YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE- Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal ile İz Gazete Genel Koordinatörü Özgür Coşkun’u vatandaşların yoğun ilgisini çeken Porta Cafe’de ağırladı. Kamusal alanların genişletilerek halkın kaliteli ve ucuz hizmet alabilmesi amacıyla açılan kafeyi İz Gazete mikrofonuna yerinde tanıtan Başkan Arda, vatandaşların sevgisi ve memnuniyetiyle de karşılaştı.

VATANDAŞTAN TEŞEKKÜR

Kafede bulunan vatandaşlar, Gaziemir Üretici Kadın Kooperatifi’ne üye kadınların el emeğiyle yapılan lezzetleri ucuza tüketebildikleri için Başkan Arda’ya teşekkür etti ve kafenin 7’den 70’e herkese hitap etmesinden övgüyle bahsetti. Başkan Arda ise “Porta Cafe vatandaşlarımızın yoğun ilgisi sayesinde ayakta duruyor ancak onlar hiçbir şey yiyip içmese bile kimse ‘Sen niye burada oturuyorsun’ demez. Çünkü kafemizin en büyük özelliği daima vatandaşa açık olmasıdır” diyerek Gaziemir halkına sundukları kamusal alanın önemine vurgu yaptı.

‘KADINLAR ÖZGÜRLEŞECEK’

Gaziemir Üretici Kadın Kooperatifi’ne üye kadınların ürettiği ürünlerin lezzetine, sağlığına ve cüzi fiyatlarına dikkat çeken Arda, halkın her anlamda yararını gözetecek kamusal alanları arttırma hedeflerinin devam edeceğini kaydetti. “Porta Gaziemir’in mutfağında kadınlar ürettikçe kazanacak, kazandıkça da özgürleşecek” ifadelerini kullanan Arda, Önder Caddesi Sevgi Yolu üzerinde yapımı bitmek üzere olan Porta 2’yi kısa sürede hizmete alacaklarını, ayrıca Sarnıç Porta 3 için de çalışmalara başladıklarını söyledi. Vatandaşın inanılmaz bir ilgisi olduğunu söyleyen Arda, Gaziemirlilere Porta Cafe’ye sahip çıktıları için teşekkür etti.

‘AİLE BÜTÇESİNE KATKI’

Kafenin büyük mutfağını kooperatif üyesi kadınlara tahsis ettiklerini, onların ürettiği lezzetleri vatandaşa sunduklarını anlatan Arda, “Kadınlar günün hangi saatinde uygunsa o zaman gelip çalışıyorlar. Sabah çocuğu okuldayken gelip çalışan da var, akşam gelip çalışan da var. Burada şefimizin yönetiminde puantaj usulü çalışılıyor ve ona göre ücretler ödeniyor. Çalışan kadınlar, aile bütçelerine katkı koydukları için son derece mutlular. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği açısından sigortaları da yatıyor. Gaziemirli yurttaşlar ise ev ortamında üretilen ürünü uygun fiyatlarla tüketmenin keyfini çıkarıyor. Son derece profesyonel bir mutfak kurduk ve burada kadınlar meslek de öğrenmiş oluyor. Yani kendilerini daha çok geliştirip mekân bile açabilecek yetkinliğe geliyorlar” dedi.

HALKIN FAYDASINDA İNATÇI

Porta Cafe’nin siyasi tesis olduğu yönünde gelen bir eleştiriyi de hatırlatan Başkan Arda, “Böyle şey mi olur ya!” diyerek sitemini dile getirdi ve “Biz burada halkın istediği hizmeti verdiğimiz ve takdir topladığımız için burayı siyasi görüyorlar ve bu başarı birilerini rahatsız ediyor ama etsin. Çünkü ben halkın faydasına olan şeyleri yapmada inatçıyımdır” ifadesiyle net bir mesaj verdi.
Gaziemir’in en işlek yerlerinden olan Önder Caddesi’ndeki Şehit Gökhan Küçükyoldaş Parkı’nda açılacak yeni Porta Cafe’nin yaklaşık bir buçuk ay içinde hazır olacağını aktaran Arda, “Öncelikle şunu söylemek isterim; şehidimizin ismini taşıyan parkımız önceden çok kötü durumdaydı. Ancak şimdi onun adına yakışır çok güzel bir yer oldu. 2 yıllık hukuksal mücadeleden sonra bu alanı bünyemize kattık ve artık yeni bir tesis kazandırıyoruz. Burada vatandaşın şikâyetçi olduğu bir sandviççi ve büyük bir beton alanı vardı. Onları kaldırarak çimlendirme yaptık. Yani buraya sadece kafe alanı olarak bakmamak gerekiyor. Seçim döneminde verdiğim ‘Kamusal alanları genişleteceğim’ sözünü burada bir kere daha göstermiş olduk. Gaziemir’i güzelleştirmek için bu zorlu döneme rağmen elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.

‘ESKİDEN BURADA OTURAMIYORDUK’

Önder Caddesi’nde oturan bir vatandaş ise, “Eskiden burada sandviççi vardı. Kokudan, dumandan oturamıyorduk. Başkanımız buraya çok emek verdi. Porta Cafe 2 açıldığında bu alan daha da güzel olacak. Ben kendi adıma başkanımdan çok memnunum. Geçmiş dönemdeki başkan, vatandaşı gördüğünde yolunu çeviriyordu. Halil Arda başkanımız ise sürekli halkın içinde geziyor” ifadelerini kullandı.

'HALİL BAŞKANIMIZ SİZDEN BİZDEN BİRİ'

Porta Cafe’de Halil Arda’yla ayaküstü sohbet eden emekli bir vatandaş, İz Gazete mikrofonuna, “Halil Arda, aklı başında insanların istediği bir başkan tipi. Saygı ölçüsü olan, sizden bizden birisi. Ben bir başkan geldiği zaman neden rahatsızlık duyayım ki! Buraya başkanımız geldiğinde kendi doğallığımda çayımı içmeye devam etmeliyim. Başkan dediğiniz kişi koruma ordularıyla gezmez” diye konuştu ve hizmetlerden memnun olduklarını, Porta Cafe’yi herkesin tercih edebildiğini söyledi.

'BİLGİ GÜÇTÜR'

Porta Cafe’deki gençlerle sohbet eden Başkan Arda, bir gencin ‘Bana başkanlığı verir misiniz?’ sözlerine, “Hedefiniz başkan olmak olsun. Bilim insanı Einstein’a bir gün ‘Seni diğer insanlardan ayıran en büyük fark nedir?’ diye soruyorlar; o da ‘Hiçbir farkım yok, yalnızca tutku derecesinde meraklıyım’ diye yanıtlıyor. Meraklı insan okur, araştırır, kendini geliştirir. O yüzden tutkusu olmasa bile lütfen sizler de meraklı olun. Her şeyi okuyun, araştırın, bilgi sahibi olun. Çünkü bilgi güçtür” diyerek öğütte bulundu.

GAZİEMİR’DE İYİLİK VAR

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, ekonomik kriz ve salgın nedeniyle ekonomik zorluk yaşayan ihtiyaç sahibi yurttaşlara yönelik yaptıkları Sosyal Market projesini de anlattı. Sosyal yardımlardan yararlanmak için belediyeye başvuru yapan yurttaşların evlerini incelediklerini, ihtiyaç sahibi olduğu belirlenen ve resmi kurumlardan gerekli belgeleri getiren ailelere ayni yardım yaptıklarını kaydeden Arda, 2021 yılında yürütülen çalışmalar kapsamında muhtaç durumda olduğu belirlenen ailelere toplam 6 bin 536 kez ayni yardımda bulunduklarını açıkladı.

600 AİLE YARARLANIYOR

Sosyal Market’te yardımseverlerle ihtiyaç sahiplerini bir araya getirdiklerini söyleyen Arda, “Gelen bağışlar, belediye eliyle ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Gaziemir’in ‘İyilik ve dayanışma merkezi’ olan Sosyal Market’e gelen ailelere puan yüklü bir kart veriliyor. Kart sahibi aile, ihtiyacı olan gıda, temizlik ürünü ve giysi gereksinimlerini ücretsiz olarak karşılayabiliyor. 2021 yılında her ay ortalama 600 aile bu projeden yararlandı. Bizim burada, ‘Bir ailenin tüm aylık ihtiyaçlarını karşılıyoruz’ gibi bir iddiamız yok ancak daima çorbada tuzumuz olsun istiyoruz” diye konuştu. 
Arda, “Bize duyulan güvenden dolayı çok mutluyuz. AKP’li iş insanları da bize güvendiklerini belirterek bağışlarda bulunuyor. Çünkü herkes bağışın nereye gittiğini görüyor” dedi.

'BİLMEMEKTEN DEĞİL KÖTÜLÜKTEN YAPILIYOR’

Gaziemir Belediyesi’nin 2022 yılı ocak ayı ilk olağan meclis oturumunda, Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu’nun belediye memurlarıyla imzalanan denge tazminatı konusundaki eleştirileri sorulan Başkan Halil Arda, net mesajlar verdi. Çağlarsu’nun “2019 yılında 3 bin 500 TL tazminat alınırken, 2022 yılı için 3 bin TL alınacak. İnsanlar parası düştü diye sevinir mi?” sözlerini değerlendiren Başkan Halil Arda, sosyal denge tazminatının devlet tarafından belirlenmiş bir tavan ücreti olduğunu, bunun üstünde ödeme yapıldığında Sayıştay’ın zimmet çıkardığını ve o tazminatın geri ödenmek zorunda olduğunu aktardı.

‘DOĞRU OLANI YAPTIK’

Arda, “Sayıştay 2019 yılının sonunda zimmetlerle ilgili bir karar çıkarttı ve biz onu uyguladık. Amacımız memuru korumaktı. Çünkü daha önce bununla karşılaşan insanlar zimmet çıktığı için fazladan aldıkları o paraları geri ödedi. Narlıdere Belediyesi’nden bir çalışan ‘Keşke bizim belediyemiz bu paraları bize ödemeseydi. Madem yasal değildi neden bize bunlar ödendi. Şimdi biz bunu nasıl geri ödeyeceğiz’ diyor. Bu durum, memura katkıyı bırakın dezavantaj olarak dönüyor. Bunun hesabı hem belediye başkanına hem memura soruluyor. Benim açıkçası riske edecek bir mal varlığım yok. Biz devletin belirlediği tavan ücretin üzerindeki ödemeleri 2020 yılının Şubat ayından itibaren kestik. 2020 yılının Ocak ayı ile ilgili zimmet çıktı, eğer devam etseydik tüm aylar için zimmet çıkacaktı. Biz memurumuza da diyoruz ki; bunun mücadelesini belediye dışında birlikte verelim. Yani iktidar sahipleri bu sosyal denge tazminatının tavanını yüksek tutsunlar, her belediye de kendi gücüne göre bunu belirlesin. Biz doğru ve hukuki bir karar verdik. Ama bu yıl ekstra bir gelişme oldu; kamu sendikaları ile devlet arasında yapılan protokole ‘Kumanya yardımı verilebilir’ diye bir satır ilave ettiler. Biz, bu ‘yardım’ kelimesini ‘nakit de verilebilir’ diye yorumladık ve Türkiye’de ilk defa aylık bin 100 lira olarak nakit kumanya yardımı veren belediye olduk. Evet geçmiş dönemde belki limitin üstünde ödemeler yapılıyordu ama memura zimmet de çıkıyordu. Biz burada hem memuru koruduk hem de kumanya yardımını nakit vererek Türkiye’ye örnek olacak bir iş yaptık.” diye konuştu. Başkan Arda, gelen eleştirilerin bilmemekten değil kötülükten yapıldığını söyleyerek, “Çünkü herkes her şeyi biliyor. Eğer bilmiyorlarsa da ısrarla her yerde anlatıyorum, anlatmaya devam ederim” dedi.

Editör: Haber Merkezi