Prof. Dr. İlber Ortaylı, YouTube programında Candaş Tolga Işık'ın yönelttiği sorulara yanıt verdi. Evliliğin insan tabiatına aykırı olup olmadığı konusunda yöneltilen bir soru üzerine açıklamada bulunan ünlü tarihçinin sözleri sosyal medyada gündem oldu.

"Evlilik insan doğasına uygun" açıklamasında bulunan İlber Ortaylı nedenlerini peş peşe şu şekilde sıraladı:

"Çünkü insanların çoğu yalnız kalamaz. Hele Türkiye'de! Bu çok açık. Yalnız kalmak bir felakettir insanlar için. Hele boşanmaları öyle görürler. Çünkü hayatlarını kendilerince götürüp, çalışmaya alışmamışlar. Hiç değilse insanların bir kısmında bu yok. Onun için hemen evleniyorlar. Yalnız kalma korkusu var, mülkiyetin teminatı var. Bu küçümsenecek bir şey değil, çok büyük bir koruyuculuk. İktisadi tarafı var. Yani 'Ben evlilik dışı doğururum' denmez kazanın dışında. İnsanlar hakikaten teminatlı bir ana - baba istiyorlar."

Ünlü tarihçi "Türkler açık kalamaz!" dedi ve açıklamasına şöyle devam etti:

"Evlenip üçüncü gün yalnız yaşamaya başlayan var. Ruhen o evde aynı çatının altında yalnız yaşayabilirsin. Tabii bunu kural haline getirmek çok zor. Her halükarda Türk milleti yalnız yaşama kültürüne sahip olmayan bir takım. Bütün Akdeniz gibi. Biz de çok fazlasıyla. O yüzden bireyler ya evlenir ya da evlendirilir.”

Editör: Duygu Kaya