Çalışmaya binaların büyük çoğunluğunun 2 katlı, daha eski ve sağlıksız olduğu kısımdan başladıklarına dikkat çeken Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, “Özellikle planını revize ettiğimiz bölgenin yenilenmesi, binaların daha konforlu ve sağlam hale dönüştürülmesi gerekiyor. Mahalle sakinleri 10 yılı aşkın süredir bu planların yenilenmesini istiyordu. Gerek adaylığım gerekse seçim döneminde ve seçildikten sonra mahalleyi ziyaretlerimde bu isteklerini bana defalarca iletip; ‘Biz de artık rutubeti olmayan, daha geniş, daha yeni evlerde oturmak istiyoruz’ dediler. Uzun zamandır devam eden bu talebi karşılamak bize ve meclis üyesi arkadaşlarıma kısmet oldu. Çok titiz bir çalışma yürüttük. Bölgedeki binaları tek tek taradık. Dönüşümün hızlı olacağına inandığımız bir alanda ilk düzenlemeyi yaptık. Bölgedeki evlerin yüzde 80’i 2000 yılı öncesinde yapıldığı için bugünkü inşaat sağlamlığı koşullarını karşılamıyor. Zaten yaptığımız değerlendirmede yüzde 93’ünün de kötü durumda hatta kısmen yıkılmış olduğunu tespit ettik. Çok büyük bölümü de 1 ya da 2 katlı” diye konuştu.

‘KAZANÇ VATANDAŞIN OLACAK’

Sadece binalar değil, bölge dokusunun tamamen değişeğini ifade eden Başkan İduğ, “Bu plan 2050 yılının ihtiyaçları düşünülerek hazırlandı. Ambulans ya da itfaiye aracının bile giremediği 4- 6 metre genişliğindeki dar sokaklar, yıkık binalar gidecek. Yerlerine en az 12 metre genişliğinde sokaklar, yeşil alanlardan otoparklara, pazaryerinden sağlık ocağına yeni hizmet ve sosyal donatı alanları gelecek. Yeni planla yeşil alan miktarı iki kattan fazla artarken kat adedinin yükselmesiyle inşaat alanı da büyüyecek. Eski plan ile 138 bin metrekare olan inşaat hakkı, bu planla birlikte 170 bin metrekareye çıkacak. Yapıların kaçak ya da yapı kayıt belgeli kısımları hariç mevcut imar planına göre yaklaşık yüzde 12’lik büyüme bulunuyor. Bölgedeki konutların çok büyük bölümü açısından oldukça önemli bir artış yaşanacak. Bu sayede hem kentsel yenileme hızla hayata geçecek hem de burada oluşacak ekonomik kazanç Kızılaylı’nın cebine girecek. Yerinde dönüşümle Kızılay Mahallesi sakinleri yeni binalarda, yine kendi sokaklarında oturacak” dedi.

Şu anda 2 katlı olan tüm binaların yıkılarak yerine, her birinin 6 katlı olarak yeniden inşa edilmesini isteyen bir grup olduğunu da ifade Başkan Mustafa İduğ, “Böyle bir şey yapmak Kızılay’ın altyapısını değiştirmeden nüfusunu 3 kat arttırmak, trafik ve otopark sorunu olan, betona mahkum, okulu, sağlık ocağı, pazar yeri olmayan bir mahalle kurmak anlamına gelir. Böyle yaparsak yıllarca düzensiz yapılaşmanın neden olduğu kent suçlarına bir yenisini eklemiş oluruz. Daha fazla kazanç elde etmek istenmesini anlıyorum ancak biz böyle bir durumu asla kabul etmeyiz” diye konuştu.

Rakamlarla Kızılay

Mevcut Durum

Yeni Plan

İnşaat Alanı

138 bin m²

170 bin m²

Yeşil Alanlar

29.106 m²

64.311 m²

Eğitim-Sağlık Tesisleri

7.622 m²

12.630 m²

Otopark

3.478 m²

5.918 m²

İbadet tesisi

914 m²

2.148 m²

Pazar yeri-Hizmet alanı

-

5.606 m²

Teknik altyapı alanı

84 m²

884 m²

Yol genişliği

4 metre - 17 metre

12 metre – 20 metre

Editör: Haber Merkezi