İzTV’de yayınlanan Doğan Beyazgül ile Özgür Yorum programının bu haftaki konuğu, CHP Kemalpaşa İlçe Başkanı Av. Ahmet Cemil Balyeli oldu. Balyeli, Türkiye gündemine ve siyasete dair çok önemli değerlendirmelerde bulundu. İzmir belediyelerinin durumuna dair de açıklamalarda bulunan Balyeli, belediyelin zorlu bir dönemden geçtiğini yine de çok büyük yatırımlar yaptığını söyledi.

BORÇLA DEVİR ALDIK

İzmir belediyelerini genel olarak başarılı bulduğunu söyleyen Balyeli, “İzmir’de Büyükşehir olsun, Kemalpaşa Belediyesi olsun, elinden gelen her şeyi yapıyor. Çok zor zamanlardan geçiyoruz. AKP’den geçen belediyelerin birçoğu çok büyük borçlarla devir alındı. Kemalpaşa Belediye’si 96 milyon borç ile devir alındı. Bu borçlar bir taraftan ödenirken, bir taraf iş yapılmaya çalışıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi çok büyük yatırımlar yaptı. Tunç başkan çok büyük işler başardı. Buca Metrosu’na başlanması, Narlıdere Metrosu’nun tamamlaması gibi İzmir’in yüz yılını kurtaracak projeler yapıldı. Ayrıca Büyükşehir’in Kemalpaşa için de çok önemli yatırımlar var. İZBETON’un sadece Kemalpaşa için harcadığı para 2 buçuk milyar TL civarında, İZSU’nun harcadığı para 1 milyon TL’yi geçti. Bunların tamamı altyapı yatırımı ve Kemalpaşa’nın 50 yılını kurtaracak yatırımlar” diye konuştu.

‘UMUT ARAYIŞI’

Kemalpaşa’nın şimdiye kadar göz ardı edildiğini ancak çok değerli bir ilçe olduğun altını çizen, “Kemalpaşa çok özel bir yer, İzmir’e çok yakın ama o kadar da göz ardı edilmiş bir ilçe, tarım ve sanayi anlamında çok verimli. Şu an bine yakın fabrika var. Beş yüze yakın fabrika projesi var. Yine de insanlarımız çok zor durumda, bugün evini geçindiremeyen çok insan var. Asgari ücretli insanlar kiralarını zor ödüyor. En ucuz ev 2 milyon insanların ev alması artık mümkün değil. İnsanlar artık kiranı ödeyebilecek miyim derdinde. Çiftçi zaten üretimi terk ediyor. Mazota para yetişmiyor, insanlar gübre kullanamıyor üretimden vazgeçiyor. İnsanlar artık bir umut arayışında, bu şartlar altında adayın kim olduğunun bir önemli yok. Türkiye’de lider önemli ama artık insanlar bu iktidarın gitmesine bakıyor” dedi.

MASA’YI DAĞITAMAZLAR

Seçim sürecine dair önemli açıklamalarda bulunan Balyeli, “AKP artık politika üretemez hale geldi. AKP kuruluş yıllarından bu yana hep bir oyun kurup seçim kurmayı becerdiler ama artık o beceriyi kaybettiler. AKP artık oyun kuramadığı için genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun büyük gayretlerle kurtulduğu ‘Altılı Masa’yı dağıtarak, seçimi kazanabileceğini düşünüyor. O nedenler İYİ Parti ve Meral hanıma çağrıda bulunuyorlar. Meral hanım tabi bu çağrıya çok güzel cevap verdi. Bunu başaramayacaklar ‘Altılı Masa’dan kimseyi koparamayacaklar. 20 yıl önce iktidara geldiklerinde üç şeyden ülkeyi kurtaracaklarını söylediler. Bunlar, yolsuz, yoksuzluk ve yasaklar şimdi yasakları konuşmuyoruz bile çünkü her şey yasak ülkede, yoksulluk insanların durumu ortada enflasyon yüzde 85 açıklanıyor ama asıl enflasyon yüzde 185’lerde, insanların alım gücü kalmadı. Yolsuzluk dediğimiz zaman tüm birimler yolsuzluğa saplanmış durumda, hal böyle olunca, hiçbir politika üretemeyince ne yapacaklar. Halkımız artık her şeyin farkında” İfadelerini kullandı.

'28 KASIM'DA AÇIKLAYACAĞIZ'

“Türkiye’nin bir anayasaya ihtiyacı olduğu açık” ifadelerini kullanan Balyeli, “Sorunların kaynağının sistem olduğunda açık. Bu sitemin değişmesi lazım. Bunun için iktidarın gitmesi şart. Biz zaten bir anayasa taslağı üzerinde çalışıyoruz, 28 Kasım’da açıklayacağız. Yaklaşık 1oo maddede değişiklik içeriyor. Bunun Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

‘İZLEYİN VE GÖRÜN’

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun 3 Aralık’ta yapacağını söylediği açıklama ile ilgili konuşan Balyeli, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a izlemesi çağrısı yaptı. 3 Aralık’ta çok önemli açıklamalar yapacak. Ancak genel başkanımız bugüne kadar birçok yapacağı şeyi açıkladı, iktidar bunlarının çoğunu yapmak zorunda kaldı. Örneğin KYK borçları ile ilgili açıklama yaptı. İktidar bu hamleden sonra KYK borçlarının faizini silmek için yasa çıkardı. Yine emekli ikramiyeleri konusunda genel başkanımızın ‘Her bayram emekliye ikramiye vereceğiz’ açıklaması sonrası emekli ikramiyesi verilmeye başlandı. Asgari ücret meselesi yine bu şekilde iki kez zam yapıldı. EYT’yi gündeme getirdi yine onunla ilgili bir tasarı ortaya çıktı. Politika üretemedikleri için genel başkanımızın açıklamalarını hayata geçiriyorlar. Yapacaklarımızın bir kısmını yaptılar ama bizim daha yapacak çok işimiz var. O yüzden 3 Aralık’ta genel başkanımızı izleyin ve vizyonu görün” dedi.

OYLARI AZALIYOR

Balyeli, MHP’nin oylarının giderek azaldığının altını çizerek, “Cumhur İttifakı’nın kendi aralarında da bir kopukluk var. MHP’nin söylediği ile AKP’nin söylediği birbirine uymuyor aralarından bir koordinasyon yok. MHP’nin zaten her geçen gün oyu düşüyor. Sırf MHP barajı geçsin diye barajı yüzde 7’ye düşürdüler yapılan anketler gösteriyor MHP yine barajın çok çok altında kalıyor. AKP artık MHP ile bu seçimi kazanamayacağını biliyor. O yüzden yeni ortaklar arıyor” dedi.

“Uzman öğretmenlik olayının iktidarın, ‘Böl- parçala- yönet’ taktiğinin bir parçası olduğunu düşünüyorum” diyen Balyeli, “Bütün alanlarda yaptığı şeyi yapıyor. İnsanlar tamamen ekonomik sebeplerle o sınava girdi. Öğretmenlerin yüzde 91’i ikinci bir iş arar durumda, öğretmenler geçinemiyor. Öğretmenler iktidar tarafından yok sayılmakta. Bu insanlardan eğitim beklememiz çok zor. Öncelikle hak ettikleri değerin verilmesi gerekir. Ayrıma son verilmeli, öğretmenlerin hepsi birdir. Çocuklarımızı eğiten öğretmenler arasında böyle bir ayrım olamaz. İktidarımızda öğretmenler hak ettiği değeri görecektir. İnsanca yaşam koşuluna kavuşacaktır” dedi.

‘SOYLU İSTİFA ETMELİ’

AKP’nin HDP’ye yaptığı ziyareti ve Taksim’de yaşanan patlamaya değinen Balyeli, “HDP yasal bir parti HDP ile görüşülmesi normal ama bu kadar olayın üstüne AKP’nin kalkıp HDP ile görüşmesi, bunu MHP’nin normal karşılaması anormal. Biz HDP ile görüşünce ‘teröristle’ görüşmüş oluyoruz, onlar görüşünce normal oluyor. Ben bunu şöyle görüyorum, Erdoğan iktidarda kalmak için seçimi kazanmak için her şeyi yapar. O yüzden bir gün HDP’ye gidiyorlar, bir gün Meral Akşener’e çağrı yapıyorlar ne yapacaklarını şaşırdılar. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ‘Türkiye’de 120 tane terörist kaldı’ dedi. Ertesi gün Beyoğlu’nda bomba patladı. Bu bakan hala görev başında. Biraz sorumluluk duygusu olan bir bakan o koltukta oturmaya devam etmez. Derhal istifa etmelidir. Ama bunlar ne kural bıraktılar, ne nizam. Tek dertleri iktidarda kalmak çünkü iktidarda kalmazlarsa başlarına ne geleceğini biliyorlar. 20 yıldır ülkeyi bir suç makinesi gibi yönettiler ama en geç 18 Haziran’da sandık gelecek ve millet bunlardan kurtulacak” dedi.

Editör: Haber Merkezi