Gizem TABAN ŞEBER/İZGAZETE- İzmir’in İnciraltı Bölgesi'nde 18. Madde uygulaması ihalesinin gerçekleştirildiğine dair haberlerin gündeme gelmesi üzerine Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) bir basın açıklaması yaptı. İzmir Mimarlık Merkezi'nde gerçekleştirilen açıklamayı TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Tuğba Yıldırım okudu. TMMOB İzmir İKK Sekreteri Aykut Akdemir de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen Cemil Tugay, Balçova Belediye Başkanlığı’na seçilen Onur Yiğit ve Narlıdere Belediye Başkanlığı’na seçilen Erman Uzun’a çağrı yaptı.  

Hukuka aykırı

Yerel seçimlerine günler kala Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ’ın toprak sahiplerine;  İnciraltı bölgesinde 18. Madde uygulaması ihalesinin gerçekleştirildiğine dair söylemlerinin basına yansıdığını belirterek konuşmasına başlayan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Tuğba Yıldırım, “İnciraltı’nda ‘kırmızı kurdele’, ‘müjde’ olarak sunulan ve ihalesi gerçekleştirilmiş olan 18. madde uygulaması kamu yararını esas almayan, hukuka aykırı planları meşrulaştırma girişimidir” dedi.

Kurban edilemez

TMMOB ve bağlı meslek odalarının İnciraltı’nı ranta teslim eden imar planlarına karşı hukuk mücadelesini sürdürdüğünü söyleyen Yıldırım, “İnciraltı bölgesinin yapılaşmaya açılmasına yönelik daha önceki planlar yargı kararları ile iptal edilmişken, benzer nitelikteki son imar planlarına ilişkin İzmir 8. İdare Mahkemesinde 2023/26 E. no ile açılan dava süreci devam ederken alanda imar uygulaması sürecinin başlatılması, bir oldu-bitti anlayışının ürünüdür.  İnciraltı Bölgesi; pazarlığa da, herhangi bir rant girişimine de kurban edilemez! İnciraltı; rant odaklarının değil, İzmir Halkının ve gelecek nesillerin doğal mirasıdır! Anayasa’nın 135. maddesinde TMMOB’ye tanımlanan yetki ve görevler kapsamında hiçbir kent suçuna karşı sessiz kalmayacağız, toplumun ortak yararı için mücadelemize inatla devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu. 

Başkanlara seslendi

Göreve yeni gelen belediye başkanlarına seslenen TMMOB İzmir İKK Dönem Sekreteri Aykut Akdemir de şunları söyledi: “İktidarın her türlü rant ve talan projelerine karşıyız. İnciraltı’nı ranta teslim etmeyeceğiz. Yeni seçilmiş Büyükşehir, Narlıdere ve Balçova belediye başkanlarına sesleniyoruz. İhtiyaçları olan tek şey parti programlarına bakmak… Tarım alanlarının korunması ve attırılması üzerine program hazırlatan partinin belediye başkanları İnciraltı’na itiraz etmek zorundadır. Onlara görevlerini hatırlatıyoruz. Belediye başkanları bu sürece sahip çıkmalı.”

Editör: Tuğkan Üsküp