Batuhan KAYA/İz Gazete- 27 Kasım 2022’de Göztepe-Altay arasında oynanan futbol müsabakasında, Göztepeli bir taraftarın deplasman tribününden ateşlenen havai fişekle yaralanmasına dair görülen dava sonuçlandı. Davada havai fişeği ateşleyen F.E’ye ‘silahla kasten yaralamadan’ 11 yıl 3 ay, ‘spor alanlarına yasak madde sokulmasından’ 2 yıl 1 ay ve ‘müsabaka düzeninin bozulması’ suçundan 1 yıl 8 ay olmak üzere toplam 15 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme 13 sanığın 10 aydan 2 yıl 6 aya kadar hapsine hükmetti ancak hükmün açıklanması geri bırakıldı. 10 kişi ise beraat etti.

Spor Sosyoloğu Prof. Dr. Ahmet Talimciler, müsabakada yaşananlar, Türk sporundaki şiddet olayları ve sanıkların aldıkları cezalara dair İz Gazete’ye konuştu. Talimciler, bu gibi olaylardan sonra spordaki şiddet olaylarında faillerin cezalandırılmasında geç kalındığını ve sorunun yasa yapmak değil, yasaları uygulamak olduğunu kaydetti. 

Talimciler, “Önemli olan cezaların caydırıcı olmasından ziyade sizin bunları uygulamakta kararlı olup olmamanızdan geçiyor. Siz cezayı verdiğinizde iş bitmiyor. Ceza sonrasında gerçekten ortaya koyduğunuz şey bu insanlarda caydırıcılık yaratıyor mu yaratmıyor mu? Mesele budur. Göztepeli taraftarın başına bunları açan kişi 1 yıl sonra değil kamuoyu bu olayı gördükten hemen sonra cezası verilmiş olsaydı etkisi çok daha etkili olurdu. Şimdi bu cezanın yansıması pek çok insana geçmeyecek bile çünkü insanlar olayı unuttu” diye konuştu.

Türkiye’de yargı yavaş işliyor

Talimciler, PSG’nin bir müsabakasında benzer bir saha olayı yaşandığını ve bu olayın ardından failin hızlı bir şekilde mahkemeye çıkarıldığını hatırlattı. Ülkemizde yargının yavaşlığı ve yasaların uygulanmasında yaşanan problemlerin bu tarz olayların önünü açtığını kaydeden Talimciler, “6222 sayılı kanun ‘eylemin sonucunda şu olsun, böyle bir ceza verelim’ gibi bir niyetle yazılmamıştır. Orada yaşanabilecekleri en az seviyeye indirgemeye çalışır. Muhtemelen bu yaşanan olay sonrasında oraya bir düzenleme de gelir. Bu biraz yaşanan şeylerin karşılık bulmasıyla alakalıdır. Karşılık arttıkça ona yönelik tepkiler ve cezai yaptırımlar da arttırılır. Kimse Göztepe maçındaki olay gibi bir şeyi öngörmedi. Burada şunu ortaya koymak lazım, söz konusu olayın üzerinden 1 yıldan fazla zaman geçti ve daha yeni bir ceza veriliyor. Sistem çok yavaş işliyor. PSG maçında benzer bir olay yaşanmıştı ve bu olaydan 1 gün sonra fail mahkemeye çıkarılıp cezaya çarptırılmıştı. Bizde hukukun işlemesi ve belli bir yerlere varması çok geç oluyor. Burada bir sıkıntı var” dedi.

Yasal düzenlemelerle bir yere varılamayacağını çünkü yargı karşısında bazı insanların “daha eşit” olduğunu ifade eden Talimciler, “Kişilere göre yasaları uyguladığımız, bazılarını “daha eşit” hale getirdiğimiz için bunlar oluyor. Ankaragücü Başkanı hakemi dövdükten sonra kulüp başkanlığından ayrıldı ama adam kulüp başkanı gibi karşılanıyor. O da yetmedi Kulüpler Birliği Toplantısı’nda ağırladılar ve veda ettiler. 20 kulübün temsilcileri bu adama veda etti, siz bunu resmi bir kurum adı altında yaparsanız bütün bu yapılanları onaylamış olursunuz. Bunu düşünmekten bile acizler, siz bunu yaparsanız aşağıdaki de aynısını ya da daha beterini yapar. Taraftar ya da yönetimlerin birçoğu yapılanların az bile olduğu kanaatindeydi ki hâlâ aynı fikirdiler. Sen istediğin kadar yasal düzenleme de madde de bir yere varamayacaksın. Türk Futbolunda yaşananlar herkesi birleştirmeliyken herkesi ayrıştırıyor” şeklinde konuştu.

Birileri ölünce bir şeyler değişecek

Türk sporundaki şiddet olaylarının ancak birileri ölünce değişeceğini söyleyen Talimciler şöyle konuştu:
“Türkiye’de futbolla alakalı aynı hataların tekrar tekrar yapılması tesadüf değil. Aynı şeyleri tekrarlayıp duruyoruz ve bir adım bile öteye gidemiyoruz. Buradan çıkacak şey de 6222’deki maddelerin arttırılması, yeni maddelerin eklenmesi olacak. Olaylar ortadan kalkmayacak. Ne zamana kadar? Sahanın içerisinde birisi öldürülene kadar. Biz sorunları çözmüyoruz, geçiştiriyoruz.”
 

Editör: Tuğkan Üsküp