DÜNYA

270 kişinin can verdiği uçak kazasının nedeni belli oldu: Ses kayıtları yayınlandı

Hindistan'da 270 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasının ön soruşturma raporu oluşturuldu. Yayınlanan ses kaydında diyalog dikkat çekti.

Abone Ol

Hindistan'da 12 Haziran'da havalandıktan kısa süre sonra düşen uçak ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. 270 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan uçak kazasına ilişkin ön soruşturma raporu, uçağın her iki motoruna giden yakıt akışının kalkıştan saniyeler sonra kesildiğini ortaya koydu.

Hint basınında çıkan haberlere göre, Hindistan Sivil Havacılık Kazaları Soruşturma Bürosu öncülüğünde yürütülen ve nihai raporun 12 ay içinde yayımlanması beklenen ön soruşturmada, ABD'li uçak imalat şirketi Boeing, motor üreticisi General Electric, hava yolu şirketi Air India ile sivil havacılık uzmanları yer aldı.

Motora yakıt akışını sağlayan düğme "durdur" konumuna getirildi

Kamuoyuna sunulan ön soruşturma raporuna göre, uçak kazasına ilişkin yapılan ilk incelemelerde, uçağın motorlarına giden yakıt akışının kalkıştan hemen sonra durduğu tespit edildi.

Uçağın kara kutusundan elde edilen verilere göre, motorlara yakıt akışını sağlayan düğmelerin uçak 180 knot (yaklaşık 333 kilometre) hıza ulaştığında birer saniye arayla "çalıştır (run)" konumundan "kes (cutoff)" konumuna getirildiği kaydedildi. Bu durum, her iki motorun durmasına ve uçağın itiş gücünü kaybetmesine neden oldu.

Pilotların konuşması raporda: neden kapattın?

Raporda yer verilen kokpit içi ses kayıtlarına göre de yakıt akışının kesilmesinin hemen ardından pilotlardan birinin diğerine "Neden kapattın?" diye sorduğu diğer pilotun ise "Ben kapatmadım." diye yanıt verdiği duyuldu.

Kontrol düğmelerinin tekrardan "normal uçuş" konumuna getirildiği ve motorların otomatik olarak yeniden çalıştırıldığı belirtilen ön raporda, motorlardan birinin yeniden itiş gücü üretmeyi başarsa da uçağı kontrol altına almaya yetecek kadar güç sağlayamadığı aktarıldı.

270 kişinin can verdiği uçak kazasının nedeni pilotların ses kayıtlarında: Neden kapattın?

"Olağan dışı" vurgusu

Normal şartlarda motorlara yakıt akışını kesme işleminin iniş sonrasında veya motorda çıkan yangın gibi acil durumlarda uygulandığına işaret edilen raporda, bu uygulamanın kalkış sırasında gerçekleşmesinin "olağan dışı" olduğu vurgulandı.

Ön raporda, uçakta veya motorlarında yapısal kusur bulunmadığı belirtilerek, "Mevcut bulgular ışığında, Boeing 787-8 tipi uçaklara ve General Electric üretimi GEnx-1B motorlarına yönelik özel uyarı ve ilave önlem gerekmemektedir." ifadesi kullanıldı.