Batuhan KAYA/İz Gazete- CHP İzmir Belediye Başkan adayı Dr. Cemil Tugay, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in İzmir programında ziyaret ettiği İzmir Ticaret Odası’nda (İZTO) konuştu. Özel’e ziyaretinde, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Dr. Cemil Tugay ve partililer katıldı. 
Ziyarette konuşan Tugay, “Herkes gibi ben de geçen 5 yıl boyunca beraber çalışma şansına eriştiğim Tunç Soyer’e emekleri, gösterdiği dostluk için çok teşekkür ediyorum. Biraz önce çok değerli konuşmacılar İzmir’in bugününden, geçmişinden ve geleceğinden bahsettiler. Her birimiz bu kentte neyin parçası olduğumuzu ve İzmir’de neyin değerli olduğunu çok iyi biliyoruz. Bizler İzmir’in parçası olan insanlarız, korumaya çalıştığımız, sahip çıkmaya ve geliştirmeye çalıştırdığımız bir İzmir var” ifadelerini kullandı.

“Beklentinizin yüksek olduğunu biliyorum”

Oda Başkanlarına bu dönemki uyumlu çalışmaları için teşekkür eden Tugay, “Bu dönemde kurmuş olduğunuz uyumlu birliktelik ve vizyoner yol için sizlere teşekkür etmek istiyorum. Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri olabildiğince sizlerin yanında olmaya çalıştık, sizlerle bire bir görüşmelerimizden bizlerden daha fazla beklentiniz olduğunu da gördüm. Bugün, büyükşehir belediye başkan adayı olarak aranızdayım. Sizlere birçok söz verdim, Allah nasip ederse 1 Nisan’dan sonra sözlerimi tutmak istiyorum” dedi.

“İzmir ve CHP’nin değerleri ortaktır”

CHP’nin İzmir’de sürekli nasıl seçildiğini ve belediyecilik anlayışının değişmesi gerektiğini açıklayan Tugay, “Sayın Soyer’in vizyonu için benim yapabileceğim ekleme şu; Elbette birinci işimiz İzmir’i geliştirmek ve refaha kavuşturmak ancak kültürümüzü ve İzmir’in güzelliklerini korumak da önemlidir. Bazı kişiler bize, ‘Neden CHP seçiliyor bu bir kural mı?’ sorusu sorulduğunda, CHP ile İzmir’in değerlerinin örtüşmesinden dolayı uzun süredir İzmir’in tercihi olduğunu hatırlatıyoruz. İzmirliler Cumhuriyet değerlerine sahip olan, Atatürk’ün mirasına sahip çıkan, her türlü gerici anlayışa karşı çağdaşlık, laiklik ve özgürlüğü savunan insanların temsilcisi olmaya devam edecektir. İçinde bulunduğumuz dönemde siyasetin halktan kopmasına karşı sayın genel başkanımızın önderliğinde bir değişim süreci başlattık. Tunç Başkanımızın da deyimiyle bu değişim dönüşümle de tamamlanacak. Halka daha yakın olan siyasetçilerin, günün teknoloji ve bilgisini kullanan siyasetçilerin daha fazla var olduğu bir dönemi başlatacak ve toplumun ihtiyacını karşılayacak siyasetçiler olarak buradayız” diye konuştu.

Değişim değerlendirmesi

CHP’de gerçekleşen değişimi İzmir’deki 30 İlçe Belediye Başkan adayı üzerinden değerlendiren Tugay, “Bu dönemde aday gösterilen 30 aday arkadaşımla beraber değişim ve dönüşüm misyonunu anlamış ve uygulayacak siyasetçiler olarak hep birlikte yürüyeceğiz. Halkımızın beklentilerini karşılayacağımıza, süreçleri hızlandıracağımıza ve çok başarılı olacağımıza inancımız tamdır. Atatürk’ün emanet ettiği bayrağı daha ileri götüreceğimize inancımız tamdır. Eğer İzmir halkı onaylar ve onların takdiri olursa önümüzde dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olursam İzmir’i nasıl yönetmek istediğime dair bilgilendirme yapmak istiyorum” şeklinde konuştu.

Tugay’dan “yeni nesil belediyecilik” anlayışı

Yeni nesil belediyecilik anlayışının yönetimde hakim olması gerektiğini ve belediyecilikte uzun vadeli planlamanın esas olduğunu kaydeden Tugay, “Bir kenti eğer bütüncül olarak görmezsek, sadece bugünü değil ya da yakın ve orta vadeyi değil biraz daha uzun vadeyi görmezsek, bugünden geleceğe yaşanacak tüm krizlerin büyümesini, global olarak yaşanan iklim krizi başta olmak üzere planlamamız gerektiği çok açıktır. Kırsal bölgede tarımsal kalkınma projelerimiz var, tarım teknoloji merkezi gibi projelerimiz var ama hayvancılığın nerede yapılacağına dair bir planımız var mı? Her şeyin başının planlama olduğu çok açık, planlamayı ihtiyaçları kavrayarak ama toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla beraber yapmak zorundayız. Şehrimizde halen 1/25000’lik planları olmayan, 1/100000 binlik plana sahip çok yer var. Hangi tarım topraklarını korumamız gerektiğini, sanayi için hangi bölgeleri seçeceğimizi, bu şehrin enerjisinin hangi kaynaklarla yönetileceğini planlamış değiliz. Bunlar öz eleştiridir ve bunları henüz Türkiye’de yapabilen bir belediye yok” dedi.

“İzmir Planlama Ajansı daha aktif olacak”

İzmir Planlama Ajansı’nın daha aktif olacağını ve Karşıyaka Belediye Başkanlığı süresince yaptığı modellemeleri Büyükşehir içinde yapacağını ifade eden Tugay şöyle konuştu: 
“Karşıyaka’da küçük bir modelleme yaptığımızı, Karşıyaka’da yatırım yapılacak alanlar, korunacak alanlar gibi ayırdığımızı söylemek isterim. Karşıyaka Vizyon Birimi üzerinden bunu yaptık, vatandaş katılım birimi üzerinden görüş alarak katılımcı şekilde yaptık. Allahtan ki dijital teknolojik çağında yaşıyoruz ve bu konuda kararlı davranırsak, özellikle veri mühendisliği ve yapay zeka teknolojisini kullanarak çok hızlı yöntemlerle katılımcılık sağlayabileceğimizi biliyoruz. İzmir Planlama Ajansı’nı çok daha güçlü bir kurum haline getirirken aynı zamanda burayı yapay zekayı aktif kullanan bir kurum haline getireceğiz. Bu şekilde kentte herkesin görüşünü alırken, uygulamaya giren her şeyin kentteki karşılığını ölçecek.”

Editör: Esra Seyirden