Geçtiğimiz yıllarda mahkeme tarafından iptal edilen İzmir Körfez Geçiş Projesi, AKP tarafından yeniden gündeme getirildi.

AKP'nin İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Av. Hamza Dağ’ın projeleri arasında yer alan proje, özellikle çevrecilerin tepkisine sebep olurken İzmir Yaşam Alanları Meclisi'nden konuya ilişkin bir açıklama geldi.

"Detaylı gerekçelerle iptal edilen Körfez Geçiş Projesi’nin ısıtılıp, seçim vaadi gibi öne sürülmesi, bu kent suçunu işlemekte kararlı olduklarını gösteriyor" ifadelerini kullanan platform, "Kamunun yararına olmayan hiçbir projenin yanında olmadık, bu rant projelerine, karşı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz." dedi.

Ardı ardına gelmeye başladı

Yapılan açıklamadan öne çıkanlar ise şu şekilde:

“Bugünden tam 10 yıl geriye gidiyoruz. 2014’de yerel yönetim seçimleri öncesi AKP İzmir adayı Binali Yıldırım’ın, İzmir için tasarladığı 35 projeden birisi Körfez Geçiş Projesi ile tanışıyoruz.

Bölgenin taşıdığı tüm bu değerler göz ardı edilip, Körfez Geçiş Projesi’nin gerçekleşebilmesi için yeni yönetmelik, üst ölçekli plan kararları, sit derecelerinde eksiltme ve büyük ölçekli devasa projeler ardı ardına gelmeye başladı. Tüm bunlar kent için, kentin ekolojisi için büyük tehdit oluşturan birer kent suçu anlamına geliyordu.

ÇED kararı ile iptal edilmişti ama…

2018’de Mahkeme kararıyla projeye ilişkin ÇED kararı iptal edilmişti. Ama Binali Yıldırım Başbakan sıfatıyla geldiği İzmir’de "Zannetmeyin ki unuttuk, İzmir'in çılgın projesi de geliyor", Recep Tayyip Erdoğan 2020’de Menemen- Çandarlı Otoyolu Açılış Töreni'nde "İzmir Körfez Geçişi Proje’mizin etüt projesi tamamlandı, imar planı çalışmaları sürüyor" diyerek projenin gündemden hiç düşmediğini bize anlattı.

Meselenin neden önemli olduğunu özetledi

Hafta başında İzmir’e Belediye Bşk. adayı olarak gösterilen AKP Milletvekili Hamza Dağ da bu projenin çalışmalarının neredeyse merkezi olduğunu açıkladı. Aradan geçen 10 yılda hiç unutulmayan, İzmir Körfez Geçiş Projesi’ne dört elle sarılan Dağ 2020’de 'Çok önemli bir projeyi hayata geçirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Çeşme projesi, önümüzdeki yıllarda, ülkenin cari açığını kapatma, ülkeye milyarlarca doların gelmesi için çok değerli bir projedir' şeklinde açıklama yaparak, meselenin kendileri için neden önemli olduğunu özetlemişti.

Kent suçu işlemekte kararlılar

İzmir’in Kanal İstanbul’u Yarımada Turizm Projesinde 4. yıla girerken, İzmir Yaşam Alanları’nın çağrıcısı olduğu Yarımada Talanını Durdur Koordinasyonu olarak mücadelemizi sürdürüyoruz. “Tarım dışı izni” olmadan hiçbir plan yapılamayacağından Yarımada Projesi hukuki olarak durduruldu.

Ancak, “Sermaye uyumuyordu”, pusuya yatmış bekliyordu. Şimdi de Körfez Geçiş Projesini önümüze koyarak, İnciraltı Planlarını askıya çıkartarak talan projelerini sürdürüyorlar. Aşağıda paylaştığımız detaylı gerekçelerle iptal edilen Körfez Geçiş Projesi’nin ısıtılıp, seçim vaadi gibi öne sürülmesi, bu kent suçunu işlemekte kararlı olduklarını gösteriyor.

Bilsinler ki İzmir için, bir kent suçu olan Körfez Geçiş Projesi’ni de İnciraltı Tarım Alanlarının imara açılmasını da, Yarımada talan projesini de kabul etmedik kabul etmiyoruz. Mahkeme kararlarını bile tanımayanları İzmir halkı olarak biz de tanımıyoruz.

Rant projelerine karşı mücadeleye devam

Kamunun yararına olmayan hiçbir projenin yanında olmadık. Kamu yararı olmayan projelere karşı mücadele ettik, mücadele ediyoruz, etmeye devam edeceğiz. İzmir’in Kanal İstanbul’una karşı kamusal alanları ranta teslim edecek, halkın kullanımını önleyecek, soylulaştırmayı getirecek, bu rant projelerine, karşı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.

Editör: Duygu Kaya