Gazete Dokuz Eylül'den Engin Yavuz'un haberine göre, İzmir’den Çeşme’ye giderken otoyol yerine eski yolu kullanmayı tercih eden İzmirliler, Urla’yı geride bıraktıktan sonra denizin içinde tarihi taş köprü kalıntısının da bulunduğu İçmeler’e geldiğinde şaşırıyor. Çünkü yolun 500 metrelik bölümü yok edildi ve buraya yaklaşık 190 villa inşa eden Megapol Group tarafından plaj haline getirildi.

Bölgeyi kullanan sürücülerin şikayetleri üzerinde güzergahta yapılan incelemede tel örgülerle çevrili ve yüksek güvenlikle korunan sitenin sahile yakın bölümünde site sakinleri için sosyal tesisler kurulduğunu, bir iskele yapıldığını ve sahil kesiminin geniş bir plaj haline getirildiği fotoğraflandı. Yöre sakinleri, evlerin yapım aşamasında firmanın reklamlarında bu alanın özel plaj olarak gösterildiğini ve villaların pazarlanmasında etken bir reklam aracı olarak kullanıldığını iddia ediyor. Yapılan incelemenin ardından Urla Belediyesi Planlama Müdürlüğü yetkilileri ile görüşüldü. Yetkililer Urla’yı sahilden Karaburun kavşağına bağlayan 7 metre genişliğindeki yolun bir bölümünün vatandaşın talebi üzerine yaya yoluna dönüştürüldüğünü, bunun yerine Megapol Urla Evleri sahasının arka kısmından 10 metrelik yeni bir yol açıldığını belirttiler. Planlama Müdürlüğü, vatandaştan talep gelirse yolun yeniden eski haline getirilmesinin mümkün olduğu bilgisini de verdiler. Yolun Urla Belediyesi’nin devre dışı bırakılarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeyle planlardan çıkarıldığını da öğrenildi.

Telefon ile ulaşalamayan Megapol firması yetkililerine yanıtlamaları için kurumsal elektronik posta adresinden aşağıdaki şu 2 soruldu. 1- Urla İçmeler’de yapımını tamamladığınız Megapol Urla Evleri inşaat sahasının önünden, sahilden geçen eski Çeşme yolunun, villaların gerisine çekilmesi uygulaması hangi prosedüre göre yapılmıştır? 2- Şu anda planlamalarda yaya yolu olarak görünen alan bütün yayalara mı, yalnızca site sakinlerine mi açıktır? Sorulara verilen yanıtta sahilin halkın kullanımına açık olduğu söyleniyor ama yöre halkı ile yapılan görüşmeler ve çekilen fotoğraflar bunun tam tersi yönünde. Halk plajdan yararlanamadıklarını, site güvenliğinin girişe izin vermediğini söylüyor. İlk yanıtta ise Büyükşehir ve Urla Belediyesi tarafından karayolunun yaya yolu olarak planlandığı söyleniyor ancak planlama, firmanın uzun uğraşları sonucu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yerel yönetimlerin devre dışı bırakılarak yapılmış.

Sorulan sorulara Megapol Group Genel Koordinatörü Hakan Yıldız yine elektronik posta aracılığı ile yanıt verdi. Yıldız yanıtında eski Çeşme yolunun o bölümünü ortadan kaldırmakla trafik kazalarının önüne geçtiklerini iddia etti. Yıldız’ın sorulara karşılık yaptığı açıklama şöyle:
“Öncelikle sahilden geçen eski Çeşme yolu, bizim projemizdeki alanın planlanmasından ve bizim orayı satın almamızdan çok önce, yeni Çeşme-Karaburun yolunun Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılmasının ardından Urla belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan imar planlarında yaya yolu olarak planlanmıştı. Ayrıca Urla Belediyesi 2012 yılında Urla İçmeler Sahili Rekreasyon Projesi için yarışma düzenlemiş ve Yüksek Tekonoloji Enstitüsü’nün projesi birinci seçilmiş. Kanunen yaya yolu, Karayolları’nın resmi olarak terk ettiği bu alan biz projeye başladığımızda bölgede yaşayan halkın rahatsız olmasına rağmen daha hala aktif bir yol olarak kullanılmaktaydı. Orada karşıdan karşıya geçişlerde çok ciddi hayati tehlike arz etmekteydi. Biz de projesi hazır olan yolun yaya yoluna dönüştürülmesi için, firma olarak yaşadığımız yere değer katma felsefemiz doğrultusunda belediyenin çalışmalarına destek verdik. Bu konudaki resmi yazışmalarımız arşivlerdedir. Sonuç olarak burası şu anda bütün halkın kullanımına açık ve özel alan olması yasal olarak mümkün olmayan bir yoldur. Megapol olarak biz de 65 yıldır bulunduğumuz bu kentte her zaman yasalara uygun davrandık ve çevremize değer kattık.”

Editör: Haber Merkezi