MİHRİCAN CANDEMİR / İZ GAZETE- CHP Konak Belediye Başkan Adayı Nilüfer Çınarlı Mutlu, İzTV’de yayınlanan Seçime Doğru programına konuk oldu. Uzun yıllar STK’larda görev yapan, aynı zamanda Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu olan ve İzmir’in akıllı şehir olması yönünde birçok önemli projelere imza atan Mutlu, projelerini İzTV’ye anlattı.

5 Aralık Kadın Hakları Günü’nde adaylığını açıklayan CHP Konak Belediye Başkan Adayı Nilüfer Çınarlı Mutlu, kadınların gerek yerel yönetimlerde gerekse meclislerde daha çok yer edinmesi gerektiğini ifade etti. Mutlu, “Partimizdeki dönüşümünden sonra genel başkanımız bu konuda bize söz vermişti. İzmir’de 30 ilçenin 9’unda liyakatli kadın adayları seçerek sözünün arkasında durdu. İzmir ve İzmirli kadınlar açısından da bu durumu çok önemli buluyorum. Çünkü siyasi tarihimiz boyunca İzmir’de 6 tane kadın belediye başkanı olmuş ve biz bir kerede 9 tane birden kadın aday gösterdik. Ayrıca meclis üyelerimizi belirlerken de kadın ve genç oranını oldukça yüksek tutacağız ve genel merkezimize sunacağız” dedi. 

Kent beni kucaklayacak

2019 seçimlerinde Millet İttifakı ile CHP’nin yüzde 63,21 oy almasına değinen Mutlu, “Kent uzlaşasını sağlayacağımı düşünüyorum. Daha önce ittifak olduğumuz partilerin de beni destekleyeceğini düşünüyorum. Çünkü bugüne kadar kurduğum ilişkiler, İzmir ve Konak için yapmış olduğum çalışmalar ve yerel yöneticilik deneyimimin olması sonucunda kentin beni kucaklayacağını düşünüyorum. Ayrıca İzmirliyim, bu kentte doğdum büyüdüm, okudum, çalıştım. Kentin her sokağına, hayvanına dokundum. Bu kenti biliyor, tanıyorum” diye konuştu. 

Dönüşüm gerçekleşmeli

Konağın en önemli sorununun yapı stoku olduğunu belirten Mutlu, kent merkezinde çok eski binaların bulunduğunu ve bu binaların kaçak bir şekilde yapılaşmış, imar affıyla yasallaşmış olduğunu da ifade etti. Mutlu, “Tüm bunların birleşmesiyle Konak’ta eski kırılgan yapı stoku olduğunu görüyoruz ve bunun dönüşümü gerçekleşmeli. İzmir’in merkezi olan Konak’ı birçok projelerle daha güçlü bir merkez haline getirmeliyiz. Sanatın, ticaretin ve kültürün merkezi olması için çalışacağız” şeklinde konuştu. Ayrıca Gültepe Planları hakkında da konuşan Mutlu, “Mevcut belediye başkanımız döneminde planlar tamamlandı ve uygulamaya geçilecek. Göreve geldiğimizde halk toplantıları yapıp onlara projelerimizi anlatıp, yatırımcılarla buluşturacağız. Buna en kolay dönüşümün yapılacağı yerden başlayacağız. Yatırımcıyı en kolay çekeceğimiz ve halkın da içine sinen, ‘varım’ dediği noktalardan başlayarak, umut olarak yürüyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Konak’ı yönetmek için adayım

Konak’ı yönetmek için, belediyecilik yapmak için bu seçimi kazanmak istediklerini söyleyen Mutlu, Konak’ın kaybedecek bir dakikasının olmadığını söyledi. Mutlu, “Göreve geleceğiz ve çalışacağız. “İnsanların barış içerisinde yaşamasını istiyorum. Kimsenin başkasına daha fazla yardım yapıldığını düşünmesini istemiyorum. Kamu bütçesini herkese eşit bir şekilde pay etmek istiyorum. İnsanların bütün taleplerini yerine getirmek için çalışacağız. İlk 100 gün dokunuşlarına bir an önce başlayacağız ve hedefler koyarak kontrollü bir şekilde ilerleyeceğiz. Ayrıca projelerimiz bütçe gerektirdiği için de bütçe arayışına da başladık. Yurtdışından, hükümetten alınacak desteklerin hepsine açığız” şeklinde konuştu. 

Toplumcu belediyecilik anlayışıyla belediyeyi yönetmek istediğini dile getiren ve projelerinden bahseden Mutlu, “Dezavantajlı kesimin gözetildiği, bir yandan da yoksulluğun yok edilmesi için çalışıldığı bir anlayışla hareket edeceğiz. Kentteki yoksulluk sayısı her geçen gün artıyor. Dolayısıyla istihdam olanaklarını arttırmak için de çalışacağız. Sosyal yardımlarımıza devam edeceğiz. Örneğin, kütüphaneler, gençlik merkezleri, spor salonları açarak gençlerin hobi edinmesini sağlayacağız. Kadınları, yaşlıları ve gençleri sosyalleştireceğiz. Kadınların daha rahat sosyalleşebilmesi için kreş açacağız. Yaşlıların zaman geçireceği mekanlar açılacağız. Ayrıca gençleri uyuşturucudan uzak tutmak için rehabilitasyon merkezi oluşturacağız. Halk sağlığı için diş taramaları yapacağız. Bunları bizi destekleyen güçlü ve gönüllü doktorlar ile birlikte yapacağız. Geçmişte meslek odalarıyla idealize ettiğimiz dünyayı, başkan olduğumda bana destek olarak gerçekleştireceğiz. Kentsel dönüşüm, kaldırım işgallerinin sona erdirilmesi, modern Pazar yerlerinin inşa edilmesi gibi projeleri hayata geçirerek insanların mutlu olduğu, değerli hissettiği bir ‘Konak’ oluşturacağız” diye konuştu.

Yeter ki öteki hissetmesinler

Öğrencilerin, gençlerin yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı dolayısıyla olumsuz etkilendiğini ve daha sonrasında uyuşturucu gibi yasaklı maddelere yöneldiğini ifade eden Mutlu, “Öğrencilerin sosyalleşeceği alanlar yaratılarak ve burslarla destekleyerek onları uyuşturucudan uzan tutabilirsiniz. Biz bunun için de projelerimizi hayata geçireceğiz. Yeter ki kendilerini öteki hissetmesinler” dedi. Kentte yaşayan insanların mutlu hissetmesi için projeler tasarladıklarını söyleyen Mutlu, “Bunları, güzel bir park yapmak, sokakları temiz tutmak gibi küçük şeyler yaparak sağlayabiliriz. Heyecanlıyız. 1 Nisan’dan sonra her şey daha keyifli olacak” 

Herkesi mutlu etmeliyiz

330 milyon liralık katkı payıyla 1,5 milyon insana hizmet etmekte zorlanacaklarını belirten Mutlu, “Zorlanacağız ama 1,5 milyon insanın Konak’a gelmesini de çok önemsiyoruz. Onlar sayesinde merkezimiz canlı ve esnafımız mutlu. Tüm çalışmalarımızı 1,5 milyon insana göre yapacağız” dedi. Ayrıca Konak’ta gelir dağılımı ve eğitim düzeyi açısından birçok farklı insanın ikamet ettiğini de ifade eden Mutlu, “Tüm kesimi mutlu etmemiz lazım. Herkese dokunmamız gerekiyor. Önceliğimiz yok. Herkesin, her kesimin kendine özgü problemleri var. Herkesin sorunlarını çözeceğiz. Örneğin 111 mahallenin sorunlarını tespit ettik ve bu sorunları gidermek için projelerimizi geliştiriyoruz. Daha sonrasında da halkımıza sunacağız” dedi. 

Editör: Duygu Kaya