Sokaklar, caddeler, parklar, duvarlar daha renkli ve güzel hale geliyor. Bornova Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği ‘Konuşan Duvarlar’ projesi Golden City Awards 2016’da En İyi Kültür ve Sanat Projesi seçildi. Kentsel Tasarım Uzmanı  Yüksek Mimar Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “8500 yıllık bir kültürel geçmişe sahip olan Bornovalılar her konuda en iyiyi hak ediyor. Yaşadığımız kenti daha da güzel ve estetik hale getirmek için bütün imkanlarımızı kullanıyoruz” dedi.

İlçenin doğal, kültürel, tarihi ve sosyal özelliklerini gözeterek vatandaşları için daha yaşanabilir çevreler oluşturmayı amaçlayan Bornova Belediyesi,  bu kapsamda yaptığı çalışmalara devam ediyor. 2 yıl önce kurulan Kentsel Tasarım Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği projeler Bornova’ya renk katıyor. Kent mobilyalarından cephe giydirmelerine, üniversitelerle işbirliği içinde gerçekleştirilen proje ve yarışmalardan kültür merkezlerine kadar kent estetiği ve kentlilik bilincinin ön planda tutulduğu çalışmalar hayata geçiriliyor.

2014-2015 yıllarında sokakta yaşayan hayvanlar için kedi evi, kuş suluğu gibi tasarımlar Bornova içindeki yerlerini alırken, Muhtarlık Binası Tip Projesi, Emre Camii Şadırvan Projesi, Pazar Tezgahı Projesi, vatandaşların keyifli zaman geçirebileceği park alanlarına kamelya tasarımları, bazı tadilat projeleri ve coğrafi bilgi sistemi gibi bir çok alanda çalışmalar gerçekleşti. Bornova’da esnaflık yapan ayakkabı boyacıları için Lostra Salonu oluşturuldu. Kentlilik bilincinin geliştirilesine yönelik eğitim projeleri gerçekleştirildi.

Park alanları, tabela ve parklar içine yerleştirilen anıt ve heykel tasarımlarının yanında Büyük Park ve Küçük Park için de projeler hazırlandı. 2016 yılı içinde yapılacak olan projeler belirlenerek çalışmalara başlandı.

BORNOVA İÇİN FİKİRLER (BİF) YAYINLANDI

Bornova Belediyesi’nin üniversitelerle birlikte ortak akıl ilkesiyle gerçekleştirdiği kamusal alanlara yönelik tasarım çalışmaları ilgili kişi ve kuruluşların yararlanabilmesi için basılı yayın haline getirildi. BİF (Bornova İçin Fikirler) adı verilen yayınların ilk baskısı yapılırken, dileyen herkesin ulaşabilmesi için bif.bornova.bel.tr adresinden ulaşılabilecek şekilde web ortamına taşındı.

10 kitaptan oluşan kaynak niteliğinde ki BİF yayınları arasında, 2014-2015 güz dönemi içinde Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Gediz Üniversitesi, Kâtip Çelebi Üniversitesi ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün çeşitli bölümlerinden 474 öğrencinin, 10 alanda çalıştığı projeler yer aldı. Yoğun ilgi gören Bornova İçin Fikirler (BİF) 2. Tasarım Sergisi ise , Bornova Belediyesi Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nde açıldı.

‘GEÇMİŞTEN BUGÜNE BORNOVA’ PROJESİNE ÖDÜL

Bornova Belediyesi’nin ‘Geçmişten Bugüne Bornova’ isimli seminer projesi dünya şehircilik ve kentsel tasarım projeleri alanında en profesyonel yarışmalardan biri olan Golden City Awards 2016’da jüri Özel Ödülü’nü kazanırken, TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın "Raci Bademli İyi Uygulamalar Özendirme Ödülü"ne de layık görüldü. İlkokul çağındaki çocukların kente aidiyet duygularını geliştirmeyi amaçlayan proje kapsamında çocuklar için okullarda eğitim seminerleri düzenlendi.

BORNOVA DUVARLARINDA SANAT

Golden City Awards 2016’da En İyi Kültür ve Sanat Projesi seçilen ‘Konuşan Duvarlar’ projesi ise Bornova’nın duvarlarına renk kattı. Yakaköy Mahallesi’nde sokak sanatı olan Graffiti ile boyanan duvarlar Bornova’nın değişik yerlerinde bulunan sağır duvarlarda dış cephe kaplaması şeklinde yer aldı. Bornova Belediyesi tarafından ilk kez bu yıl düzenlenen “Uluslararası Suluboya Festivali”ne katılan sanatçıların yaptığı Bornova resimleri ile hazırlanan giydirmeler kente estetik bir görünüm kazandırdı.

MUHTARLIKLAR YENİLENDİ

Bornova Belediyesi, muhtarların daha iyi şartlarda hizmet vermeleri için tasarladığı yeni muhtarlık binalarının ilkini Pınarbaşı’nın Kemalpaşa Mahallesi’nde hizmete açtı. Tek tip olarak tasarlanan ve tüm ihtiyaçları karşılayacak donanımların bulunduğu binalardan ilk etapta 10 adet yapıldı.

HİZMET BİNASI PROJESİ

Bornova Belediyesi’nin tüm birimlerinin tek çatı altında toplanarak halka sunulan hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve kent yaşamına kaliteli bir kamusal alan kazandırılması için Bornova Belediyesi hizmet binası projesi hayata geçirildi. Düzenlenen yarışma ile projesi belirlenen yani belediye binasının inşaatına 2016 yılında başlanması planlanıyor.

KÜLTÜR MERKEZLERİ

Bornova Belediyesi kültür yatırımları konusunda da atağa geçti. Atatürk mahallesinde 1575 metrekare inşaat alanına sahip olan ve içinde iki çok amaçlı salonun bulunacağı Atatürk Kültür Merkezi’nin temeli atıldı. Pınarbaşı’nda yapılacak olan Kültür Merkezi’nin de hazırlıklarına başlandı. Haziran ayında temeli atılacak olan 1000 metrekarelik alana sahip Pınarbaşı Kültür Merkezi’nin projesi tamamlandı.

ÇOCUKLAR OYNAYARAK ÖĞRENİYOR

Bornova Belediyesi, çocuklar için oyunla eğitimi biraraya getirecek ‘Bornova Çocuk Dünyası’nı yaşama geçirmek üzere ilk adımı attı. Yaklaşık 5 bin metrekarelik alana kurulacak kompleks yapının mimari projesi için yarışma açıldı. Kazım Dirik Mahallesi’nde yapılacak proje tamamlandığında çocuklara, oyun aracılığıyla bilgilenme, deneyim ve eğlenme olanaklarını bir arada sunacak.

BORNOVALILAR EN İYİSİNİ HAK EDİYOR

Kentsel Tasarım Uzmanı Yüksek Mimar Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila,”8500 yıllık bir kültürel geçmişe sahip olan Bornovalılar her konuda en iyiyi hak ediyor. Biz de bunu hedefliyoruz. Yaşadığımız kenti daha da güzel ve estetik hale getirmek için bütün imkânlarımızı kullanıyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi