İzmir Enternasyonal Fuarı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ ev sahipliğinde bu yıl 26 Ağustos - 4 Eylül 2016 tarihleri arasında 85'inci kez ziyaretçilerine kapılarını açtı. Ana teması “inovasyon", partner ülkesi “Malezya", onur konuğu ili “Manisa" olan fuar kapsamında tiyatrolardan, sokak etkinliklerine, söyleşilerden konserlere toplumun her kesimine hitap eden etkinlikler, ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Ziyaretçilerden tam not alan fuarın bu yılki ziyaretçi profilini daha çok gençler oluşturdu. Ailelerin güvenle gezdiği fuarda, gerçekleştirilen etkinlikler bu yıl sanatseverlerin ve caz müziği tutkunlarının da İEF'ye ilgisini artırdı. Büyük bir titizlikle hazırlanan etkinlikler, uzun zamandır fuarı görmeyen kesimin de 85. İEF'ye heyecanla gelmesine sebep oldu.

Fuar ziyaretçileri, 85 yıllık geleneğin yeniden yükselişine tanıklık etti. Fuar süresince oynanan 17 tiyatro oyunu ve müzikal şov, 10 konser, 13 sinema gösterimi, 9 caz konseri, 36'sı gezici 70'i sabit olmak üzere 16 farklı sokak gösterisi, söyleşiler, sergiler, workshoplar, sinema atölyesi, grafiti, yoga, zumba ve sanat sokağı ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. Gösterime giren tiyatro oyunlarının davetiyeleri günler öncesinde tükenirken, oyun öncesinde salonların önünde uzun kuyruklar oluştu. Fuar Çim Konserleri alanı, ünlü sanatçıların hayranlarıyla doldu, taştı. Türkiye'de ilk kez gösteri yapan FMX Blackliner Motokros gösterisi ile ziyaretçiler, adrenalinin zirvesine çıktı. Boyları 4 metreyi bulan tahta bacaklı canlı kuklalar ve dinozorlar çocuklara eğlenceli dakikalar yaşatırken, dünyaca ünlü Close Act grubunun Türkiye'de ilk kez sergilediği Malaya ve Globe şovları izleyenleri büyüledi. 

90'ndan fazla yabancı, 400'e yakın katılımcının yer aldığı 85. İzmir Enternasyonal Fuarı'na, uzun yıllardır gelmeyen İzmirli ve Egeli ziyaretçiler akın etti. Düzen ve tertibiyle ziyaretçi ve katılımcıların beğenisini kazanan fuar, kaliteli ve zengin içeriği ile göz doldurdu. 

İnovasyon temasını bundan sonraki yıllarda da tasarım ile birlikte sürdürecek olan İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında; teknoparklardan maker hareketine; dünyaca ünlü markalardan yazılım teknolojilerine kadar birçok yenilik temsilcisi ziyaretçilerle buluştu. Fuar'a; ülkemizin önde gelen 8 teknoparkı katılırken Mini Maker Faire İzmir etkinlikleri ilgi gördü. 

Fuar, 10 gün boyunca İzmir'e bir hareketlilik getirdi. Fuar süresince taksicisinden otelcisine, yemek işletmecisinden seyahat acentelerine kadar tüm ticaretle uğraşan kesim, İEF'nin yarattığı hareketlilikten faydalandı.

FUAR'A ÖZEL İZMİR İŞ GÜNLERİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ ev sahipliğinde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) partnerliğinde yapılan İzmir İş Günleri Toplantıları'nda bakanlar seviyesinde iş görüşmeleri yapıldı. Ekonomi Bakanlığı himayesinde 25-26 Ağustos tarihlerinde ilk kez düzenlenen toplantılarda ülkeler arasındaki ticaret fırsatları ikili görüşmelerde değerlendirildi. Afganistan, Almanya, Angola, Bangladeş, Çad, Ekvator Ginesi, Fildişi Sahilleri, Gine, Hindistan, Irak, İngiltere, İsrail, Kamerun, KKTC, Kosova, Libya, Malezya, Özbekistan, Peru, Rusya, Suudi Arabistan, Sri Lanka, Sudan, Tacikistan, Tunus, Umman ve Vietnam'dan gelen yabancı heyet ve katılımcılar fuarda yatırım fırsatları için yoğun görüşmelerde bulundu. Partner ülke Malezya ile birlikte 27 ülkeden gelen yabancı ziyaretçi ve katılımcı fuardan memnun ayrıldı. Katılımcı ülkeler gelecek yıl ki fuar için daha geniş kapsamlı katılacaklarını söyledi.

Önümüzdeki yıl daha fazla yabancı ülkeyi ağırlamayı hedefleyen İEF, yatırım fırsatlarının yanı sıra yerel ticari hayatı da olumlu yönde etkiledi. Yalnızca İzmir'den değil, tüm Türkiye ve dünyadan gelen fuar ziyaretçileri de bölge ekonomisine katkıda bulundu. Fuara gelen ziyaretçiler, İzmir ve çevresindeki turistik bölgelere ilgi gösterdi, otellerin doluluk oranları fuar döneminde arttı.

KONSERLERE BÜYÜK İLGİ

85. İzmir Enternasyonal Fuarı, Fuar Çim Konserleri ile her yaş grubundan binlerce ziyaretçiyi ünlü şarkıcılarla buluşturdu. Migros sponsorluğunda sahneye çıkan Murat Boz ve Murat Dalkılıç hayranlarını coştururken, ünlü rock müzik grubu Duman, alternatif müziği fuara taşıdı. Kibariye, Tepecik Filarmoni Orkestrası ile birlikte önce yüksek ritimle kalabalığı coşturdu, sonra da arabesk müzik severlere unutulmaz bir gece yaşattı. Fettah Can ise 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı sahnede hayranlarıyla birlikte kutladı. Alternatif Metal ve Anadolu Rock müziğin simgelerinden Hayko Cepkin kendine has duruşu ve yeniden yorumladığı şarkılarıyla kendine hayran bıraktı. 1 Eylül Dünya Barış Günü'nü Edip Akbayram ile kutlayan fuar ziyaretçileri, özgürlük ve barış temennileriyle hep bir ağızdan şarkılar söyledi. Rengarenk kıyafeti, zarafeti ve güzelliği ile izleyenleri büyüleyen Ajda Pekkan, eski ve yeni şarkılarıyla dinleyenlerini coşturdu. Türkiye'nin en iyi rock gruplarından Athena, slogan haline gelmiş şarkıları ve sempatik duruşları ile hayranlarına Fuar Çim Konserleri'nde seslendi. Vestel sponsorluğunda sahne alan Sertab Erener ise muhteşem yorumu ve güzelliği ile fuarın son gecesinde fuar ziyaretçilerini kendine hayran bıraktı.

Sokak gösterimlerinin, tiyatro ve müzikallerin, FMX Blackliner Motokros gösterisi ile Mogambo Caz Geceleri'nin Folkart sponsorluğunda gerçekleştirildiği fuarda, ziyaretçiler sürpriz etkinliklerde şaşırdı, heyecanlandı, eğlendi.

FUAR SOKAKLARINDA EĞLENDİRDİLER

18 ülkeden gelen 600 sanatçının performans sergilediği sokak gösterileri fuar sokaklarını şenlendirdi, çocuklar ilk kez gördükleri kostümlü animasyonlarla doyasıya eğlendi. Dünyaca ünlü Cose Act grubunun sergilediği Globe ve Malaya gösterileri ise izleyenleri büyüledi.

Yeni Zelanda'dan gelen Amerikalı sanatçı Vinyl Burns, Türkiye'deki ilk şovunu İEF'de gerçekleştirdi. İzleyenlere eğlenceli dakikalar yaşatan sanatçı; elektrogitarıyla, şişeyle ve direksiyonsuz tek tekerlekli bisikletiyle renkli bir gösteriye imza attı.

İtalyan'dan gelen Physical Musical Comedy ise bateri şovuyla beraber, topların ve ateşli oyuncakların havada uçuştuğu heyecan dolu bir şova imza attı.

Klasik müzik ve caz kalıplarının dışına çıkarak müziğe özgün bir hava katan Brassolist grubu 85. İEF'de brass beşlisine bir de solist ekleyerek Türkiye'de ve dünyada bir ilke imza attı. Cazdan türkülere uzanan zengin repertuarıyla dikkat çeken 6 kişilik gruba izleyenler de eşlik etti.

Ukrayna'dan gelen Stilt Walkers and Dancers, danslarıyla, muhteşem duruşlarıyla ve sempatik tavırlarıyla fuar sokaklarında ilgi odağı oldu. Her biri tahta bacaklarla 4 metrelik boya ulaşan göstericiler, ziyaretçilere bol bol poz verdi.

Fosforlu kıyafetleri ve eğlenceli şarkılarıyla fuar sokaklarının gezici müzisyenleri Bitonto Band ise tahta bacaklarla beraber yürüyerek fuar sokaklarını şenlendirdi.

Alev kırmızı, parlak sarı, deniz mavisi ve mor renkleriyle rengarenk bir kuş sürüsü görünümündeki Color Wings, sakin tavırları, eğri büğrü gagaları ve birden bire açtıkları gösterişli kanatlarıyla fuar ziyaretçilerine görsel şölen yaşattı.

İtalya'dan gelen Otto Il Bassotto, sihirle karışık oyunlarla hem çocukların hem de yetişkinlerin ilgisini çekti. Etkinlik boyunca farklı çocukları sahneye çıkarıp sihir oyunlarına devam eden sanatçının balonlarla yaptığı şov büyük beğeni topladı.

İplerle dans eden kadın Greta, sahne demirlerine bağlanmış kalın ipler arasında taklalar atarken, danslarıyla insan vücudunun sınırlarını zorladı.

Seyircilerine Meksika dansı yaptıran, 4 futbol topunu aynı anda çeviren ve seyirciyle birlikte karşılıklı top sektiren futbol aşığı Mencho Sosa da izleyenlere eğlenceli anlar yaşattı.

Fuar sokaklarını hayali bir film setine, şovunu ise hayali bir filme dönüştüren Clown Bart, seyircilerin arasından seçtiği oyunculara giydirdiği komik kıyafetlerle izleyenleri kahkahaya boğdu.

Biri Avusturalya'dan biri Ukrayna'dan gelen iki kişinin oluşturduğu Circus Workshop, Sanat Sokağı'nın girişinde çocuklara sirk eğitimi verdi. Atölyeye katılan minikler, sirklerde gerçekleştirilen gösterileri deneyimleme fırsatı bulurken eğlenceli dakikalar geçirdi.

CLOSE ACT'IN GÖSTERİLERİ BÜYÜLEDİ

Müzik, dans ve performans sanatları gibi pek çok sanat dalını potasında eritmiş; sokak tiyatrosunun dünyaca ünlü grubu Close Act, üç farklı gösteriyle izleyenleri büyüledi. Zamanın ve mekanın; ışığın ve hareketin ön plana çıktığı Close Act- Malaya gösterisi izleyenlere sihirli bir dünyanın kapılarını açtı. Siyah, beyaz ve gri kostümler içerisindeki grup; akrobatlar, gösteri sanatçıları ve figüranlardan oluştu. Uzaydan gelen ve kendine yerleşmek için başka bir dünya arayan dünya dışı varlıkların savaşını konu alan sokak gösterisi, muhteşem ışık şovlarıyla seyirciyi büyüledi. 40 metrelik dev küre ve 46 kişilik kocaman ekibiyle Close Act- Globe, özgürlüğün sanat hali olup İEF'de kanatlandı. Uçmanın sonsuz mutluluğunu kanıtlayan gösteri, muhteşem kostümleri ve atmosferin derinliğine derinlik katan müzikleriyle unutulmaz bir geceye imza attı. Grup, şov için 11 tonluk malzeme kullandı. Close Act- Saurus gösterisinde ise 4 metre boyundaki dev dinozorlar, görüntüleri ve çıkardıkları seslerle Kültürpark sokaklarında izleyenlere heyecanlı anlar yaşattı.

ADRENALİN BURADAYDI

Türkiye'de ilk gösterisini İzmir Enternasyonal Fuarı'nda yapan FMX Blackliner Motokros Gösterisi ile ziyaretçiler adrenalin zirvesine çıktı. Akrobasinin, adrenalin ve cesaretin sınırlarını zorlayan 8 pilot; backflip (ters takla), frontflip (öne takla), underflip (motorla birlikte takla) ve double can can gibi yapılması çok zor figürleri İEF'de sergiledi. Ziyaretçiler uçan motosikletleri izlerken korku, heyecan ve şaşkınlığı aynı anda yaşadı.

TİYATRO SEVERLER SALONLARA SIĞMADI

85. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın sanata verdiği değerle sanatseverler için buluştu. Kültürpark Atatürk Açıkhava Tiyatrosu ve İsmet İnönü Sanat Merkezi'ndeki gösterimlerin davetiyeleri günler öncesinde tükendi. Oyunlar öncesinde salonların girişlerinde uzun kuyruklar oluşurken, tiyatro severler salon merdivenlerinde bile olsa oyunu izlemeyi tercih etti. Ücretsiz olarak gerçekleştirilen gösterimlerde ziyaretçiler kahkahaya, hüzne ve sanata doydu.

Suat Derviş'in “Fosforlu Cevriye" romanından Tuncer Cücenoğlu tarafından uyarlanan Fosforlu Müzikali, Türkiye'ye ilk kez gelen Tararam Ritm-Dans Gösterisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenen Cibali Karakolu, usta sanatçı Can Gürzap'ın bir edebiyat öğretmenini canlandırdığı Ölü Ozanlar Derneği, başrolde büyük usta Haldun Dormen'in yer aldığı Müfettiş, dünyaca ünlü eser Frankenstein ve merhum usta Nejat Uygur'un uzun yıllar başarıyla oynadığı Marko Paşa Kültürpark Atatürk Açıkhava Tiyatrosu'nda perde açtı.

İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde ise ilk perdeyi Güven Kıraç ve Emre Karayel'in aynı sahneyi paylaştığı Kredi açarken, Sumru Yavrucuk ile hayat bulan Shirley, Aziz Nesin'in insan, sevgi ve paylaşım üzerine yazdığı en sevilen komedisi olan Hadi Öldürsene Canikom, “Ölümsüz aşk yoktur; ölümsüz olan ayrılıktırö sloganlarıyla sahnelenen Necmiq, bir anlatı tiyatrosu örneği Öykülerden Oyunlar, izleyenleri gülmekten kırıp geçiren Yetersiz Bakiye, merhum büyük usta Nejat Uygur'un yazdığı Patron Çıldırdı, ünlü sanatçı Ali Poyrazoğlu'nun komik anılarıyla harmanladığı tek kişilik stand-up gösterisi Ödünç Yaşamlar ve “Dünyayı hiç görmemiş birinin gözünden görünö sloganıyla izleyenleri görme engellilerle empati yapmaya çağıran Kelebekler Özgürdür tiyatro severlerle buluştu.

CAZ İLE MOGAMBO YENİDEN

Geçmiş yıllarda bir gece kulübü olarak fuarın vazgeçilmezleri arasında olan Mogambo, 85. İzmir Enternasyonal Fuarı ile yeniden canlandı. Dünyanın ve ülkemizin caz müziğe gönül vermiş ünlü sanatçılarının ağırlandığı Mogambo Caz Geceleri ilk gününde Ayşe Gencer ve İmer Demirer sahne alırken, Küba rüzgarı estiren Müge Zeren & Hot Chocolate Cuba, ülkemizdeki cazın vazgeçilmez ikilisi Melis Sökmen ile Cenk Sökmen, Tararam'ın kurucusu Doron Raphelli, ödüllü müzisyenlerin performansı “Sibel Köse&Neşet Ruacan Quartetö, sesi ve güzelliği ile büyüleyen Julia Erikssen, dünyaca ünlü Amerikalı soul-rock sanatçısı Della Miles, ünlü ozanların eserlerini muhteşem sesiyle harmanlayan Şenay Lambaoğlu ve dillerden düşmeyen parçaları kendine has yorumuyla seslendiren Yavuz Akyazıcı Project muhteşem performanslarıyla fuar gecelerine renk kattı.

HER YERDE BİR AKTİVİTE

Fuarda ayrıca çocuklar, Pınar Çocuk Tiyatrosu ile tiyatroyla buluşurken İzelman Çocuk Köyü'nde eğlendi. Sokak gösterileri, sihir şovları, çeşitli atölyeler ve graffiti çalışmaları ile çocuklar keyifli zaman geçirdi. Yoga ve zumba ile yetişkinler, sağlıklı yaşam için aktivitelerde bulundu. Alanında başarı kazanmış kişilerin, yenilikçi bakış açısıyla girişimcilik ve yaratıcılık üzerine ziyaretçilerle yaptığı Makrofon Söyleşileri ise keyifli bir sohbet sundu. Folkart Yapı Kurumsal Gelişim Ve Müşteri Hizmetleri Müdürü Emre Reçber, Hürriyet Gazetesi Yazarı Ertuğrul Özkök, Porof. Zihni Sinir karakteri yaratıcısı, karikatürist ve tasarımcı İrfan Sayar, Youth Holding CEO'su Emrah Kaya ile Depark Proje Uzmanı ve Makers Hareketi Üyesi Şefik Emre Coşkun Makrofon'un konuklarıydı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, 85. İEF kapsamında ilk kez kurduğu “Bisiklet ve Yaya Şehriönde ise pedallayarak tuval boyama etkinliği, aile bisiklet gezintileri ve yarışları, duran ve denge bisiklet yarışları gibi eğlenceli etkinliklere sahne oldu.

85. İEF'in inovasyonla birlikte yarattığı değişim, gelecek yıllarda düzenlenecek fuarlar için de ilham kaynağı oldu. Uluslararası platformda olumlu geri dönüşler alan, partner ülke taleplerinin şimdiden gelmeye başladığı 86. İEF için hazırlıklar başladı.

Editör: Haber Merkezi