AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 Ocak'ta yapmış olduğu konuşmada emekli maaşları ile ilgili Temmuz ayında hayata geçirilecek yeni sistemin olacağını söylemişti.
Milyonlarca emekliye verilecek enflasyon farkı için çalışmalar yürütülürken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki taslak düzenleme tamamlandı. Yapılacak değişikliğe göre, bugüne kadar memur emeklilerinin dahil olduğu Emekli Sandığı mensupları için verilecek enflasyon farkı, aynı oranda SSK ve Bağ-Kur emeklisine de yansıtılacak.

Artış oranları eşitlenecek

Konuya ilişkin Erdoğan, Ocak ayında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: "Önümüzdeki Temmuz ayında artışlarla birlikte emeklilerimizin hepsi yaklaşık aynı oranlarda maaş artışına kavuşacaklar. Yani SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı ayrımı yapmadan, tüm emeklilerimizin yıllık maaş artış oranları önümüzdeki Temmuz ayında eşitlenecektir. Çünkü yılın ikinci yarısındaki maaş artışlarındaki memur emeklileri enflasyon farkını alırken, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri enflasyonun tamamını alacakları için maaş artış oranlarındaki dengesizlik giderilecektir."

Temmuz ayında emekliler ne kadar zam alacak?

Emekliler için henüz net zam oranı belli olmasa da, yapılan düzenleme SSK ve Bağ-Kur emeklileri için olumlu bir değişiklik olarak yürürlüğe girecek. Normal şartlar altında emekli sandığı mensuplarından daha az zam artışı alan bu emekliler, Temmuz ayında yapılacak artışla birlikte eşit oranda zam almaya hak kazanacak.

Enflasyon farkı ne zaman belli olacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın ilerleyen günlerde emeklilere yönelik uygulanacak değişiklikler hakkında detaylı bilgi vermesi beklenirken, emeklilere verilecek Temmuz farkının ise Haziran ayında Erdoğan tarafından duyurulacağı tahmin edilmekte.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Temmuz ayında emeklilere yalnızca TÜİK tarafından açıklanacak 6 aylık enflasyon farkının verilmesini istediği, kulislerde konuşulan bilgilere göre herhangi bir refah payına gidilmemesini tavsiye ettiği belirtildi.

Editör: Esra Seyirden