Urla'nın güzel köylerinden biri de Nohutalan köyüdür. Köy, Urla'nın yaklaşık 27 km batısında İzmir-Çeşme karayolu üzerinde bulunur. Köye ulaşmak için bir kilometre içeri gitmelisiniz.

Köy iki mahalleden oluşmaktadır. Eski mahalle Yukarı Nohutalan, diğeri ise Aşağı Nohutalan mahalleridir. Köyün etrafı tamamen ormanlarla kaplıdır. Ufak bir tepe üzerine kurulmuş olan köyün eteklerinde geniş tarım arazileri bulunur.

Halkın çoğunluğunun Boşnak olduğu Nohutalan, mübadele öncesinde ağırlıklı bir Rum nüfusu barındırmıştır. 1923-1930 yılları arasında mübadele ile birlikte bölgeye Balkanlar’dan çok sayıda göçmen nüfus gelmiştir.

Köy balkanlardan göç almıştır , köy sakinlerinin önemli kısmı Boşnak kökenlidir ve bilinen saf üç Boşnak köyünden biridir.

Köy içinde eski Rum köylerinden kalan eski evler görülmektedir ve üst örtüsü tamamen yıkılmış eski bir kilise bulunmaktadır.

Köyün içinde bakkal veya kahvehane bulunmamaktadır. Köylüler bu tarz ihtiyaçları için Uzunkuyu köyüne gitmektedir.

Köy halkı geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. Köy arazileri organik tarım yapmaya çok uygundur. Köylülerde organik tarım dışında genellikle iyi tarım uygulaması yapmaktadır. Köy arazilerinde iki üretici sertifikalı ve kontrollü “Organik Tarım “ yapmaktadır.

Köyün iki önemli ürünü bulunmaktaydı, kavun ve nohut. Ancak son zamanlarda en yoğun zeytin ağacı dikimi olan köy halini almıştır. Zeytin ağacı varlığının önemli bir kısmı organiktir.Köyde belirli bölgelerde, “Nohutalan Lalesi “ diye bilinen çok özel lale doğal olarak yetişmektedir.

Köyün yol kenarında çok sayıda satış tezgahı bulunur. Eğer bu yoldan geçerseniz siz de köylülerin sattığı yerli kavun, sebze, yumurta, nohut, lale gibi ürünlerden alabilirsiniz.

Kavun festivali düzenleniyor

Kavunu ile de ünlü olan köyde eylül ayı başlarında Kavun Festivali düzenleniyor. Festivalde en iyi kavun yarışması yapılırken, köylüler de ürünlerini satma imkanı buluyor.

Köyde yetişen kavunlar susuz yetiştirilmektedir ve kendine özgü tadı da buradan gelmektedir. Yetişen bu “Susuz Kavunun” coğrafi işaret başvurusu yapılmış ve tescillenmiştir.

Nohutalan Köyü'ne nasıl gidilir?

Nohutalan Köyü'ne özel aracınızla gitmek isterseniz İzmir-Çeşme karayolunu kullanmalısınız. Eğer toplu ulaşımla gitmek isterseniz de ESHOT'un Çeşme-Urla arasında sefer yapan 760 numaralı otobüsüne binebilirsiniz.

Editör: Özlem Çimen Durmaz