Ege'nin incisi İzmir'in ilçeleri de ayrı güzel. Bu ilçelerden biri de Kınık. İlçe adını, Oğuz Türklerinin Bozoklar kolunun Kınık boyundan alıyor. Selçuklu İmparatorluğu’nun kurucuları bu boydandı.

Kınık'ın batısında ve kuzeyinde Bergama, doğusunda ve güneyinde ise Manisa bulunuyor.

İlçe Roma İmparatorluğuna kadar uzanan tarihi bir geçmişe sahip olup ilk çağ yerleşim merkezi olan Gambreion'un yerine kurulduğu sanılmaktadır.

Kınık'ta gezilecek yerler

Kınık’ta görülebilecek yerlerin başında ilçenin tarihini yansıtan Beşiktaş Tepesi geliyor. İlçeyi en yüksek noktadan gören tepe olmasının yanı sıra Bergama ve Bakırçay Ovası’nın rahatça gözlemlenebildiği tepe adını bebek beşiği görünümünden alıyor. Geçmişte surlarla çevrili olan ancak günümüze ne yazık ki ulaşamayan tarihi değerlerinin yanı sıra bölgede biri insan yapımı biri doğal iki mağara bulunuyor. Kınık’ın tarihinin başladığı yer olarak bilinen Karadere Köyü’ndeki Mamurt Tepe ve Kocaömer Köyü’ndeki elle yapılmış izlenimi veren tümülüs görüntüsündeki Asar Kale de yine ilçenin geçmişini anlamak açısından önem taşıyor.

Kınık'ta gidebileceğiniz yerlerden biri de Boncuk Gölü. Kınık ile Poyracık arasında yer alan Boncuk Göl’de mangal yapabilir, cıvıl cıvıl kuş sesleri arasında sakin bir gün geçirebilirsiniz.

Tarihi kalıntılar ile dolu eski bir köy olan Karadere’de gezip köy havası alabilirsiniz. Yunt Dağı’nın en yüksek tepesi olan Mamurt Tepe’de Cilalı Taş Devri’nden kalan ve yeşil taştan yapılmış baltayı görebilir, Kybele Tapınağı kalıntılarının bulunduğu Mamurt Kale’yi dolaşabilirsiniz. Osmanlı döneminde inşa edilen Kocaömer Köyü’ndeki Tümülüs görüntüsündeki Asar Kale, Cumalı Köyü’ndeki Cumalı Camii ve Poyracık Köyü’nde yer alan Yıldırım Camii de günümüze kadar ulaşan diğer yapılar arasında.

Aynı zamanda Kınık'ta cuma günleri köylülerin kurduğu bir pazar bulunuyor. Eğer cuma günü Kınık'a yolunuz düşerse, köylüyerin organik ürünlerinden satın alabilirsiniz.

Aynı zamanda Kınık'ın meşhur gazozundan içmeyi de unutmayın.

Kınık nerede bulunuyor?

Kınık İzmir'in ilçelerinden biri. Kınık İzmir şehir merkezine 119 kilometre, Bergama'ya ise 19 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Kınık'a nasıl gidilir?

Kınık'a İzmir otogarından kalkan otobüslerle gitmek mümkün. Aynı zamanda Bergama'dan Kınık'a ESHOT otobüsü de var.

Editör: Özlem Çimen Durmaz