İşitme Cihazı İthalatçıları, Satıcıları ve Çalışanları Derneği (İŞİTBİR) Başkanı Av. Salih Baz sektördeki vergi denetim eksikliğine dikkat çekti. İşitme cihazı sektörünün gelecek vadettiğini kaydeden Av. Salih Baz, “10 yıl öncesine kadar işitme cihazı sektörü şu anki halinin belki de yarısı kadar bile büyük değildi. Ancak işitme cihazı sektörü şuan yılda yaklaşık 150 bin işitme kaybı olan bireyi tekrar işitme sağlıklarına kavuşmalarını sağlıyor. Sektör, şuan Türkiye genelinde 2 bin 500 işitme merkeziyle hizmet vermekte olup ve yaklaşık 15 bin kişinin istihdam edildiği bir noktaya geldi. Bu gelişmeler sektörümüz adına umut vericidir” diye konuştu.

Global üreticilere dikkat edilmeli

Sektörde güzel gelişmelerin yanı sıra bazı sorunların da ortaya çıkmaya başladığını belirten Av. Salih Baz, “Bunların başında global işitme cihazı üreticilerinin Türkiye’de kurduğu iştirak firmaları aracılığıyla vergi yükümlülüğünden kaçarak haksız rekabete neden olacak süreçler gelmektedir. Eskiden bu firmalar ülkemizde Türk distribütör firmalar tarafından temsil ediliyordu. Bu sayede istihdam sayıları daha fazla oluyor ve vergi yükümlülüklerini eksiksiz yerine getiriyorlardı. Şimdi ise bu firmalar bir temsilci firma kurup başına yalnızca bir yönetici koymaktadırlar. Bu sayede istihdam sayıları düşmüş ve vergi mevzuatının arkasından dolanmaktadırlar” dedi.

“Kar tutarları yurtdışına aktarıldı”

Av. Salih Baz, “ Bu firmalar normal şartlarda sattıkları tutarın çok üstünde rakamlarla Türkiye’de kurulan şirketlerine işitme cihazlarının ithalatını gerçekleştirerek aslında gerçekleşmesi gereken kar tutarlarını başka ülkeye transfer etmektedirler. İŞİTBİR olarak bu süreçlerin takip edilmesi ve gerekli yaptırımların uygulanması için tüm girişimleri yapacağız. Bu uygulama sonucu oluşan haksız rekabetten dolayı sektörümüze emek veren bir çok işitme merkezi zor dönemlerden geçmektedir. İlgili devlet kurumlarımızın bu süreçlere ilişkin gerekli incelemeleri gerçekleştirip gerekli yaptırımları uygulayacağından eminiz” ifadelerinde bulundu.

İşitme cihazı aksesuar değildir

İşitme cihazlarının kesinlikle hassas ve hayati öneme sahip medikal ürünler olduğunu söyleyen Av. Salih Baz, “ İşitme kaybı yaşayan kişiler için bu cihazlar, günlük iletişimi ve yaşam kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle, işitme cihazlarının seçimi, uygulanması ve kullanımı konusunda özel bir dikkat ve uzmanlık gerektirir. Kişiye özel hizmet sunulmalıdır. İşitme cihazlarının uygun şekilde kullanılabilmesi için bazı temel gereklilikler ve denetimler yapılmalıdır.  İşitme cihazlarının satışı ve dağıtımı, Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlükleri tarafından sıkı bir şekilde denetlenmelidir. Bu merkezlerde lisanslı sağlık personelleri görev yapmalıdır. Ayrıca kullanıcılar satın aldıkları cihazın faturasını mutlaka talep etmelidir.  Bu gerekliliklerin yerine getirilmesi, işitme cihazı kullanıcılarının ihtiyaçlarının doğru bir şekilde karşılanmasını ve bu cihazların maksimum fayda sağlamasında önemli rol oynar. Bu işlevleri yerine getirmeyen “sözde işitme cihazı satıcıları” mutlaka denetim altına alınmalı, bu sayede hem  hastalar mağdur olmayacak hem de vergi mevzuatının arkasından dolanılmasının önüne geçilmiş olacaktır” diye konuştu.

Editör: Esra Seyirden