YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE -Türk-İş, DİSK, KESK ve TMMOB'nin oluşturduğu Tertip Komitesi tarafından düzenlenen kutlamalara işçilerin yoğun katılımı dikkat çekti. Sabahın erken saatlerinden itibaren alanı doldurmaya başlayan işçiler renkli görüntüler verdi.

Konfederasyonlara bağlı sendikalar, tertip komitesince belirlenen noktalarda toplandı. Türk- İş'e bağlı sendikalar ile bazı odaların üyeleri, Alsancak Liman önünde toplanıp alana yürüdü. Önceki yıllarda Basmane Meydanı'nda kortej oluşturan DİSK ve KESK üyeleri, bu yıl Konak Sümerbank eski binası ile Konak Pier AVM önünde; bazı sivil toplum örgütleri ile siyasi parti üyeleri ise Cumhuriyet Meydanı'nda buluştu. CHP'liler de partinin il binasının olduğu Montrö Meydanı'nda toplandı.

“İTAAT ETME İSYAN ET”

Sosyalist partiler Cumhuriyet Meydanı'nda toplanmaya başladı. EMEP, TKH, SYKP, ESP, Devrimci Parti, Partizan ve TİP de buradan yürüyüşe geçti. Kutlamalara katılanlar, 'Kadınlara yönelik ayrımcı politikalara hayır', 'Hak hukuk adalet', 'Yaşasın 1 Mayıs', 'Birleşe birleşe kazanacağız' sloganları attı. 'Emek adalet ve insanca yaşamak için alanlardayız', 'İşten çıkarmalara karşı, baskılara ve sömürüye karşı 1 Mayıs'ta alanlardayız', 'Kadınız sevgi ve barıştan yanayız', 'Devlette, eşte, işte erkek egemen istemiyoruz', 'Ne patron ne devlet itaat etme isyan et' pankartları taşındı.

CHP İZMİR İL ÖRGÜTÜ VE KOCAOĞLU DA ALANDAYDI

CHP'den İzmir milletvekili adayı olmak için istifa eden DİSK eski Genel Başkanı Kani Beko, DİSK kortejinin önünde yürüdü. CHP İzmir Milletvekili olan DİSK eski Genel Sekreteri Musa Çam da sendikacılarla yürüyüp, grubun en önünde, sloganlarla işçilere destek verdi. İşçiler "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları attı. Pankartlarda kadro talepleri dikkat çekti. CHP İzmir İl Örgütü Korteji’nde İzmir milletvekilleri Zeynep Altıok, Kamil Okyay Sındır, Ali Yiğit, Özcan Purçu ve ilçe belediye başkanları yer aldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da Gündoğdu Meydanı'nda yapılan 1 Mayıs etkinliklerine katıldı. Kocaoğlu, Montrö Meydanı'ndan yürüyerek alana geldi. Arama noktasından geçen Kocaoğlu, burada sahneye yakın bir yerde değil de işçilerin yanında alanda durmayı tercih etti. Kocaoğlu'nu gören vatandaşlar, bol bol fotoğraf çektirdi. Alanda gazetecilere kısa bir açıklama yapan Kocaoğlu, işçilerin bayramını kutladı.

‘HAYDİ BARİKATA’

Sevilen muhalif müzik grubu Bandista "Çav Bella" ile sahneye çıktı. İşçiler gruba danslarla eşlik ederek kutlamaların tadını çıkardı. Bandista’nın ‘Haydi Barikata’ isimli şarkısı işçilerden tam not aldı. Sahnede farklı dillerde "Yaşasın 1 Mayıs" yazıları görüldü.

‘İŞÇİLER MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEK’

1 Mayıs'ta grupların alana girmelerinin tamamlanmasından sonra Türk İş Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım konuştu. OHAL'siz bir ortamda, eşit, özgür, adil, laik ve demokratik bir gelecek mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini söyleyen Süleyman Yıldırım, şöyle konuştu:

“Öncelikle 1977 Taksim ve 10 Ekim katliamında yaşamını yitiren Barış karanfillerimizin şahsında tüm barış, emek ve demokrasi şehitlerimizin anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Vahşi kapitalizmin insafına terkedilen işçi sağlığı ve güvenliği politikaları nedeniyle Kozluca’da, Soma’da, Ermenek’te, ülkenin dört bir yanında iş cinayetlerinde yitirdiğimiz binlerce emekçi kardeşlerimizi saygıyla anıyoruz. Bu yıl da OHAL’i gerekçe göstererek Taksim’i yasakladılar. Yasaklarla hafızamızı, bilincimizi sileceklerini sanıyorlar. Ne 1 Mayıs katliamının gerçek katillerini ortaya çıkarma kararlılığımızdan vazgeçtik ne de mücadele tarihimize sahip çıkma sözümüzden zerre kadar taviz vermedik vermeyeceğiz. Er ya da geç emekle özdeşleşen alanları özgürleştirecek, yasak zincirlerini kıracağız.”

“YARGI ÖNÜNDE HESAP VERMEKTEN KURTULAMAYACAKLAR”

“Geçen hafta OHAL’i niçin uzattıklarını bir kez daha itiraf ettiler. AKP Genel Başkanı, sermayeye seslenerek, “Bir tane fabrikada grev söz konusu mu? Böyle bir şeyde biz anında müdahalemizi yapıyoruz. Ve OHAL anında bir çözüm kaynağı oluyor.” diyor. Anayasayı, uluslararası sözleşmeleri OHAL’i fırsata çevirerek çiğneyenler yargı önünde hesap vermekten kurtulamayacaklar. Grevli gerçek toplu sözleşme hakkımızın, örgütlenme ve siyaset yapma hakkımızın yok sayılmasına, grev hakkımızın OHAL gerekçesiyle, idari işlemlerle ortadan kaldırılmasına izin vermedik, vermeyeceğiz. Bu kavga eşitlik, özgürlük, kardeşlik, barış, laiklik ve demokrasi kavgasıdır. Üreten, yaşatan ve var edenler, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’müz kutlu olsun! YAŞASIN 1 MAYIS!”

İŞÇİLER SOMAYA DAVET EDİLDİ

Soma’da yaşanan maden faciasında yaşamını yitiren 301 işçiden biri olan Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak, Soma Tertip Komitesi adına kürsüde bir konuşma yaptı. İşçileri 13 Mayıs günü Soma’da gerçekleşecek olan mitinge davet eden Çolak, şunları söyledi:

“Adalet arayışımız yitirdiklerimiz için değil dostlar, her gün ortalama 4 işçinin yaşamını yitirdiği ülkemizde bir Soma bir Ermenek yaşanmasın diyedir. 301 can, 301 ocak, 301 gelecek! 301 bizim için bir sayı olmaktan çıkmıştır. 301, bu ülkede bir avuç kömür için bir ömür verenlerle açgözlü patronlar, sermaye arasındaki kavganın simgesidir. 13 Mayıs bizler için alınteri ekmeğine karışanlarla emek hırsızları arasındaki kavganın günüdür. Ölüm madencinin fıtratıdır diyenlerle eşitlik emek adalet iye haykıranların kavgasıdır. Sizleri bu kavgaya davet etmeye geldim dostlar. 13 Mayısta günü Soma’ya mitinge gelin omuz omuza olalım, birlikte adalet diye haykıralım!”

Editör: Haber Merkezi