İzmir'de doğa ile iç içe bir ortamda gezebileceğiniz, yürüyüş yapabileceğiniz çok sayıda yer bulunuyor. İzmir'de doğa ile iç içe bir gün geçirebileceğiniz bir kaç yeri sizin için derledik.

Seferihisar zeytin yolu

Seferihisar ilçesinin Sığacık mevkiinde yer alan Zeytin Yolu, özel bir yürüyüş yolu olma özelliği taşır. Yol boyunca asırlık zeytin ağaçları ile menengiç ağaçları yürüyüşçülere eşlik eder. Ayrıca bölgede mandalina bahçeleri ve tarım alanları da bulunur.


Teos Menengici Tabiat Anıtı

Menengiç ağacı Türkiye'de 2-3 metre boylarında çalı veya 10 metreye kadar boylanabilen ağaç formlarında görülebilir. Karşılıklı dizilmiş bileşik yapraklar 5-11 parlak yaprakçıktan oluşur ve reçine kokusu verir. Kırmızımsı mor renkli çiçekler mart ve nisan aylarında görülür. Mürekkep meyve, küçük ve küre biçiminde olup olgunlaşınca yeşil ve maviye dönüşür. Tohumlar eylül-ekim aylarında olgunlaşır. En iyi gelişmeyi alkali topraklarda yapar. Fazla boylanmaz ve yavaş büyür. Işık isteği yüksektir. Seferihisar ilçesi Sığacık mevkiinde bulunan menengiç ağacı da 1,5 dekarlık saha içerisinde 1994 yılında Teos Menengici Tabiat Anıtı olarak ilan edilmiştir.


Yelki Akdeniz Ormanı

Bölgede, Anadolu palamut mesesi, kermes mesesi, menengiç, kızılçam gibi Akdeniz bitki örtüsüne ait türler bir arada görülür. Doğal Akdeniz ormanı ekosistemine sahip olan alan şehrin içerisinde doğallığıyla göze çarpar. Yaban domuzu, tilki, çakal ve yaban tavşanı gibi memeli yaban hayvanlarının yanı sıra şahin, atmaca, kızılgerdan, mavi baştankara gibi kuş türleri de görülür.

Yarendere Fıstık Çamı Tabiat Anıtı

Yarendere Fıstık Çamı Tabiat Anıtı, özellikle uzun boylu olmasıyla dikkat çeker. Anıt ağaç, 150 yaşında, 30 metre boy, 1.30 metre çap ve 4.10 metre genişliğe sahiptir. Yarendere Fıstık Çamı Tabiat Anıtı Güzelbahçe ilçesine bağlı Maltepe mevkiinde bulunur.


Kölemen Damları Seyir Terası

Bayındır ilçesinin Yakapınar mahallesinde bulunan Kölemen Damları Seyir Terası, Bayındır ovasına hakimdir. Vadiler, su havzaları ve bitki örtüsü buradan izlenebilir. Yaban domuzu, çakal, tilki ve yaban tavşanı gibi memeli yaban hayvanları ile üveyik, karabaşlı ötleğen, yılan kartalı gibi kuş türleri yaşar.


Yamanlardağı Tabiat Parkı

Tabiat Parkı 2011 yılında bakanlık tarafından korunan alan olarak tescillendi. Yamanlardağı Önemli Doğa Alanı (ÖDA) içerisinde yer alır. Önemli bir kısmı kızılçam  ormanları ve makiliklerle kaplı olan ÖDA, kuru maki topluluklarından kestane ormanlarına kadar değişen geniş bir bitki örtüsü mozaiğini barındırır. Dağın alt bölgelerinde geniş alanlar kaplayan bodur maki toplulukları yüksek irtifalara çıkıldıkça yerini sırasıyla kızılçam ve karaçam ormanlarına bırakır. Karaçam ormanlarının içinde dağınık olarak saçlı meşe, tüylü meşe; daha nemli bölgelerde ise çiçekli dişbudak bulunur. Alandaki kayalıklar yaban hayatı; mağaralar ise birçok yarasa türü için önemli yaşam alanıdır. ÖDA, nadir bir tür olan sırtlanın Ege Bölgesi'ndeki bilinen en kuzey dağılımını oluşturur. Bunun yanı sıra alandaki mağaralar uzunkanatlı çöl yarasası, uzunayaklı yarasa ve nesli küresel ölçekte tehlike altında olan Akdeniz nalburunlu yarasası , nalburunlu büyük yarasa , nalburunlu küçük yarasa  ve küçük farekulaklı yarasa için önem taşır. Yamanlardağı Tabiat Parkında özellikle yaz döneminde Ada doğanı gözlemlemek mümkündür. Ayrıca orman kuşları gözlemi için oldukça uygun bir alandır.

Editör: Özlem Çimen Durmaz