şeylerle karıştırmadan yürüyelim. Özel yaşama müdahale oluyor ama olmaması gerekir” diye konuştu.

‘MÜFTERİ’ ÇIKIŞI

Başkanvekili Özuslu ayrıca,” Elbette eleştiriler olacak. Biz de onlara yanıt vereceğiz. Demokrasi böyle bir şeydir. Ama iddia sahibi, iddiasını ispat etmekle mükelleftir. Eğer, o iddiayı ispat edemeyeceksen o adama müfteri derler” dedi.

Editör: Haber Merkezi