Doğal göller bakımından zengin olmasa da İzmir’de irili ufaklı pek çok göl bulunmaktadır. Peki İzmir'in gölleri hangileri?

İris Gölü

Karaburun'a bağlı Küçükbahçe Köyü sınırlarındaki İris Gölü, kuşların göç sırasında konakladıkları alanlardandır. Küçük ak balıkçıl, gri balıkçıl, sarı kuyruksallayan  ve şahin alanda görülür. Göl çevresinde bulunan kamış, kofa ve birçok bitki türü diğer canlılara ev sahipliği yapar. Ayrıca çevresinde ufak tepelik alanların bulunması da tür çeşitliliğini arttıran etkenlerdendir. İris Gölü özel mülkiyet arazisidir. Gölde sulama kanalları yapılması nedeniyle göl kurumanın eşiğine gelmiş ancak sonrasında bu çalışmalar durdurularak gölün tekrar doğal haline kavuşması sağlanmıştır.

Gebekirse Gölü

Gebekirse Gölü'nün de içerisinde bulunduğu 839,2 hektarlık alan 2006 yılında Bakanlık oluruyla Gebekirse Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak ilan edildi. Göl, Selçuk ilçesi , Zeytinköy Mevkii'nde yer alır. Hafif tuzlu Gebekirse'de nesli küresel ölçekte tehdit altında olan elmabaş patka ve üveyik ile nesli tehdit altına girmeye yakın pasbaş patka görülür. Ayrıca sakarmeke, tepeli pelikan, küçük ak balıkçıl, karabatak ve kaşıkgaga gibi kuş türleri gölü ve kıyılarını kullanır. Kuyrukkakan, karaalınlı örümcekkuşu ve akyanaklı baştankara gibi kuş türleri ise göl çevresindeki arazilerde gözlenebilir. Gebekirse Gölü'nde düzenli olarak her yıl ocak ayının ikinci yarısında kış ortası su kuşu sayımı yapılmaktadır. Göl çevresinde memeli yaban hayvanlarından çakal, tilki  ve yaban domuzu en çok rastlanılan canlılardandır.


Çatal Gölü

Gölü, Küçük Menderes Deltası sınırları içerisinde yer alır. Gebekirse Gölü 'ne çok yakındır. Özellikle iki göl arasında bulunan tepeye çıkıldığı zaman tek bir noktadan iki göl etkileyici bir manzara sunar. Göl ayrıca Küçük Menderes Deltası Önemli Doğa Alanı sınırlarının kuzeyinde yer alır. Gölde büyük ak balıkçıl, küçük karabatak, sutavuğu, yalıçapkını dikkat çeken kuş türleridir. Çatal Gölü'nde her yıl düzenli olarak ocak ayının ikinci haftasında kış ortası su kuşu sayımı yapılmaktadır. Gölün çevresinde porsuk, kaya sansarı, yaban domuzu ve çakal gibi memeli yaban hayvanları da yaşar.

Yedi Göller Parkı

Bolu Abant'taki Yedigöllerden esinlenerek İzkent ile Evka' nın arasındaki kurumuş dere yatağında 100 Bin m2 doğal vadiye Yedigöller yapılmıştır. İzkent ve Evka'yı birbirine bağlayan 70 m Uzunluğunda kule köprü, Pir Sultan Abdal ve Yunus Emre Heykelleri, dinlenme alanları, izleme ve oturma grupları, dekoratif aydınlatma elemanları, yaklaşık 15.000 m2 7 adet göl, 7 Gölü birbirine bağlayan şelaleler, seyir terasları, yel ve su değirmenleri, nostaljik su kuyusu, çocuk oyun alanları, çeşitli hayvan figürleri, açık hava diskosu, kayraktaşı yürüme yolları, çim, çiçek ve palmiye ağaçlarıyla bezenmiş yeşil alanlar bulunmaktadır.

Küçük Sazlıgöl

Küçük sazlıgöl, Gediz Deltası sınırları içerisinde kalır. Şu anki Sazlıgöl ve Küçük Sazlıgöl,uzun yıllar önce tek bir göldü. Sulak alanın bir kısmının kurutularak tarım alanlarına dönüştürülmesi nedeniyle iki ayrı göl haline geldi. Küçük Sazlıgöl yaz aylarında kurur. Ancak yağışların ardından tekrardan gölde su toplanır. Bölgede su çulluğu, tepeli toygar, kızıl şahin, kocagöz ve kerkenez gibi kuş türleri ile benekli kaplumbağa ve tosbağa yaşar. Ayrıca çakal, tilki, yaban domuzu ve yaban tavşanı gibi memeli yaban hayvanları da alanda yaşayan canlılardandır.

Gölpark

Gölpark Kemalpaşa Torbalı yolu üzerinde bulunmaktadır. İzmir'in en büyük tabiat parklarından birisi olan Gölpark, iskeleler, çocuk oyun alanları, kulis, restaurant ve amfi tiyatro ile son derece büyük bir alana konumlanmıştır ve ziyarete açıktır.


Karagöl Tabiat Parkı

İzmir Karagöl Tabiat Parkı deniz seviyesinden 850 metre yükseklikte olup 18.92 hektarlık alana sahiptir. Göl jeolojik hareketler sonucu oluşmuş heyelan set gölüdür ve derinliği dokuz metreyi bulmaktadır. Kızılçam  ve karaçam ormanlarının içerisinde yer alan gölde özellikle kırmızı yanaklı su kaplumbağası  dikkat çekmektedir. Ayrıca karabatak, karatavuk, öter ardıç ve şahin  gibi kuş türleri de görülebilmektedir.

Yenişakran Bozgöl

Yenişakran Bozgöl, Aliağa ilçesinde bulunan doğal ve sığ bir göldür. Ufak bir göl olmasına rağmen özellikle kış aylarında kuşlar için yaşam alanı oluşturur. Ayrıca göçten gelen yorgun bireylerin kısa süreli konaklayabileceği bir yer olma özelliği gösterir. Yağışın az geçtiği kış aylarının ardından yaz aylarında kurur. Alanda sakarmeke, kaşıkgaga, bahri, bataklık kırlangıcı, ev kırlangıcı, akça cılıbıt gibi kuş türleri görülür.

Gölcük Gölü

Bozdağ çevresinde bulunan en büyük yaylalardan Gölcük Yaylası, 1050 metre yükseklikte, 810 dekarlık bir alana yayılmaktadır. Gölcük Gölü şahane görüntüsü ile bir set gölüdür. Eko turizm için de uygun alanlar olarak bilinen göl çevresindeki düzlükler ve orman önemli bir rekreasyon ve piknik alanı haline getirilmiştir. Ödemiş ilçe merkezinden 18 km uzaklıkta bulunmaktadır. Tarihteki en eski yerleşim alanlarından biri olan Gölcük ve çevresi günümüzde bir mahalle olsa da çevre il ve ilçelerde yaşayanlarca yayla olarak bilinmektedir. Birgi semtine 6 km mesafede yer alan Gölcük Gölü'nde büyük kamışçın , kamışbülbülü  ve gri balıkçıl gibi kuş türleri yaşamaktadır. Ödemiş ilçe merkezinden veya Manisa'nın Salihli ilçesinden araçla kolaylıkla ulaşım sağlanmaktadır.

Editör: Özlem Çimen Durmaz