Alaçatı Ot Festivali bu yıl 13'üncü kez düzenleniyor. Festivalin tarihleri ise 18-21 Nisan olarak açıklandı. Peki Alaçatı'nın en meşhur otları hangisi biliyor musunuz?

125'ten fazla ot çeşidi ile Alaçatı, ülkemizin doğal ot bankalarının başında geliyor. Çok sayıda ot türü olsa da Alçatı'nın 20 ot türünü sizin için derledik.

1- Şevketi Bostan

Ege'de çok sevilen ve tüketilen otlardandır. Tarla kenarlarında, bahçelerde ve kırlarda yabani olarak yetişir. Vitamin ve mineral zenginidir. Kemikli kuzu etiyle de enfes olur, kaynatılıp salatası da mükemmeldir. Zeytinyağlı yemeğine doyum olmaz.

2-Arapsaçı

Yabani rezene ve sıralık olarak da bilinen Roma İmparatorlarının bile vazgeçilmezidir. Keskin bir anason kokusuna sahip arapsaçı, limon ve zeytinyağı ile salata olarak tüketilebilirken yumurtalı veya kuzu etli olarak yemeği de yapılabilir. Karışık ot kavurmaları ve böreklerin olmazsa olmazı diyebiliriz. Havuç gibi göz sağlığı için de önerilir.

3-Cibes

Cibes veya cibezin salatası da yemeği de yapılır. Cibes, lahananın hasattan sonra toprakta canlı kalan kökleri üzerinde yeşeren lahana filizleridir. Pek kimsecikler bilmese de bir yerseniz bir daha bırakamazsınız. Cilt güzelliği için Tanrıçaların vazgeçilmezi olmuştur.

4-Dağlama

Koyungözü ya da alagömeç olarak da bilinen papatyagillerden bir ottur. Taze sürgünlerinden haşlanarak zeytinyağlı salatası yapılır, sofranın baş tacı olur. Karışık ot kavurmalarında, gözleme ve çöreklerde sıklıkla kullanılır.

5-Deli Kereviz

Sahil kenarlarında ve kuru yamaçlarda görülür. Yaprak ve sap kısımları haşlanarak salatası yapılabilir. Ayrıca zeytinyağlı olarak sulu yemeği de enfes olur.

6-Deniz Börülcesi

Olsa da yesek denilen deniz börülcesi tam bir damak şölenidir. Deniz kıyısına yakın bölgelerde filizlenir, tuzlu / ekşi bir aroması vardır. Haşlandıktan sonra sarımsak, limon ve zeytinyağı ile yapılan sosu üzerine eklenip salata olarak sofraya gelir. Kıyıp yenmez, yanında yatılır.

7-Ebegümeci

Protein ve C vitamini deposu ebegümecinin körpecik yaprakları haşlanır ve isteğe bağlı ekşili veya yoğurtlu salatası yapılır. Çiğ olarak ise tuzla hafifçe ovalanıp salatalara da eklenebilir. Sade veya karışık otlarla kavurması, etli, pirinçli ya da bulgurlu yemeği, sarması ve çorbası yapılır. Omlet, krep, börek ve gözlemelere bile ekleyebilirsiniz.

8-Eşek helvası

Helvacık, çoban düdüğü (ıslığı), sütlüce ve sütlü diken diğer isimleri. Haşlanıp zeytinyağlı, limonlu sos ile ılık servis edilirse tadına doyum olmaz. Soğanlı yemeği de yapılmaktadır.

9-Gelincik otu

Bu otun alt yaprakları salatalara eklenirken yemeği de yapılır. Soğuk kış ayları için kırmızı çiçeklerin yapraklarından reçel ve şurup yapılır.

10-Hardal otu

Hardal otu mezesi bir başkadır. Hardal otunun kaynatıldıktan sonra sarımsak, zeytinyağı, limon suyu sosu ile servisi makbuldür. Yumurtalı veya yumurtasız kavurması da yapılır.

11-Hodan

Diğer isimleri ıspıt veya kaldırık otu olan hodan, eski çağlarda savaşa giden askerlere cesaret verirmiş. Salatası meşhur olduğu kadar yumurtalı kavurmasını da denemelisiniz.

12-İğnelik

Yoğun bir aroması olan iğnelik için leylek gagası, çobaniğnesi, dönbaba da denmektedir. Salatası, çöreği, böreği, gözlemesi ve haşlaması yapılır.

13-Kaya koruğu

Denize çok yakın kayalık bölgelere özgü kaya koruğu, haşlandıktan sonra salatalara ve yemeklere eklenebilir. Turşusu da kurulur.

14-Köremen

Aslında bir çeşit yabani sarımsak olan köremen otu, kalp damar sorunları için faydalı olarak biliniyor. Taze olarak salatalarda, soslarda kullanılırken yumurtalı kavurması yapılır ve ot kavurmalarında kullanılır.

15-Radika

Balıksız radika, radikasız balık olmaz. Haşlandıktan sonra zeytinyağı ve limon, sarımsak ile servis edilir. Grip ve soğuk algınlığı için de birebirdir.

16-Stifno

Yunanlıların Stifinos dediği stifno, bostan, kiraz ve narenciye ağaçlarının altında kendiliğinden biter. Giritli Türklerin sofralarındaki değişmez otlardan biri olan Stifno’nun tohumları çiçek açmadan toplanır, Girit kabaklarıyla beraber haşlanır ve salatası yapılır.

Su teresi

Özellikle su kenarlarında yetişen ve yemeği yapılmayan su teresinin yaprakları salataya doğranabilir ancak bu işin doğrusu yıkayıp yemektir.

Tilkişen

Yabani tatlı bir kuşkonmaz olan tilkişenin taze sürgünlerinden yumurtalı ya da yumurtasız kavurmaları yapılır ve bağışıklığı güçlendirir.

Turpotu

Bir başka tabiat harikamız turpotunun genellikle haşlandıktan sonra zeytinyağlı, limonlu salatası ve yumurtalı/yumurtasız kavurması

Zahter

Kara kekik ya da dağ kekiği de denir kendisine. Salatası da yapılır, kavurması da. Kahvaltılarda boy gösterir. Böbreklerin dostu olmasının yanı sıra yaraları iyileştirmesiyle ünlüdür.

Editör: Özlem Çimen Durmaz