BATUHAN KAYA/İZ GAZETE- Abalıoğlu Lezita’ya karşı Toplu İş Sözleşmesi masasına oturmayı reddettiği ve Hindistan’dan grev kırıcı olarak 50 işçi getirdiği için greve çıkan Öz Gıda-İş Sendikası İşçileri, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yürüyüş gerçekleştirerek basın açıklaması düzenledi. 7 Mart’tan bu yana haklarını arayan işçiler Kıbrıs Şehitleri Caddesi boyunca süren yürüyüşlerinde, üzerinde “Mesut’a 10 bin dolar, işçiye asgari ücret!” ve “Abalıoğlu Lezita’yı ifşa ediyoruz” yazan pankartlar taşıdı.

Açıklamadan önce konuşan Öz Gıda-İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün, “Bugün grevde 21’inci gün, devletin bütün kurumlarını etkilemişler ne anayasayı ne devleti tanıyorlar. Hiçbir kurum bizim şikayetlerimizi açıp bakmıyor, insanlar hiçbir suç işlememesine rağmen gece 2’de aranıp ifadeye çağırılıyor. Bu devletin kanunları zenginlere farklı fakirlere farklı mı işliyor? Evet, Abalıoğlu için böyle işliyor. Lezita markasıyla tavuk satışı yapanlar ne kanun ne de makam tanıyor. Utanmadan 5 bin kilometre uzaktan, ta Hindistan’dan işçi getiriyorsun. Maalesef Lezita’ya bir de bizden dinleyin, 81 vilayette bunları anlatacağız” diye konuştu.

Baskı gördük, işten atıldık, hakarete uğradık

Alandaki işçiler adına basın açıklamasını okuyan ve sendikaya üye olup örgütlendikten sonra yaşananları aktaran Grevdeki Lezita İşçisi Kasım Çetin, “2021 yılının temmuz ayında örgütlendiğimiz Ö Gıda-İş Sendikası ile Abalıoğlu Lezita'ya karşı verdiğimiz hukuk mücadelesini geride kalan 3 yılın ardından kazandık. Biz, Lezita’daki kötü çalışma koşullarına ve düşük ücretlere karşı Anayasal hakkımızı kullanarak sendikaya üye olduk. Kanun dışı hiçbir hareketimiz olmamasına rağmen sendikaya üye olduğumuz için baskı gördük, işten atıldık, tehdit edildik, hakarete uğradık” dedi.

Dalga geçer gibi savunma: İşçi bulamıyoruz

Hindistan’dan getirilen 50 işçi için Abalıoğlu Lezita’nın, ‘Çalıştıracak işçi bulamıyoruz’ açıklamasını hatırlatan Çetin, “İşten atılan arkadaşlarımız davalarını kazanmalarına rağmen işe alınmadı, mahkeme kararına rağmen Abalıoğlu Lezita sendikamızı tanımadı. Bizi işten çıkartan Abalıoğlu Lezita, ‘Bölgede işçi bulamıyoruz’ diyerek binlerce kilometre uzaktan, Hindistan'dan, grev kırıcı olarak işçi getirdi. Bölge halkı işsizlikle boğuşurken Lezita müdürleri utanmadan, ‘Çalıştıracak işçi bulamıyoruz’ dediler, bizlerle dalga geçtiler. Bizlerde grev kararı aldık. Grevimiz 20 günü geride bıraktı. Yanımıza siyasiler gelip gitse de bürokrasinin buradaki mücadeleden haberi olsa da hiçbir sonuç alamadık. Samimiyetle yanımızda olan emek dostları dışında bize destek veren kimsenin olmadığını gördük, işçinin işçiden başka dostu olmadığını gördük” diye konuştu.

81 vilayette eylem

İlerleyen günlerde Abalıoğlu Lezita’yı 81 vilayette ifşa edeceklerini söyleyen Çetin açıklamanın devamında şu ifadeleri kullandı:

“Emekçi İzmir Halkının bize destek olması, sesimizi duyması için bugün İzmir'e geldik. Bundan sonra da bölge halkına derdimizi anlatmaya, destek istemeye devam edeceğiz. Bizi sosyal medyadan duyurmanızı, grevimizi paylaşmanızı ve Lezita'nın yaptığı işçi düşmanlığını ifşa etmenizi istiyoruz. Lezita'nın kanun tanımaz ve işçi düşmanı tavı devam ettiği müddetçe sosyal medyada Lezita ile ilgili paylaşımlara destek olmanızı rica ediyoruz.”

Editör: Duygu Kaya