Belediye'nin kamulaştırdığı alanda şantiye kurulmasına tepki gösteren ve polise "kamu alanı işgali" ihbarı yapan arsa mağdurları, yol ve yeşil alan olması gerektiğini söyledikleri alanın boşaltılmasını istedi.

Balçova Arsa Mağdurları Derneği üyeleri Üçkuyular'da Doğuş Grubu'nun İstinye Park inşaat alanı çevresinde ilginç bir eylem yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 1990'lı yıllarda yapılan imar uygulaması dışında kalmış iki parseli yol, aktarma merkezi yapmak amaçlı kamulaştırdığı alan önüne gelen Balçova arsa mağdurları hem kamuştırma yapılmasını eleştirdi hem de bu alanda şantiye kurulmasına izin verilmesine tepki gösterdi. Mağdurlar gidiş-gelişli yolun bu uygulama olması daha geniş olacağini belirterek, yoldan geçen araç sürücelerinde kendilerine korna çalarak destek olmaları çağrısı yaptı. Bazı sürücüler de bu çağrıya uydu.

Şantiye sahasının kapısına gelen mağdurlar ve avukatları Mustafa Kemal Turan, 155 Polis İmdat Hattı'nı aradı. Avukat Turan polise, "Kamu alanında işgal var. Kamuya ait alanda şantiye kurulmuş" şikayetinde bulundu. Adresi alan polis kısa süre sonra şantiye sahasına geldi. Polis, Avukat Turan'a kendilerine iletilen bir mahkeme kararı olmadığı için işlem yapamayacaklarını söyledi. Savcılığa suç duyurusunda bulunmalarını, haklı bulunmaları durumunda gerekli yasal işlemin yapılacağını söyleyen polisin sözleri üzerine, eyleme son verildi.

Avukat Mustafa Kemal Turan yaptığı açıklamada "Doğuş A.Ş'den kamuya terk olarak yüzde 22 alındığı için (yani yasal imkan olan yüzde 40 terk alınmadığı için) 137 ve 41 parselleri Büyükşehir Belediyesi kamulaştırmak durumunda kalmıştır. Yani Doğuş A.Ş. için hiç gereği yok iken 35 milyon TL kamulaştırma bedeli belediyenin kasasından çıkmıştır. Burada hukuksuzluk ve haksızlık vardır. Vatandaşın ödediği vergilerle bu kamulaştırma işlemi yapılmıştır. Alan kamulaştırma amacına uygun olarak yol ve yeşil alan olarak kullanılması gerekirken tam tersi bir uygulama ile Doğuş A.Ş.'nin inşaat şantiyesi olarak kullanılmaktadır. Buradan geçmek zorunda kalan İzmir halkına trafik çilesi çektiren Büyükşehir ve Balçova Belediyesi, kamunun imkanlarını hukuka aykırı bir şekilde bu holdinge kullandırtmaktadır. Kamunun malı üzerindeki holding işgali derhal kaldırılmalıdır ve tüm İzmir halkının kullanımına açılmalıdır" dedi.

Editör: Haber Merkezi