Son açıklanan Şubat 2024 TÜİK TÜFE verisine göre yüzde 67 seviyesindeki enflasyonda, halkın bütçesindeki öncelikli ve ağırlıklı harcamalarında yer alan gıda, ulaşım gibi harcamalarla "enflasyon açıklanandan daha yüksek mi?" sorularına iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez cevap verdi.
Eğilmez, çevremizdeki gıda fiyatları ya da kiralara bakarak, Türkiye'de hiperenflasyon var demenin yanlış olduğunu aktarırken, 'Türkiye'de olan 'çok yüksek enflasyon'dur' diyerek biraz daha gayret edersek hiperenflasyona gidebiliriz şeklinde uyarıda bulunmayı da ihmal etmedi: 

Tanımları değiştiremezsiniz!  

Eğilmez, X (Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, "Hiperenflasyona girip girmediğimizi soran, hatta hiperenflasyon içinde olduğumuz halde bunu yazmaktan çekindiğimizi ileri süren arkadaşlar var" dedi.

Eğilmez, 'Arkadaşlar, teknik tanımları istediğiniz gibi değiştiremezsiniz' derken, hiperenflasyonun yıllık enflasyon oranının yüzde 200 sınırını aşmasıyla oluştuğunu belirtirken, 'Türkiye'de TÜİK'in açıkladığı enflasyon yüzde 67, ENAG'ın açıkladığı enflasyon ise yüzde 127'dir' diye de ekledi.

Türkiye’de olan çok yüksek enflasyon

Enflasyonu bu iki kurum kadar kapsamlı başka bir kurum ya da şirket olmadığına vurgu yapan Eğilmez, İTO'nun ölçümlerinin yalnızca İstanbul için ücretliler geçinme endeksi olarak olduğunu ve kendi çevremizdeki gıda fiyatları ya da kiralara bakarak Türkiye'de hiperenflasyon olduğunu söylemenin yanlış olduğunu iletti.
 
Eğilmez, "Fiyatları bütün Türkiye'den ve TÜFE endeksinde olduğu gibi 400'den fazla mal ve hizmetten her ay toplayıp, ağırlıklandırıp öyle bakmak lazım" diye de teknik olarak doğru yönetimi anlattı. Ünlü iktisatçı, son olarak, "Türkiye'de olan çok yüksek enflasyondur. Biraz daha gayret edersek hiperenflasyona gidebiliriz orası ayrı" diye de paylaşımında açıklamasını bitirdi.

Editör: Esra Seyirden