1865 yılında İzmir-Menemen demiryolunun hizmete girmesiyle yerleşime açılmış ve özellikle 1874 sonrasında Konak ile vapur seferlerinin başlatılmasıyla gelişmiş bir yerleşim yeri olan Karşıyaka, bugün İzmir'in en gözde ilçeleri arasında yer alıyor. 

Şehrin yaşam kalitesi yüksek semtlerinden biri olan bu ilçe; kültürel, tarihi ve sosyal dokusuyla dikkat çekiyor. İzmir'in en eski ve en büyük semtlerinden biri olan Karşıyaka, aynı zamanda tarihi ve kültürel birçok mirasa da ev sahipliği yapıyor. 

Peki bu huzur dolu semtin adının nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi?

Karşıyaka'nın adı nereden geliyor?

Karşıyaka'nın isminin nereden geldiğiyle ilgili T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sitesinde bir hikâye mevcuttur. Buna göre; Kordelya, İzmir Karşıyaka’nın eski isimlerinden bir tanesidir. Karşıyaka’nın ismi Coeur de Lion'dan gelir. Bu, Fransızca Arslan-Yürek demektir. III. Haçlı Seferinde Aslan Yürekli Richard’ın orduları Karşıyaka’da konaklamış ve o zamanlar ormanlık olan bu bölgeye Aslan Yürekli Richard’ın adı olan Cordelion adını vermişlerdir. Bu isim zamanla Cordelieu, Cordelion, Kordelya ve en sonunda Karşıyaka’ya dönüşmüştür. Bugün bile Karşıyaka'da Kordelya adında birçok kafe bulunmaktadır.

Editör: Duygu Kaya