Güzel İzmir’i güzel yapan sokaklarına güzellikler katan kadınıyla erkeği ile çiçekçi güzelleri roman kardeşlerimizdir.

İzmir’in seyyar çiçekçileri

Beş yıl önce çıktığımız yolculukta sevgili başkanımız Tunç Soyer‘in görev süresi sona ererken İzmir sokakları güzelliğinin en önemli göstergelerinden olan seyyar Roman çiçekçi kardeşlerimiz de İzmir Seyyar esnaf ve Sanatkarlar derneğimizin önderliğinde, akademik hayatlarını, araştırmalarını, uygulamalı çalışmalarını sokaklara adamış, sokakların babası  Dr. Osman Sirkeci ve çok kıymetli hocamız Prof . Dr. Kamuran Elbeyoğlu hocalarımızın vizyoner rehberliğinde geliştirilen, yerleri belirlenen, eğitimler alan İzmir sokaklarına yepyeni bir zenginlik kazandıracak olan tezgahlarına kavuşmaya başladılar.

Kuşaklar boyu Çiçekçi

Kuşaklar boyu, sevgililer gününde, Anneler Günü’nde, aşıkların birbirine hediye sunacakları her an yanlarında olan, hayatımızın ve sokaklarımızın güzelliği roman çiçekçi kardeşlerimiz nihayet hak ettikleri insan onuruna yakışır iş ve yaşam koşullarına kısmen de olsa kavuşmuş oluyorlar.

Böylece sosyal demokrat belediyeciliğin, yerel yönetim anlayışının, katılımcılığın, paylaşımcılığın en güzel ifadesi olan arka sokakları kentin merkezi ile buluşturmuş oluyoruz.

Kentin doğal paydaşlarını ortak yaşam alanımızın ayrılmaz parçaları haline getiren bu anlayışla roman seyyar satıcı çiçekçi kardeşlerimiz dışlanmaktan, savunmasız, örgütsüz, güvencesiz yaşamaktan, ötelenmekten, yerlerinden edilmekten, zabıta şiddetine maruz kalmaktan nihayet kurtulmuş olacaklar.

Roman Çiçekçi Kooperatifleri Kurulurken

Uzun mücadeleler, yorucu tartışmalar, odaların muhalefeti, bürokratların üsttenci, küçümseyici  ve konformist bakışlarına karşı bilinçli ve deneyimli dik duruşlar, çalışmalar, araştırmalar, başarılı dünya örnekleriyle değişmek zorunda kalan dayanaksız ve haksız tüm dirençleri yıkıp geçti sokakların demokratik katılımcı, örgütlü ve bilinçli mücadelesi.

Sokak Emekçilerinin Kentdaşlığı çalışmalar nihayet meyvalarını vermeye başladı. Diyalektik akılla istişare ve örgütlenme gücü ile kentin bu diğer paydaşları, kent hukuku ve kent kent haklarına uygun olarak hak ettikleri onurlu yerlerini almaya başladılar.

İzmir’de atılan bu kolektif adım, ne sadece belediyenin ne sadece bürokratların ne de sadece meslek odalarının eseri oldu. İzmirli Sokak emekçilerinin dernekler, kooperatifler etrafında örgütlenmeleri, kendi haklarının ve hukuklarının bilincine varmaları sihirli dokunuş oldu.

100 yıllık alışkanlıklar yıkmak zordu öğrenilmiş bıkkınlık ezginlik umutsuzluğu kırmak bunun yerine yeni umut ışığı yapmak dayanışmayı geliştirmek paylaşımcılığı sağlamak ve haklar için sokak ve emek bazlı ayrımsız el elini omuzumuza mücadele anlayisini yerleştirmek her şeyden çok daha zordu. Ancak bilinç ve doğru bilgiye inanç sabırlı ve istikrarlı mücadele geleneği bu zorluğu yenecek sihirli güce sahipti.

Eğitim bilinçlenme ve örgütlenme 100 yıllık büyüyü bozdu yıllar süren buluşmalar,  eğitim çalışmaları, tartışmalar sonucunda İzmir’e emeği geçen ister sabit ister seyyar olsun tek tek tüm esnaflarımızın ve onların kurduğu derneklerinin, kooperatiflerinin temsilcilerinin ve kendilerinin katılımlarıyla belediye bünyesinde oluşturulan komisyonların da sorumluluklarını yerine getirmesi ile seyyar çiçekçiler, kestaneciler ve mısırcılar tezgahlarına nihayet kavuştu.

Kendi önderlerini yetiştirdi

İzmir sokakları da dünyanın her yerinde olduğu gibi bizzat kendi içinden kendi pratiklerinden yaşamın ta kendisinden edindikleri deneyimler mücadelenin kazandığı tecrübelerle kendi önderlerini de yarattı. Bunların başında karabağlar Esendereli seyyar çiçekçiler önderi ve muhtar adayımız yüksel Ördekoğlunu emir sultan mahallesi muhtarı ve roman hakları mücadelesinin önderi Hüseyin Heptepe‘yi yaşamlarını ve eğitimlerini hala faaliyetlerini sürdürdükleri bahri baba Parkı’nda su satarak şemsiye satarak mısır satarak kazanan Evren Laçin ve Erhan Laçin kardeşleri & eşsiz lezzette hazırladığı kestaneleri mısırlarıyla ünlü Mehmet Şerif Akbulut’u ve daha nicelerinin emeklerini saymadan geçmek hem onlara saygısızlık olur hem de mümkün değildir. Bu süreçte en başta da sorumluluğunun bilincinde olan İzmir Büyükşehir Belediye başkanı sevgili Tunç Soyer başkanımızın ısrarlı, inançlı ve kararlı duruşuyla anlamlı ve tarihi bir Türkiye ve dünya örneği İzmir sokaklarında yaratılmış ve tarihe geçmiş oldu.

Editör: Özlem Çimen Durmaz