Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) ocak ayı olağan üçüncü meclis oturumu İzBB Başkanı Tunç Soyer’in yönetiminde başladı. Toplantının başlangıcında CHP İzmir’in yeni İl Başkanı Şenol Aslanoğlu da yer aldı. Gündem maddeleri görüşüldükten sonra Başkan Soyer mazeret belirterek oturumdan ayrıldı ve oturum İzBB Başkanvekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu’nun idaresinde devam etti.  

büyükşehir meclis

‘PLAN DEĞİŞİKLİĞİ’ TARTIŞMASI

Komisyonlarda oy çokluğu ile uygun bulunmayan; İzmir Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında ‘Kentsel Yerleşik Alan’ olarak belirlenen Güzelbahçe ilçesi, Maltepe Mahallesi 2726 ada, 84, 86, 87, 88, 89, 96 parseller ve 2765 ada 23, 24, 25 parsellere yönelik hazırlanan, 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliği önerisi ile Kemalpaşa ilçe sınırları içerisinde 10 noktayı kapsayan alanda 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliği önerisini hakkındaki önergeler, AKP ve CHP Grubu arasında tartışmalara neden oldu. AKP Grubu önergelerin kabulünü isterken CHP, gerekçelerini anlatarak önergelere karşı çıktı. Bunun üzerine AKP’li meclis üyeleri CHP Grubu’na tepki gösterirken CHP Grubu ise bilimsel ilkeler doğrultusunda hareket ettiklerini belirtti.

‘RANT VE BETON SEVİYORLAR’

AKP’nin eleştirileri üzerine açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “100 bine uygun 25 binlik plan yapmayacağız’ demedik. Kendilerinin de söylediği gibi, 25 binlik plan değişikliklerini yaptık bu Meclis’te... 100 binlik planlar, şehirlerin 40-50 yıllık gelişimleri ile ilgili öngörüler ortaya koyar. Bu öngörülen değişikliği bugün yapmak zorundasınız demek değildir. 100 binlik planlar çok şehri kapsadığı için zaten bakanlık yapar. Şunu hep söylüyoruz. Bir yerin 100 binlik planda olması onun bugün imara açılması halinde, oranın belediye hizmetleri anlamında bir sorun ve maliyet yaratacaktır. Dolayısıyla 25 binlik planlarla ilgili yapılacak değişiklerinin şehirle bütünleşerek dışa doğru açılır şekle göre yapılması lazım. ‘Bu ilkeleri kim koyuyor?’ dedi arkadaşlar... Tabii ki bilim ile aranıza mesafe koyar, ‘Canımın istediği yeri canımın istediği şekilde imara açarım’ derseniz, tabii ki ‘Bu ilkeleri kim koydu?’ dersiniz” diye konuştu. Güzelbahçe ve Kemalpaşa ile ilgili imar planı değişikliği önerileri hakkında yaşanan tartışmanın ardından, komisyonlarda oy çokluğuyla uygun bulunmayan; ‘Urla ilçesi, Zeytinalanı Mahallesi, 3107 ada, 1 ve 2 parsellerin üst ölçekli plan kararları kapsamında "Gelişme Konut Alanı" belirlenmesine yönelik, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği önerisi’ hakkındaki önerge de tartışıldı. AKP Grubu bu önergenin de kabulünü savunurken CHP Grubu karşı çıktı. Gündem maddesi ile ilgili AKP Grubu’nun eleştirilerine yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Aydın, “Beyefendiler, beton, rant seviyorlar. Beyefendiler dere yataklarını, tarlaları imara açarak şehrin büyümesini istiyorlar. Burada rant yarat, belediye gelir elde et, sonra da bu gelirle yatırım yap’ diyorlar. İşte AK Parti zihniyeti tam da budur. Bunu tartışıyoruz zaten. Çünkü beyefendilerin sürdürülebilir gelişme diye bir kavramdan haberi yok. O yüzden bilimin ışığından yararlanma konusuna bu kadar uzaklar” ifadelerini kullandı.

murat aydın chp meclis

‘ASLANOĞLU’NU TANIYACAKSINIZ’

Toplantının gündem dışı konuşmalar bölümünde; AKP Grup Başkanvekili Özgür Hızal, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun sabah saatlerindeki basın toplantısında; Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında ortaya koyduğu kooperatif modeli hakkındaki açıklamalarına değinerek eleştirilerde bulundu. AKP’li Hızal’ın Aslanoğlu’na yönelik eleştirisine ilk yanıt CHP Meclis Üyesi Şamil Sinan An’dan geldi. CHP’li An, “İl Başkanımız sizlere cevap verecektir. Ancak şunu söylemek isterim; Şenol Aslanoğlu’nu çok iyi tanıyacaksınız. Çalışkan, zeki, memleketini seven, kente hizmet noktasında coşkuyla, sevgiyle çalışacak bir arkadaşımızdır. Şenol başkanımı kutluyorum, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

CHP İLE AKP ARASINDA GERGİNLİK

CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın da AKP’li Özgür Hızal’ın İl Başkanı Aslanoğlu ve İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya ile ilgili eleştirilerine, MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin’in ise İzBB Başkanı Tunç Soyer ve CHP ile ilgili eleştirilerine yanıt verdi. AKP ve MHP’ye sert tepki gösteren CHP’li Aydın, “Kimse genel müdürümüze ‘şımarıklık yapıyor’ diyemez. Büyükşehir Belediye Başkanımıza ‘Yalan söylüyor’ diyemez. Çayın kuşuyla çayın taşını vurmayı iktidarın yaptıkları üzerinden örneklerle anlatabilirim. Kimse, CHP Genel Başkanı’na, CHP’ye, CHP’nin İl Başkanına, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’na bu tonda konuşamaz, bu sözleri kendilerine iade ederiz. İl Başkanını alaya almak kafaya almak kimsenin haddi değildir. Sizin burada il başkanımızı uyarmak haddiniz değildir. Kimse, İl Başkanımıza laf söyleyemez, Tunç Soyer’e laf söyleyemez, ‘yalancı’ diyemez, CHP’ye milliyetçilik dersi veremez” ifadelerini kullandı. CHP’li Aydın’ın konuşması esnasında AKP ve MHP sıralarından gelen tepkiler üzerine Aydın, “Sizi muhatap bile almıyorum” yanıtını verdi. Bunun üzerine AKP’li ve CHP’li meclis üyeleri arasında gerginlik ve karşılıklı atışmalar yaşandı.