Zahter oldukça popüler olmuş bir baharattır. Tüketiciler arasında Zahter ve Kekik Aynı Şey mi? sorusunun cevabına farklı farklı yanıtlar gelse de, aslında her iki baharat birbirinden farklıdır. Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir.

Halk arasında birçok isimle anılan zahter en yaygın kullanımı ile 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır. Fakat tat olarak da görünüş olarak da kekikten farklıdır. Daha yeşil ve uzun yapraklı olan zahterin tadı daha keskindir.

Zahter otunun faydaları nelerdir?

-Sindirim düzenlenmesine yardımcı olur
-Böbrek hastalığı olan kişilere tavsiye edilen zahter vücutta direncin artmasına yardımcı olur.
-Saç dökülmelerine dökülmelerine iyi gelir
-Ağız kokusunu önler
-Kadın hastalıklarına karşı faydalıdır
-Adet söktürücü etkisi vardır
-Yara, yanık ve zamanla ciltte oluşmuş lekelerin tedavisinde kullanılır ve etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Antibakteriyel özelliği ve içerdiği benzoil peroksit sayesinde akne temizliğinde de kullanılır ve akne oluşumunu engeller.
-Zahterin en önemli özelliklerinden biri de mantar ve sedef tedavisinde kullanılan anti inflamatuar özelliğidir. Zahter yağı veya suyuyla mantar ve sedef tedavisi desteklenebilir.
-Tıpkı kekik gibi iştah açıcı bir etkiye sahiptir. Özellikle iştahsızlık problemi yaşayan çocukların zahter tüketmesi sağlanarak bu problem ortadan kaldırılabilir.


Zahter nasıl tüketilir?

Zahter bitkisi genellikle baharat olarak tüketilir. Aynı zamanda çayı da yapılır.

Bunun yanı sıra İzmirliler ise bu otun salatasını yapar. Aynı zamanda kavurması da İzmir'de meşhurdur. Daha çok kahvaltılarda tüketilir.

Editör: Özlem Çimen Durmaz