İzmir'in Urla ilçesi Dünyanın en büyük zeytinyağı müzesi olan Köstem Zeytinyağı Müzesi'ne ev sahipliği yapıyor.

Müzenin kurulması fikri 2002 yılında ortaya atılıyor ve yıllarca müzede yer alacak malzemeler toplanıyor ve müze sonunda açılıyor.

Müze kurulurken yapılmak istenen ise ülkemizde bugüne kadar kurulmuş bulunan tüm zeytinyağı ezme sistemlerinin 1/1 ölçekte müze içinde yer almasını sağlamak ve yurt dışındaki çok gezilen zeytinyağı müzeleri içinde genellikle hemen hiç bahsedilmeyen ülkemiz, özellikle Ege ve Urla Yarımadası zeytinciliğinin ve kültürünün aslında neleri içerdiğini göstermek olarak açıklanmıştır.

Müze 20 bin metrekare toplam alan içinde 5 bin 650 metrekare kapalı alana sahip. Müze bahçesinin peyzajı düzenlenirken bir arberatum oluşturma mantığı içinde bölgede ve yerel toprakta yetiştirilebilen tüm ağaç türleri müze bahçesine dikilerek 500 üzerinde ağaç dikimi yapılmış. Bununla da çocuklara doğayı sevdirmek, doğa kültürlerinin geliştirilmesi amaçlanmış. Müzenin arka bahçesinde zeytin ağacı koleksiyonu oluşturulmuş, özellikle Ege bölgesi zeytin türleri ile dikimi yapılan diğer Anadolu zeytinciliği türleri de bu koleksiyonda toplanmış.

Müze sadece Dünyanın en büyük zeytinyağı müzesi değil aynı zamanda bir teknoloji müzesidir. Müze, Koç müzesinden sonra ikinci sanayi müzesi olma özelliği taşır.

Müzenin içinde neler var?

-Zeytinyağı teknoloji müzesi
-Zeytin, zeytinyağı kültürü bilgilendirme bölümleri
-Sabun, Hijyen ve Temizlik müzesi.
-Çeşitli büyüklükte 4 adet toplantı salonu
-Modern zeytinyağı fabrikası
-Modern zeytinyağı deposu
-Ahşap ve seramik atölyeleri
-Çocuk oyun ve beceri salonları
-Köstem organik zeytin çiftliğinin ürünlerinin, çevre köyleri, yerel zeytin, zeytinyağı, şarap, peynir vs işletmelerinin ürünlerinin satılacağı satış dükkanı
-Çevreye canlılık getirecek kültür dükkanları
-Restoran( İSO belgeli örnek restoran)
-Çocuklar için tarım eğitimi bahçesi
-Butik dinlenme evi
-Zeytin koleksiyon bahçesi


Müze ziyaret günleri

Müzeyi ziyaret etmek isteyenler salı ve cuma günleri 10 ile 17 saatleri arasında, cumartesi ve pazar günleri ise 10 ile 18 saatleri arasında müzeyi ziyaret edebilirler.

Köstem Zeytinyağı Müzesi nerede?

Köstem Zeytinyağı Müzesi İzmir'in Urla ilçesinde. Adres olarak ise Eski İzmir Çeşme Yolu üzeri Jandarma karşısı No:8 Uzunkuyu, Urla

Köstem Zeytinyağı Müzesi iletişim bilgileri

Köstem Zeytinyağı Müzesi'ne 0537 911 23 23 numaralı telefondan ve [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.

Editör: Özlem Çimen Durmaz