BATUHAN KAYA/ İZ GAZETE- İtalyan Savunma Sanayi Ajansı’nın açtığı ve İtalyan Donanması’na ait olan 2 firkateyn, 2 devriye gemisi ve 3 denizaltının söküm ve kırım işlemlerini içeren ihaleyi 1 milyon 700 bin euroluk teklifle Ege Çelik kazandı. Araçların tehlikeli madde envanter raporları kamuoyuyla paylaşılmazken asbest ve zehirli kimyasallar taşıyan denizaltılar için Çevre Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) yapılmadı. Ege Çelik’in Aliağa’daki tesislerine getirilen asbest ve zehirli kimyasallarla dolu olan Artigliere ve Bersagliere devriye gemileri, Scirocco ve Maestrale firkateynleri ve 3 adet denizaltının söküm işlemleri önceki günitibariyle başladı.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan DİSK Emekli-Sen Ege Bölge Başkanı ve Aliağa’da çevre mücadelesinin parçası olan Sabahattin Yeşiltepe, “Aliağa’ya yılda 150 tane gemi geliyor ve bu gemilerin büyük çoğunluğu asbest ve kimyasallarla dolu gemiler, burada iş güvenliği olmadığı için işçi arkadaşlarımız yaralanıyor ve zarar görüyor. Bu gemilerin taşıdığı asbest ve diğer kimyasal atıklar toprağa ya da denize dökülüyor ve bu da çevreye de çok büyük zarar veriyor” diye konuştu.

Asbest soluyorlar

İşçilerin soludukları asbest sebebiyle ilerleyen yıllarda kanser olduklarını ifade eden Yeşiltepe, “İşçiler çalışırken mecburen asbesti soluyor ve bu onların 15-20 yıl içerisinde kanserden ölümlerine sebep oluyor. Çevreci olarak bizim söylediğimiz şey, biz sanayiye karşı değiliz ama çalışma şartlarına uygun, çevreye duyarlı ve işçi sağlığını koruyan bir çalışma ortamı olsun istiyoruz. Buradaki tepkimizin sebebi budur. Orada çalışan arkadaşlar çok fazla örgütlü olamadıkları ve feodal bir yapı içerisinde yaşadıklarından ötürü çok fazla hareket edemiyorlar” dedi.

Kamuoyu yaratmaya çalışıyoruz

Yaptıkları eylemlerle kamuoyu yaratmaya çalıştıklarını kaydeden Yeşiltepe, “Bizler de Aliağa’da çevreyle ilgileri hiç durmadan eylemler yapıyoruz. Eylemlerimizin amacı kamuoyu yaratmak ama çok etkili olamıyoruz çünkü çalışanlar bize katılmak konusunda tedirginlikler yaşıyorlar. Aliağa’daki çevreye duyarlı vatandaşlarımız, buradaki çevreciler bize katılıyor. Yaptığımız eylemlerin tabi ki karşılığı var, eylemlerimiz sonucunda bazı işverenler bazı konularda düzelmeler gösteriyor. Bizim gibi geri kalmış ülkelerde bunları yapabilmek oldukça zor çünkü vahşi bir kapitalizmin olduğu bir ülkede rantın olabildiğince kendilerine dönmesi için çalışanları ve çevreyi düşünmüyorlar” ifadelerini kullandı.

Editör: Duygu Kaya