Batuhan KAYA/İz Gazete- Yerel seçimlerden sonra İYİ Parti’de art arda gelen istifalar hızını kesmeden devam ediyor. Seçimlerden sonra istifa eden partililerden biri olan Yılmaz Yiğit Kumman, İYİ Parti İzmir’deki istifa krizinin perde arkasını açıkladı. Kumman, partide devam eden istifaların sebebini İYİ Parti’ye olan inancın bitmesi olarak değerlendirdi. Kumman, “Bence üst üste yaptığımız hatalar partimizi küçülttü. Son kongrede partimizi bitirecek noktaya getirdi. Milletvekillerimiz dahi durumdan memnun değil. Küçük bir MHP olarak memleket partisi olma iddiamızı kaybettik.  İşin aslı budur, İYİ Parti’den umudu kestik” diye konuştu.

“İnancımız bitti”

İYİ Parti’ye olan inançlarının bittiğini ifade eden Kumman, “Partiye olan inancımız bittiği için istifa ettim, umudumuzu yitirdik. İYİ Parti İzmir İl Örgütü olarak demokratik bir kongre yaptık ve Sinan Bezircilioğlu başkan olarak seçildi. Daha sonra Sinan başkan çeşitli bahanelerle istifa ettirildi ve Ülkü Doğan getirildi. Bu antidemokratik yöntemi kabul etme imkânımız yok. Bu duruma baktığımız biz kendi içimizde demokrasiyi sağlayamamışız ülkeye nasıl demokrasi getireceğiz? Koray Beyden teşkilatlar alındı ve bir başsızlık hüküm sürdü. İlk hatamız Koray Beyin görevden alınması, ikinci hatamız da kongrelerin seçimden önce yapılmasıydı. 6’lı masaya oturmak, kalkmak ve sonra tekrar oturmak da bir hataydı. Tek başımıza seçime girmemiz de bir hataydı, İstanbul, Ankara ve İzmir’de aday çıkarmak, İmamoğlu ve Yavaş’a muhalefet etmek de hataydı” dedi.

Küskünlerin önündeki 3 yol

İYİ Parti’den istifa eden delege, meclis üyeleri ve parti üyelerinin önünde 3 seçenek olduğunu söyleyen Kumman, “Önümüzde 3 seçenek olduğunu düşünüyorum. İYİ Parti çok küçük bir ihtimalle toparlayabilir, Merkez Sağ bir parti kurulabilir ve İYİ Parti’nin kurulduğunda yarattığı umudu yaratabilir ya da CHP kendini merkeze çeker, merkez sağ siyasetçiler de bu partide kendine yer edinebilirse başka bir partiye gerek kalmadan CHP’de siyaset yapabilir. CHP, ‘Herkes için CHP’ ise bu da olabilir. CHP yüzde 50’yi geçebilecek bir potansiyelde değil, CHP’nin de bize ihtiyacı var. Türkiye siyasetinin de merkez parti ihtiyacı var, bu açığı ya CHP kapatacak ya da yeni bir parti kurulacak” diye konuştu.

Ekibi kim kendine katabilirse o kazanacak

Kumman, İYİ Parti İzmir İl Teşkilatından istifa eden ve edecek olanların birleşimiyle ortaya bir güç çıkacağını söyleyerek, bu gücü birleştireceklerini belirtti. Kumman, “Şu an İzmir’de delegeler, adaylar, partililer istifa ediyor ve büyük bir güç boşa çıkıyor. İzmir’de bu ekibi kim kendine katabilirse o kazanacaktır. Ben de bu ekibin muvaffak olabilmesi için var gücümle çalışacağım. Bu platformu kurduktan sonra ayda 1 yemek düzenlenir, toplantılar yapılır. Amaç bu ekibi aktif tutmak. Her gün beni 20 kişi arıyor, ‘Ne yapıyoruz?’ diye. Burada patlamaya hazır bir enerji var. Bu oluşumu büyütüp, istişare kültürüyle bir karar alacağız” dedi.

“Merkeze oturan kazanır”

Türkiye’deki merkez parti ihtiyacının arttığını ve merkeze oturanın kazanacağını ifade eden Kumman şöyle konuştu:
“Kural çok basit kardeşim, merkeze en çok oturan kazanıyor. İYİ Parti kendini iyice sağa çektiği için kaybetti. Merkezden gelen siyasetçiler bir bir tasfiye edildi. Sağ kanattan gelen herkes partiye küstü ve geriye sadece MHP’den gelenler kaldı. E biz bize kaldıktan sonra hiçbir anlamı yok ki! Partiyi merkeze oturtamayınca kaybettik. Şimdi CHP’nin önünde bir şans var, CHP yerel seçimlerde aldığı oyların kemikleşmesini istiyorsa partiyi merkeze oturtacak. En sağından en soluna herkes CHP’de siyaset yapabilecek.”

Muhabir: Batuhan KAYA